Friends starting their journey

Lemondanak az állami ingyenmilliókról ezek a fiatalok: ha nem sietnek, végleg lecsúszhatnak

2021. április 7. 11:02

Egyértelműen megmutatkozik a hitelezési statisztikákban, hogy a járvány a családalapítás előtt állókat sem kímélte. A felvett hitelek összegei stabilan alacsonyabbak, amióta a pandémia tart, viszont a 2019 óta tartó házasodási láz nem akar alábbhagyni: év elején is már 6877-en kötöttek házasságot. Igaz ez 6,8 százalékkal elmarad 2020. január-február hónapjaitól, viszont 2019-hez képest a duplájára nőtt a házasságkötések száma. Hogyhogy nem igénylik már annyian a babaváró hitelt, hiszen most is - a járvány ellenére - rengetegen házasodnak? Ennek járt utána a Pénzcentrum.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss, februári adatai alapján a lakosság 145,86 milliárd forintnyi babaváró (46,83 mrd) és személyi hitelt (30,31 mrd), illetve lakáskölcsönt (68,72 mrd) vett fel a bankoktól februárban. A januári 117,25 milliárdos mélyponthoz képest ez 24,4 százalékos növekedést jelent. Bár mindhárom hiteltípus növekedést mutatott tehát az év második hónapjában, a személyi kölcsönök (32,8%) és babaváróhitelek (31,4) felvétele emelkedett kiugróan.

Ez természetesen nem lett volna így, ha januárban nem ilyen nagy az együttes visszaesés: még a járvány legrosszabb hónapjait is alulmúlta az idei évkezdés, így a növekedés szinte borítékolható volt. Viszont a babaváró hitelek felvétele decemberhez képest is nőni tudott (4,1 százalékkal), nem úgy, mint a lakáskölcsönök felvétele. Az egy évvel ezelőtti adatokhoz viszont szinte értelmetlen hasonlítgatni (28,5 százalékos a visszaesés), mivel a járvány óta lényegesen megzuhant a babaváró kölcsönök felvétele:

A grafikonon látható, hogy amióta a pandémia tart, azóta a babaváró hitelek felvétele tartós visszaesést mutat a járványt megelőző időszakhoz képest. Az összevetés viszont nehézkes, hiszen a konstrukció csak 2019 júliusától elérhető, és érthető módon a bevezetést követő hónapokban meredeken ívelt felfelé az érdeklődés. Azonban mielőtt kiderült volna, hogy ha a kezdeti láz alábbhagy, hogy alakul a babaváró hitelek felvétele, máris belezavart a képbe a pandémia.

A házasodástól nem vette el a magyarok kedvét a járvány

Természetesen azt nem tudhatjuk, hányan kötöttek volna házasságot, ha márciusban nem éri el hazánkat is a koronavírus-világjárvány, viszont az tény, hogy 2020-ban sem csökkent az esküvők száma. Sőt, a lezárások, a válság, és fertőzésveszély ellenére minimálisan, de mégis 3,1 százalékkal többen kötöttek házasságot 2020-ban, mint 2019-ben. Ráadásul 2021. első két hónapjában sem volt nagy visszaesés 2020. év elejéhez képest, és már februárban látszik a "kötelező" felívelő tendencia.

Az viszont sejthető, hogy ha a járvány nem szól közbe, akkor a 2019-es rekordévet is nagyban túlszárnyalhatta volna a tavalyi évi házasságkötések száma. Csak meg kell nézni az alábbi grafikonon, milyen ív kezdett kirajzolódni tavaly az első negyedévben: látható, ha márciusban nem törik meg az az ív, és áprilisban nincs visszaesés, egész más képet is mutathatna a 2020-as házassági hullám.

Az is leolvasható, hogy a járvány második hulláma ellenére elmaradt az a visszaesés, ami a korábbi években októbertől márciusig jellemezte a házassági statisztikákat (2018 év végén, 2019 év elején ez még megfigyelhető volt). 2019 vége, 2020 eleje volt az első olyan időszak, amikor a hullámvölgy már nem ment olyan mélyre, és ez a tendencia indén is folytatódik.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2021 februárjában 4096 házasság köttetett, amely alig marad el a 2020-as adattól (4515), főként annak tükrében, hogy továbbra is pandémia van, és a november 4-e óta bevezetett korlátozások még mindig érvényben vannak. Viszont ha a házasságkötésektől nem vette el a magyarok kedvét számottevően a járvány, akkor miért mondanak le a babaváró támogatásról?

Az érdeklődés továbbra is nagy, de a jogosultak köre szűkül

Amikor 2019 nyarán bevezetésre került a babaváró támogatás, ez a házasodási kedv nagymértékű megugrását is maga után vonta, hiszen az egyik feltétel az, hogy az igénylőknek házasoknak kell lenniük. Ha egymás mellé tettük a hitelezési és házasságkötési statisztikákat, látható volt a babaváró húzóereje. Mostanra azonban inkább az látszik, hogy a házasságkötéseket nem vetette vissza annyira a járvány, mint a hitelek felvételét.

Az érdeklődés viszont továbbra is élénk: a Bankmonitor babaváró hitel kalkulátorával az elmúlt hat hónapban csaknem kétszer annyian ellenőrizték a jogosultságukat, mint egy évvel korábban. Ennek során tízből hat (58,2%) érdeklődő kapott pozitív visszajelzést, míg a többiek (41,8%) az ellenőrzés időpontjába nem teljesítették a babaváró támogatás valamelyik - esetenként több - személyi feltételét.

