Back view of happy family moving into new house admiring their house.

Itt a hivatalos kalkulátor: így változnak a lakásvásárlási támogatások

2023. július 12. 13:06

Tegnap éjjel hivatalosan is megjelent a rendelet, ami szerint megváltoznak a különböző lakásvásárlási támogatások és kedvezményes hitelek. Sokan lesznek, akik jobban járnak az átalakított hitelekkel, azonban rengeteg embernek előre kell hoznia a lakásvásárlást, hogy ne bukjon milliókat. A Pénzcentrum új kalkulátora segítségével bárki könnyen kiderítheti, hogy melyik csoportba tartozik.

Jelentős változásokat jelentett be a kormány június 22-éb a kormányinfó keretei között. Ekkor megtudhattuk, hogy a különböző lakásvásárlási támogatások és kedvezményes hitelek január 1-jétől átalakulnak. A hivatalos rendelet azonban csak tegnap éjjel jelent meg. Eszerint 2023 végétől hivatalosan is megszűnik a városi CSOK, azaz a Családi Otthonteremtési Kedvezmény, de átalakul a Babaváró támogatás, illetve a falusi CSOK kondíciói is. De nézzük is, hogy hogyan változtak pontosan a különböző támogatások.

Így változik a Babaváró támogatás

Ahogyan arról már többször is beszámoltunk, jövőre emelkedni fog a Babaváró támogatás összege 10 millió forintról 11 millió forintra, ami továbbra is kamatmentes marad. Azonban itt jön a csavar a történetben: ezt az emelt összeget január 1-jétől már csak azok a párok vehetik igénybe, ahol a nő nem múlt el 30 éves.

A rendelet alapján lesz azonban egy év türelmi idő, amikor, ha az anya el is múlt 30 éves, de még nem töltötte be a 41. életévét és igazolja a várandóságát, akkor jogosult felvenni a támogatást. Azonban ez a lehetőség mindössze egy éven keresztül fog élni 2024. december 31-ig. Ezután már csak a 30 év alattiak igényelhetik.

Így változik a falusi CSOK

A kistelepüléseken nyújtható otthonteremtési támogatásokról, azaz a falusi CSOK módosításáról szóló rendelet értelmében ez a kedvezményes hitel is átalakul. Eszerint ennek az összege is tovább emelkedik, azonban nem minden esetben. Az új lakások építése vagy vásárlása esetén például nem emelkedik meg a kistelepüléseken elérhető CSOK összege: azaz marad a maximálisan igényelhető 10 millió forint. Tehát az emelések kizárólag a használt lakásokra elérhető CSOK-ot érintik, ami maximálisan 15 millió forint támogatást jelent.

Ennek értelmében a használt lakóingatlanok vásárlása és egyidejű bővítése, korszerűsítése esetén 2024. január 1-jétől a falusi CSOK összege

  • 1 gyermek után az eddigi 600 ezer forintos támogatásról 1 millió forintra,
  • 2 gyermek esetén 2,6 millió forintról 4 millió forintra,
  • míg 3 vagy több gyermek esetén 10 millió forintról 15 millió forintra nő a maximálisan igényelhető támogatás összege.

Bár, ahogyan fentebb is írtuk az új lakások építésére igényelhető falusi CSOK összege nem változik, a már meglévő ingatlanunk korszerűsítésére, bővítésére felhasználható támogatási összeg

  • 1 gyermek esetén 300 ezer forintról 500 ezer forintra,
  • 2 gyermek esetén 1,3 millió forintról 2 millióra,
  • míg 3 vagy több gyermeknél 5 millió forintról 7,5 millió forintra emelkedik január 1-jétől.

Ezek a támogatások egyébként azokon a településeken vehetőek igénybe, amik a Magyar Közlöny 50 oldalas listáján fel vannak sorolva.

