Parliament building in Budapest, Hungary at sunrise

Döntött a kormány: a jövőben ilyen feltételekkel vehetjük igénybe a hitelmoratóriumot

2021. szeptember 7. 11:37

A nemzeti konzultációban részt vevők több mint 90 százaléka támogatta a hitelmoratórium meghosszabbítását. Négy feltételhez köti a kormány a hitelmoratóriumban maradást. Mutatjuk, kik kérhetik azt továbbra is.

Négy feltételhez köti a kormány a hitelmoratóriumban maradást – írja a Világgazdaság, amely kormányzati körökből úgy értesült, hogy a kabinet döntött is a kérdésben. A lap cikke szerint továbbra is kérhetik a moratóriumban maradást a nyugdíjasok, a gyereket nevelők, azok a magánszemélyek, akiknek az előző évhez képest csökkent a keresete (bármilyen mértékben), illetve azok a vállalkozások, amelyeknek az árbevétele legalább 25 százalékkal esett vissza éves szinten.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a moratóriumban maradás – ellentétben a belépéssel és magánszemélyek számára az eddigi hosszabbításokkal – nem lesz automatikus, azt kérni kell a bankoknál. Erre lehetőség lesz online és személyesen is.

Ahogy a kormány korábban ígérte, a hitelmoratóriumot (most éppen) jövő júliusig hosszabbítják meg, az eddigi határidő szeptember 30-a volt.

A hitelmoratórium meghosszabbításának kérdésében komoly vita alakult ki a kormány, illetve a Bankszövetség és a Magyar Nemzeti Bank között. A hónapokig tartó állóháborúban a pénzügyi szereplők arra hívták fel a fogyasztók figyelmét, hogy a moratórium idején felhalmozott kamat megfizetése jelentősen növelheti a futamidőt (a törlesztőrészlet nem hosszabbodhat meg), emiatt azt kérték, valóban csak az vegye igénybe a fizetési könnyítést, akinek valóban szüksége van erre. A mostani kormánydöntés minimális kompromisszumot mutat, hiszen a magánszemélyek esetében a jövedelemcsökkenés önmagában nem feltétlenül jelenti azt, hogy valakinek valóban fizetési nehézséget okoz a törlesztőrészlet. A Portfolio számításai szerint a nyugdíjasok a moratóriumban levők 10-15 százalékát, a gyerekesek az egyharmadát teszik ki.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A hitelmoratórium meghosszabbítása szerepelt a nemzeti konzultáció kérdései között is. A kormány ennek eredményét is most tette közzé: e szerint a válaszadók 91 százaléka, 1,3 millió ember támogatta a hosszabbítást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 5. 15:51
Újonnan létrehozott posztra érkezett a Portfolio Csoport új munkatársa.
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Kasza Elliott-tal  |  2023. február 5. 08:00
Február elsején kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket m...
Holdblog  |  2023. február 4. 12:41
Ugyan a Fed lassítotott a tempón, de a szerdai 25 bázispontos kamatemelés várhatóan újabb és újabb m...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. február 5. 16:05