Ha a területi megoszlást nézzük: míg a budapestiek 66 százaléka minden kritériumot teljesített, addig a megyeszékhelyeken élők esetében 59%, az egyéb településeken élőknél pedig 56% ez az arány.

Összességében a leggyakoribb probléma (16,9%) az volt, hogy a pár egyik tagja sem tudott legalább 3 év folyamatos tb-jogviszonyt  igazolni.

Gyakori (12,7%) elutasítási ok volt az is, hogy a pár valamelyik tagja szerepel a rossz adós listán (KHR, korábban BAR-lista). Ugyan az úgynevezett passzív KHR státuszúak esetében a jogszabály nem zárja ki, hogy babaváró hitelt kapjanak, jelenleg csak kevés bank, nagyon szigorú feltételekkel hitelez ebben a helyzetben.

Az MNB elemzője Dancsik Bálint egyébként is a babaváró támogatásoknál az új kibocsátások csökkenését prognosztizálta középtávon, „a jogosult állomány fokozatos mérséklődése miatt”. Vagyis akik már megtehették, éltek a lehetőséggel, akik pedig még jogosultak, de nem igényelték, egyre kevesebben lesznek. A babaváró támogatásnak ugyan vannak olyan feltételei, amelyeket még lehet orvosolni, és megszerezni a jogosultságot, viszont sokan lehetnek, akik már sehogy sem fogják tudni határidőig teljesíteni azokat. Mivel

a hitelszerződést legkésőbb 2022.12.31-ig meg kell kötni, ezért sokan kifuthatnak, vagy már ki is futottak az időből.

Azok, akiknek még nincs meg a 3 éves folyamatos TB-jogviszonyuk, ha ezt tudják „pótolni” 2022 végéig, akkor még jogosultak lehetnek. Azok is, akik még a házassági feltételnek nem felelnek meg, vagy azok szintén, akik addig lekerülnek a passzív KHR listáról. Lehetnek viszont olyanok, akiknek ez már nem fog sikerülni.

Erről pedig a koronavírus-járvány is nagyban tehet, hiszen azok a párok, akik a pandémia alatt tartósan munkanélkülivé váltak, már nem fognak tudni 2022 végéig 3 év folyamatos tb-jogviszonyt felmutatni. Tehát nemcsak a családalapítási tervekbe szólt bele a járvány, hanem sokakat fosztott meg a lehetőségtől, hogy igényeljék a babaváró támogatást – amelyre valószínűleg most még nagyobb szükségük lenne. 

Nem lehet véletlen, hogy babaváró kalkulátor alapján is ez volt az a feltétel, amelyen a legtöbben elbuktak, hiszen az érdeklődéselvileg  folyamatosan, viszont a felvett támogatási összegek nem nőnek, sőt mélyponton voltak januárban.

Vannak lehetőségek a babavárón kívül is?

Azoknak a pároknak sem kell kétségbe esniük, akik így vagy úgy, de lecsúsztak a babaváró támogatásról. Ezen a konstrukción túl is rengetegféle családtámogatási forma érhető el a csoktól kezdve az áfa-visszatérítésen át egészen az idén bevezetett otthonfelújítási támogatásig. A legtöbb támogatást azok zsebelhetik be, akik legalább három gyereket vállalnak, azonban még ez sem kikötés. Azok számára, akik egy vagy két gyermeket szeretnének vállalni, szintén rengeteg lehetőség adódik.

A két gyermeket vállalók új építésű ingatlan építésére vagy vásárlására, illetve kistelepülésen lévő használt ingatlan vásárlására (felerészben) és bővítésére/korszerűsítésre (felerészben) felvehetik a 2,6 milliós CSOK-ot (normál vagy falusi) + az új felújítási hitelt és támogatást. A meglévő, időközben felvett lakáshitelből (ez lehet akár  "CSOK-hitel" is) a második gyermek érkezésekor 1 millió forint elengedést lehet igényelni, és új elemként igénybe vehetik nettó 50 milliós új lakás esetén a 2,5 milliós áfa-visszatérítést, ha igénybe vették a CSOK-ot is. Továbbá ott van még az anya aktuális diákhitel-tartozása felének elengedése, amely a második gyermek születésével igényelhető.

Az egy gyermeket vállalók új építésű ingatlan építésére vagy vásárlására, illetve a kistelepülésen lévő használt ingatlan vásárlására (felerészben) és bővítésére/korszerűsítésre (felerészben) felvehetik a 600 ezer forintos CSOK-ot (normál vagy falusi). Szintén igénybe vehetik nettó 50 milliós új lakás esetén a 2,5 milliós áfa-visszatérítést, ha igénybe vették a CSOK-ot is. Ezt idén már kiegészíthetik az otthonfelújítási támogatással + kölcsönnel is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 24. 20:36
A bezárt Népszabadság egyik legtehetségesebb volt újságírója, empatikus riportere a halála előtt nem...
Holdblog  |  2022. június 24. 18:03
Nagy hibák. Annak, hogy Munger vagyona az elmúlt 55 évben gyarapodni tudott, saját bevallása szerint...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Bankmonitor  |  2022. június 23. 15:45
A fogyasztói szokásaink természetszerűleg alakulnak a megváltozott gazdasági környezethez. A 2022-es...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?