A rendeletből azonban az is kiderült, hogy bár a falusi CSOK és a Babaváró hitel összege is emelkedik, a városi CSOK teljesen meg fog szűnni jövőre. Emiatt és a fentiek miatt pedig rengetegen eshetnek el millióktól, így felmerül a kérdés, hogy egyáltalán megéri-e még igényelni a hiteleket, és ha igen, akkor mikor. Most ennek próbáltunk utánajárni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Nem mindegy, hogy mikor igényelsz!

A fenti változások élethelyzettől függően jó és rossz híreket is hozhattak azoknak, akik családalapítás, vagy költözés előtt állnak. Azok példának okáért, akik városi ingatlant szeretnének vásárolni idén tudják utoljára igényelni a CSOK-ot, ezzel pedig a városban élők helyzete jelentősen romlani fog. Ezzel pedig sokan, akik lakásfelújítás vagy vásárlás előtt állnak elgondolkoznak azon, hogy vajon még idén érdemes lehet-e kihasználni az eddig is ismert támogatásokat, vagy érdemesebb-e inkább kivárni, hátha konszolidálódik a piac és érkeznek újabb támogatások.

A döntés előtt érdemes megfontolni, hogy hol szeretnénk ingatlant vásárolni, vagy felújítani. Ha például olyan területen tervezzük az életünket, ahol jövőre már nem lesz elérhető a CSOK, akkor mindenképpen érdemes megfontolni, hogy még idén indítsuk el a folyamatot. A Bankmonitor szakértői szerint akár még jobb alkupozícióba is kerülhet az, aki hamar cselekszik. Ezzel ugyanis számos család otthonteremtési célja kerülhet veszélybe, ami miatt a kereslet is egyre élénkülni fog a következő hónapokban.

Ugyanis sokan már csak az év végéig jogosultak a 15 millió forintos CSOK-ra, az áfa-visszatérítési támogatásra, illetve a lakásvásárlási illetékmentességre. Ráadásul, ha a házaspár a Babaváró hitelről is lecsúszik, akkor több mint 30 millió forinttól esnek el, ha a következő évre halasztják a terveiket. Ha pedig a babaváró hitelt lesz is lehetőségük igényelni, akkor is 20 millió forintos hátránnyal indulhatnak.

Vegyünk először egy családot, ahol már van egy gyerek, és a pár még egy gyereket mindenképpen tervez. Az édesanya azonban már betöltötte a 30-at, és mindenképpen Budapesten, egy új építésű házban szeretne a család letelepedni. Ebben az esetben 10 millió forint Babaváró hitelt, 600 ezertől 10 millió forintig tudnak CSOK támogatást, és 10-15 millió forint között tudnak CSOK-hitelt igényelni az idén. Ehhez járul még hozzá az ÁFA-visszatérítés és az illetékmentesség. Ezzel közel 16 millió forinttal nagyobb támogatást vehet igénybe a család 2023-ban, amivel majdnem 19 millió forinttal kevesebb lehet az ingatlanvásárlásuk összköltsége egy 50 milliós ház esetében (15 millió forint önrész esetén), mint 2024-ben.

Azonban, ha ugyanezekkel az adatokkal számolva ez a család már egy használt ingatlanba szeretne költözni, akkor közel 12,5 millió forinttal több támogatást és támogatott hitelt érhetnek el 2023-ban, míg 11,5 millió forinttal lehet kevesebb az ingatlanvásárlásuk összköltsége, mint 2024-ben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 2. 21:26
A Media1.hu információi szerint bírósági pereket indított nemrégiben Orbán Viktor miniszterelnök min...
Kasza Elliott-tal  |  2024. május 2. 19:59
Egy vásárlásom volt a hónapban, megdupláztam a Leggett & Platt csomagomat. Elemeztem a céget előtte,...
Holdblog  |  2024. május 2. 08:54
Nem egyszerű szakma a jegybankárság, pláne most, pláne Magyarországon vélte Zsiday Viktor. A HOLD-ná...
Bankmonitor  |  2024. május 1. 11:51
Napvilágot láttak az új otthonfelújítási támogatás pályázati feltételei, amelyből számos olyan részl...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 3. péntek
Tímea, Irma
18. hét
Május 3.
Paranormal nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem