Parliament building in Budapest, Hungary at sunrise

Döntött a kormány: a jövőben ilyen feltételekkel vehetjük igénybe a hitelmoratóriumot

2021. szeptember 7. 11:37

A nemzeti konzultációban részt vevők több mint 90 százaléka támogatta a hitelmoratórium meghosszabbítását. Négy feltételhez köti a kormány a hitelmoratóriumban maradást. Mutatjuk, kik kérhetik azt továbbra is.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Négy feltételhez köti a kormány a hitelmoratóriumban maradást – írja a Világgazdaság, amely kormányzati körökből úgy értesült, hogy a kabinet döntött is a kérdésben. A lap cikke szerint továbbra is kérhetik a moratóriumban maradást a nyugdíjasok, a gyereket nevelők, azok a magánszemélyek, akiknek az előző évhez képest csökkent a keresete (bármilyen mértékben), illetve azok a vállalkozások, amelyeknek az árbevétele legalább 25 százalékkal esett vissza éves szinten.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a moratóriumban maradás – ellentétben a belépéssel és magánszemélyek számára az eddigi hosszabbításokkal – nem lesz automatikus, azt kérni kell a bankoknál. Erre lehetőség lesz online és személyesen is.

Ahogy a kormány korábban ígérte, a hitelmoratóriumot (most éppen) jövő júliusig hosszabbítják meg, az eddigi határidő szeptember 30-a volt.

A hitelmoratórium meghosszabbításának kérdésében komoly vita alakult ki a kormány, illetve a Bankszövetség és a Magyar Nemzeti Bank között. A hónapokig tartó állóháborúban a pénzügyi szereplők arra hívták fel a fogyasztók figyelmét, hogy a moratórium idején felhalmozott kamat megfizetése jelentősen növelheti a futamidőt (a törlesztőrészlet nem hosszabbodhat meg), emiatt azt kérték, valóban csak az vegye igénybe a fizetési könnyítést, akinek valóban szüksége van erre. A mostani kormánydöntés minimális kompromisszumot mutat, hiszen a magánszemélyek esetében a jövedelemcsökkenés önmagában nem feltétlenül jelenti azt, hogy valakinek valóban fizetési nehézséget okoz a törlesztőrészlet. A Portfolio számításai szerint a nyugdíjasok a moratóriumban levők 10-15 százalékát, a gyerekesek az egyharmadát teszik ki.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A hitelmoratórium meghosszabbítása szerepelt a nemzeti konzultáció kérdései között is. A kormány ennek eredményét is most tette közzé: e szerint a válaszadók 91 százaléka, 1,3 millió ember támogatta a hosszabbítást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 24. vasárnap
Salamon
42. hét
Október 24.
Az ENSZ világnapja
Október 24.
A magyar operett napja
Október 24.
Az origami világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 23. 19:19