7 °C Budapest
Friends starting their journey

Lemondanak az állami ingyenmilliókról ezek a fiatalok: ha nem sietnek, végleg lecsúszhatnak

2021. április 7. 11:02

Egyértelműen megmutatkozik a hitelezési statisztikákban, hogy a járvány a családalapítás előtt állókat sem kímélte. A felvett hitelek összegei stabilan alacsonyabbak, amióta a pandémia tart, viszont a 2019 óta tartó házasodási láz nem akar alábbhagyni: év elején is már 6877-en kötöttek házasságot. Igaz ez 6,8 százalékkal elmarad 2020. január-február hónapjaitól, viszont 2019-hez képest a duplájára nőtt a házasságkötések száma. Hogyhogy nem igénylik már annyian a babaváró hitelt, hiszen most is - a járvány ellenére - rengetegen házasodnak? Ennek járt utána a Pénzcentrum.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss, februári adatai alapján a lakosság 145,86 milliárd forintnyi babaváró (46,83 mrd) és személyi hitelt (30,31 mrd), illetve lakáskölcsönt (68,72 mrd) vett fel a bankoktól februárban. A januári 117,25 milliárdos mélyponthoz képest ez 24,4 százalékos növekedést jelent. Bár mindhárom hiteltípus növekedést mutatott tehát az év második hónapjában, a személyi kölcsönök (32,8%) és babaváróhitelek (31,4) felvétele emelkedett kiugróan.

Ez természetesen nem lett volna így, ha januárban nem ilyen nagy az együttes visszaesés: még a járvány legrosszabb hónapjait is alulmúlta az idei évkezdés, így a növekedés szinte borítékolható volt. Viszont a babaváró hitelek felvétele decemberhez képest is nőni tudott (4,1 százalékkal), nem úgy, mint a lakáskölcsönök felvétele. Az egy évvel ezelőtti adatokhoz viszont szinte értelmetlen hasonlítgatni (28,5 százalékos a visszaesés), mivel a járvány óta lényegesen megzuhant a babaváró kölcsönök felvétele:

A grafikonon látható, hogy amióta a pandémia tart, azóta a babaváró hitelek felvétele tartós visszaesést mutat a járványt megelőző időszakhoz képest. Az összevetés viszont nehézkes, hiszen a konstrukció csak 2019 júliusától elérhető, és érthető módon a bevezetést követő hónapokban meredeken ívelt felfelé az érdeklődés. Azonban mielőtt kiderült volna, hogy ha a kezdeti láz alábbhagy, hogy alakul a babaváró hitelek felvétele, máris belezavart a képbe a pandémia.

A házasodástól nem vette el a magyarok kedvét a járvány

Természetesen azt nem tudhatjuk, hányan kötöttek volna házasságot, ha márciusban nem éri el hazánkat is a koronavírus-világjárvány, viszont az tény, hogy 2020-ban sem csökkent az esküvők száma. Sőt, a lezárások, a válság, és fertőzésveszély ellenére minimálisan, de mégis 3,1 százalékkal többen kötöttek házasságot 2020-ban, mint 2019-ben. Ráadásul 2021. első két hónapjában sem volt nagy visszaesés 2020. év elejéhez képest, és már februárban látszik a "kötelező" felívelő tendencia.

Az viszont sejthető, hogy ha a járvány nem szól közbe, akkor a 2019-es rekordévet is nagyban túlszárnyalhatta volna a tavalyi évi házasságkötések száma. Csak meg kell nézni az alábbi grafikonon, milyen ív kezdett kirajzolódni tavaly az első negyedévben: látható, ha márciusban nem törik meg az az ív, és áprilisban nincs visszaesés, egész más képet is mutathatna a 2020-as házassági hullám.

Az is leolvasható, hogy a járvány második hulláma ellenére elmaradt az a visszaesés, ami a korábbi években októbertől márciusig jellemezte a házassági statisztikákat (2018 év végén, 2019 év elején ez még megfigyelhető volt). 2019 vége, 2020 eleje volt az első olyan időszak, amikor a hullámvölgy már nem ment olyan mélyre, és ez a tendencia indén is folytatódik.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2021 februárjában 4096 házasság köttetett, amely alig marad el a 2020-as adattól (4515), főként annak tükrében, hogy továbbra is pandémia van, és a november 4-e óta bevezetett korlátozások még mindig érvényben vannak. Viszont ha a házasságkötésektől nem vette el a magyarok kedvét számottevően a járvány, akkor miért mondanak le a babaváró támogatásról?

Az érdeklődés továbbra is nagy, de a jogosultak köre szűkül

Amikor 2019 nyarán bevezetésre került a babaváró támogatás, ez a házasodási kedv nagymértékű megugrását is maga után vonta, hiszen az egyik feltétel az, hogy az igénylőknek házasoknak kell lenniük. Ha egymás mellé tettük a hitelezési és házasságkötési statisztikákat, látható volt a babaváró húzóereje. Mostanra azonban inkább az látszik, hogy a házasságkötéseket nem vetette vissza annyira a járvány, mint a hitelek felvételét.

Az érdeklődés viszont továbbra is élénk: a Bankmonitor babaváró hitel kalkulátorával az elmúlt hat hónapban csaknem kétszer annyian ellenőrizték a jogosultságukat, mint egy évvel korábban. Ennek során tízből hat (58,2%) érdeklődő kapott pozitív visszajelzést, míg a többiek (41,8%) az ellenőrzés időpontjába nem teljesítették a babaváró támogatás valamelyik - esetenként több - személyi feltételét.

Ha a területi megoszlást nézzük: míg a budapestiek 66 százaléka minden kritériumot teljesített, addig a megyeszékhelyeken élők esetében 59%, az egyéb településeken élőknél pedig 56% ez az arány.

Összességében a leggyakoribb probléma (16,9%) az volt, hogy a pár egyik tagja sem tudott legalább 3 év folyamatos tb-jogviszonyt  igazolni.

Gyakori (12,7%) elutasítási ok volt az is, hogy a pár valamelyik tagja szerepel a rossz adós listán (KHR, korábban BAR-lista). Ugyan az úgynevezett passzív KHR státuszúak esetében a jogszabály nem zárja ki, hogy babaváró hitelt kapjanak, jelenleg csak kevés bank, nagyon szigorú feltételekkel hitelez ebben a helyzetben.

Az MNB elemzője Dancsik Bálint egyébként is a babaváró támogatásoknál az új kibocsátások csökkenését prognosztizálta középtávon, „a jogosult állomány fokozatos mérséklődése miatt”. Vagyis akik már megtehették, éltek a lehetőséggel, akik pedig még jogosultak, de nem igényelték, egyre kevesebben lesznek. A babaváró támogatásnak ugyan vannak olyan feltételei, amelyeket még lehet orvosolni, és megszerezni a jogosultságot, viszont sokan lehetnek, akik már sehogy sem fogják tudni határidőig teljesíteni azokat. Mivel

a hitelszerződést legkésőbb 2022.12.31-ig meg kell kötni, ezért sokan kifuthatnak, vagy már ki is futottak az időből.

Azok, akiknek még nincs meg a 3 éves folyamatos TB-jogviszonyuk, ha ezt tudják „pótolni” 2022 végéig, akkor még jogosultak lehetnek. Azok is, akik még a házassági feltételnek nem felelnek meg, vagy azok szintén, akik addig lekerülnek a passzív KHR listáról. Lehetnek viszont olyanok, akiknek ez már nem fog sikerülni.

Erről pedig a koronavírus-járvány is nagyban tehet, hiszen azok a párok, akik a pandémia alatt tartósan munkanélkülivé váltak, már nem fognak tudni 2022 végéig 3 év folyamatos tb-jogviszonyt felmutatni. Tehát nemcsak a családalapítási tervekbe szólt bele a járvány, hanem sokakat fosztott meg a lehetőségtől, hogy igényeljék a babaváró támogatást – amelyre valószínűleg most még nagyobb szükségük lenne. 

Nem lehet véletlen, hogy babaváró kalkulátor alapján is ez volt az a feltétel, amelyen a legtöbben elbuktak, hiszen az érdeklődéselvileg  folyamatosan, viszont a felvett támogatási összegek nem nőnek, sőt mélyponton voltak januárban.

Vannak lehetőségek a babavárón kívül is?

Azoknak a pároknak sem kell kétségbe esniük, akik így vagy úgy, de lecsúsztak a babaváró támogatásról. Ezen a konstrukción túl is rengetegféle családtámogatási forma érhető el a csoktól kezdve az áfa-visszatérítésen át egészen az idén bevezetett otthonfelújítási támogatásig. A legtöbb támogatást azok zsebelhetik be, akik legalább három gyereket vállalnak, azonban még ez sem kikötés. Azok számára, akik egy vagy két gyermeket szeretnének vállalni, szintén rengeteg lehetőség adódik.

A két gyermeket vállalók új építésű ingatlan építésére vagy vásárlására, illetve kistelepülésen lévő használt ingatlan vásárlására (felerészben) és bővítésére/korszerűsítésre (felerészben) felvehetik a 2,6 milliós CSOK-ot (normál vagy falusi) + az új felújítási hitelt és támogatást. A meglévő, időközben felvett lakáshitelből (ez lehet akár  "CSOK-hitel" is) a második gyermek érkezésekor 1 millió forint elengedést lehet igényelni, és új elemként igénybe vehetik nettó 50 milliós új lakás esetén a 2,5 milliós áfa-visszatérítést, ha igénybe vették a CSOK-ot is. Továbbá ott van még az anya aktuális diákhitel-tartozása felének elengedése, amely a második gyermek születésével igényelhető.

Az egy gyermeket vállalók új építésű ingatlan építésére vagy vásárlására, illetve a kistelepülésen lévő használt ingatlan vásárlására (felerészben) és bővítésére/korszerűsítésre (felerészben) felvehetik a 600 ezer forintos CSOK-ot (normál vagy falusi). Szintén igénybe vehetik nettó 50 milliós új lakás esetén a 2,5 milliós áfa-visszatérítést, ha igénybe vették a CSOK-ot is. Ezt idén már kiegészíthetik az otthonfelújítási támogatással + kölcsönnel is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 25. 06:51
Soft landing, azaz puha landolás. A végső kimenetel, amiben a 2021 végi, első poszt-Covid inflációs...
MEDIA1  |  2024. április 24. 23:45
Bár a több mint 20 éve működő művészeti adatbázis és hírportál csapata Facebook-posztban búcsúzott e...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem