33 °C Budapest
spring flower pots with the landscape of Csopak and the Lake Balaton .

Veszélyes gyakorlat terjed a magyarok körében: milliókat bukhat, aki így vásárolna lakást, házat

2022. október 20. 10:13

Nagy kellemetlenséget jelent, amikor az ember csak hiteligényléskor szembesül azzal, hogy a kiszemelt ingatlanra nem kaphatnak lakáshitelt. Leggyakrabban, nyaralóknál, zártkerti ingatlanoknál, vályogból épült házaknál fordul elő ilyesmi. Sokan ekkorra már a foglalót is fizettek az ingatlanra, ami akár el is úszhat, ha a hiteligénylés meghiúsul. Ez szakértők szerint veszélyes gyakorlat.

Előfordulhat az is, hogy az igénylő egy korábbi, nem szerződés szerint fizetett hitelével szerepel a KHR adatbázisban (régebbi nevén a BAR-listán), de gyakori az is, hogy a jövedelme nem, vagy csak csökkentett mértékben hitelezhető. Sőt, a kiválasztott ingatlanon is elcsúszhat az igénylés: a bankok nem minden ingatlantípus megvásárlását hitelezik meg, egy nyaraló, üdülő, hétvégi ház, apartman vagy építési telek megvásárlását a Bankmonitor által vizsgált tíz bank közül 2-4 már nem támogatja, de ahol elfogadják, ott is szükség lehet egyedi elbírálásra. Kizárólag a tulajdoni lapon szereplő besorolás számít, tehát hiába néz ki egy épület családi háznak, ha nyaralóként van nyilvántartva.

Még nehezebb finanszírozó bankot találni tanya vagy zártkert vásárlásához, de például termőföld, telephely, üzem, vagy pusztán gazdasági épület esetén a lakáshitel biztosan nem jöhet majd szóba - írják a szakértők. A garázsok és tárolók megvásárlásának finanszírozása sem egyértelmű, ugyanis csak akkor fog menni lakáshitellel, ha egy lakóingatlanhoz kapcsolódnak (pl. teremgarázzsal vásárol valaki új építésű lakást).

A legjobb lakáskölcsön ajánlatokat keresed? Találd meg a Pénzcentrum összehasonlító kalkulátorával!

Hogy a bank meghitelezze az adott ingatlan megvásárlását lakáshitellel, sok esetben az is számít, hogy milyen ingatlan vonható be fedezetként. Különösen akkor, ha kevés önerővel vagy önerő nélkül vásárolna valaki. Van bank például, ahol iroda, üzlethelyiség, áruház, patika, rendelő, telephely, üzem, műhely, raktár, gazdasági épület, telek vagy garázs is lehet pótfedezet, vagyis, ha van ilyen, akkor akár önerő nélkül is megvalósulhat a vásárlás. A szakértők tanácsa szerint a fentiek tükrében

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

foglalózás előtt mindenképpen célszerű megkeresni a finanszírozó bankot, hogy lássuk a lehetőségeinket.

Amennyiben lakáscélú hitel nem jöhet szóba, akkor sincs minden veszve, szabad célú jelzáloghitelből, személyi kölcsönből, de akár babaváró hitelből is finanszírozható a vásárlás, hiszen a pénz ezeknél bármire fordítható. A különböző hiteltípusok költsége természetesen eltérő. A személyi kölcsön és a szabad célú jelzáloghitel összehasonlítása annyiban nem egyszerű, hogy van olyan személyi hitel, ami olcsóbb egy jelzáloghitelnél, így fontos a megfelelő bankválasztás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 21. 11:21
A Nemzetközi Televíziós Művészeti és Tudományos Akadémia tagja lett Málnay B. Levente, az AMC Networ...
ChikansPlanet  |  2024. június 21. 10:17
A kutatók évtizedek óta vizsgálják, hogy a klímaváltozás hogyan alakítja át az óceánok ökoszisztémáj...
Holdblog  |  2024. június 21. 08:58
Az Egyesült Államok a részvénypiac királya, az eddigi kihívó, Kína egyre jobban távolodik az előzés...
KonyhaKontrolling  |  2024. június 21. 07:45
Így nyár elején sokfelé kell szaladnunk, ezért most csak két rövid hírről szeretnék beszámolni. Mive...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 21. péntek
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem