29 °C Budapest
Facade of State Duma of Russia with soviet coat of arms, russian authority

Tényleg rettegett orosz oligarchával üzletelt volna a Raiffeisen? Kemény üzenetet küldött az osztrák kormány

2024. május 2. 20:45

Az osztrák hatóságok arra figyelmeztették a Raiffeisen Bankot, hogy kerüljön el egy Oleg Deripaszkához köthető ügyletet, mivel ez amerikai szankciókat vonhat maga után. A bank azt tervezte, hogy megvásárolja a Strabag részesedését egy olyan cégtől, amely korábban Deripaszka ellenőrzése alatt állt. 

Az osztrák hatóságok arra kérték a Raiffeisen Bank Internationalalt (RBI), hogy mondjon le egy olyan ügyletről, amely egy orosz oligarchához, Oleg Deripaszkához köthető. Az RBI, amely az egyik legnagyobb nyugati bankként működik Oroszországban, tervei szerint 1,5 milliárd euró értékben kívánta megvásárolni a Strabag építőipari csoportban lévő részesedést. Az osztrák központi bank tisztviselői figyelmeztették a bankot az ügylet kockázataira.

A központi bank feladata többek között a szankciók betartásának felügyelete és a pénzügyi stabilitás biztosítása Ausztriában. Az RBI részvényei meredeken estek a Reuters jelentése után. A bank azt tervezte, hogy megvásárolja a Strabag részesedését egy olyan cégtől, amely korábban Deripaszka ellenőrzése alatt állt. Ezt az amerikai pénzügyminisztérium bírálata, mivel Deripaszkát szankciókkal sújtották.

További osztrák állami tisztviselők is aggodalmukat fejezték ki az ügylettel kapcsolatban, attól tartva, hogy ez szankciók megsértésének minősülhet. Az amerikai hatóságok figyelmeztették az RBI-t, hogy nem támogathatják az ügyletet és büntetést szabhatnak ki rájuk. Az RBI szóvivője szerint a Strabag részesedésének megvásárlása még mindig vizsgálat alatt áll.

Az RBI folyamatos jelenléte Oroszországbankomoly kritikákat váltottak ki nemzetközi szinten is. A bank eddig ellenállt annak nyomásnak, hogy megszakítsa kapcsolatait Moszkvával. A Strabag-üzlet befektetők általi üdvözlése ellenére az RBI kénytelen volt lemondani egy tervezett kötvényeladásról amerikai aggodalmak miatt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az amerikai pénzügyminisztérium magas rangú tisztviselői aggodalmukat fejezték ki az ügylettel kapcsolatban, attól tartva, hogy Deripaszka haszonra tehet szert belőle. A bank gondolkodása ismerőinek beszámolója szerint az RBI maga is fontolgatta az ügylet elvetését.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm