7 °C Budapest
Friends starting their journey

Lemondanak az állami ingyenmilliókról ezek a fiatalok: ha nem sietnek, végleg lecsúszhatnak

2021. április 7. 11:02

Egyértelműen megmutatkozik a hitelezési statisztikákban, hogy a járvány a családalapítás előtt állókat sem kímélte. A felvett hitelek összegei stabilan alacsonyabbak, amióta a pandémia tart, viszont a 2019 óta tartó házasodási láz nem akar alábbhagyni: év elején is már 6877-en kötöttek házasságot. Igaz ez 6,8 százalékkal elmarad 2020. január-február hónapjaitól, viszont 2019-hez képest a duplájára nőtt a házasságkötések száma. Hogyhogy nem igénylik már annyian a babaváró hitelt, hiszen most is - a járvány ellenére - rengetegen házasodnak? Ennek járt utána a Pénzcentrum.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss, februári adatai alapján a lakosság 145,86 milliárd forintnyi babaváró (46,83 mrd) és személyi hitelt (30,31 mrd), illetve lakáskölcsönt (68,72 mrd) vett fel a bankoktól februárban. A januári 117,25 milliárdos mélyponthoz képest ez 24,4 százalékos növekedést jelent. Bár mindhárom hiteltípus növekedést mutatott tehát az év második hónapjában, a személyi kölcsönök (32,8%) és babaváróhitelek (31,4) felvétele emelkedett kiugróan.

Ez természetesen nem lett volna így, ha januárban nem ilyen nagy az együttes visszaesés: még a járvány legrosszabb hónapjait is alulmúlta az idei évkezdés, így a növekedés szinte borítékolható volt. Viszont a babaváró hitelek felvétele decemberhez képest is nőni tudott (4,1 százalékkal), nem úgy, mint a lakáskölcsönök felvétele. Az egy évvel ezelőtti adatokhoz viszont szinte értelmetlen hasonlítgatni (28,5 százalékos a visszaesés), mivel a járvány óta lényegesen megzuhant a babaváró kölcsönök felvétele:

A grafikonon látható, hogy amióta a pandémia tart, azóta a babaváró hitelek felvétele tartós visszaesést mutat a járványt megelőző időszakhoz képest. Az összevetés viszont nehézkes, hiszen a konstrukció csak 2019 júliusától elérhető, és érthető módon a bevezetést követő hónapokban meredeken ívelt felfelé az érdeklődés. Azonban mielőtt kiderült volna, hogy ha a kezdeti láz alábbhagy, hogy alakul a babaváró hitelek felvétele, máris belezavart a képbe a pandémia.

A házasodástól nem vette el a magyarok kedvét a járvány

Természetesen azt nem tudhatjuk, hányan kötöttek volna házasságot, ha márciusban nem éri el hazánkat is a koronavírus-világjárvány, viszont az tény, hogy 2020-ban sem csökkent az esküvők száma. Sőt, a lezárások, a válság, és fertőzésveszély ellenére minimálisan, de mégis 3,1 százalékkal többen kötöttek házasságot 2020-ban, mint 2019-ben. Ráadásul 2021. első két hónapjában sem volt nagy visszaesés 2020. év elejéhez képest, és már februárban látszik a "kötelező" felívelő tendencia.

Az viszont sejthető, hogy ha a járvány nem szól közbe, akkor a 2019-es rekordévet is nagyban túlszárnyalhatta volna a tavalyi évi házasságkötések száma. Csak meg kell nézni az alábbi grafikonon, milyen ív kezdett kirajzolódni tavaly az első negyedévben: látható, ha márciusban nem törik meg az az ív, és áprilisban nincs visszaesés, egész más képet is mutathatna a 2020-as házassági hullám.

Az is leolvasható, hogy a járvány második hulláma ellenére elmaradt az a visszaesés, ami a korábbi években októbertől márciusig jellemezte a házassági statisztikákat (2018 év végén, 2019 év elején ez még megfigyelhető volt). 2019 vége, 2020 eleje volt az első olyan időszak, amikor a hullámvölgy már nem ment olyan mélyre, és ez a tendencia indén is folytatódik.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2021 februárjában 4096 házasság köttetett, amely alig marad el a 2020-as adattól (4515), főként annak tükrében, hogy továbbra is pandémia van, és a november 4-e óta bevezetett korlátozások még mindig érvényben vannak. Viszont ha a házasságkötésektől nem vette el a magyarok kedvét számottevően a járvány, akkor miért mondanak le a babaváró támogatásról?

Az érdeklődés továbbra is nagy, de a jogosultak köre szűkül

Amikor 2019 nyarán bevezetésre került a babaváró támogatás, ez a házasodási kedv nagymértékű megugrását is maga után vonta, hiszen az egyik feltétel az, hogy az igénylőknek házasoknak kell lenniük. Ha egymás mellé tettük a hitelezési és házasságkötési statisztikákat, látható volt a babaváró húzóereje. Mostanra azonban inkább az látszik, hogy a házasságkötéseket nem vetette vissza annyira a járvány, mint a hitelek felvételét.

Az érdeklődés viszont továbbra is élénk: a Bankmonitor babaváró hitel kalkulátorával az elmúlt hat hónapban csaknem kétszer annyian ellenőrizték a jogosultságukat, mint egy évvel korábban. Ennek során tízből hat (58,2%) érdeklődő kapott pozitív visszajelzést, míg a többiek (41,8%) az ellenőrzés időpontjába nem teljesítették a babaváró támogatás valamelyik - esetenként több - személyi feltételét.

Ha a területi megoszlást nézzük: míg a budapestiek 66 százaléka minden kritériumot teljesített, addig a megyeszékhelyeken élők esetében 59%, az egyéb településeken élőknél pedig 56% ez az arány.

Összességében a leggyakoribb probléma (16,9%) az volt, hogy a pár egyik tagja sem tudott legalább 3 év folyamatos tb-jogviszonyt  igazolni.

Gyakori (12,7%) elutasítási ok volt az is, hogy a pár valamelyik tagja szerepel a rossz adós listán (KHR, korábban BAR-lista). Ugyan az úgynevezett passzív KHR státuszúak esetében a jogszabály nem zárja ki, hogy babaváró hitelt kapjanak, jelenleg csak kevés bank, nagyon szigorú feltételekkel hitelez ebben a helyzetben.

Az MNB elemzője Dancsik Bálint egyébként is a babaváró támogatásoknál az új kibocsátások csökkenését prognosztizálta középtávon, „a jogosult állomány fokozatos mérséklődése miatt”. Vagyis akik már megtehették, éltek a lehetőséggel, akik pedig még jogosultak, de nem igényelték, egyre kevesebben lesznek. A babaváró támogatásnak ugyan vannak olyan feltételei, amelyeket még lehet orvosolni, és megszerezni a jogosultságot, viszont sokan lehetnek, akik már sehogy sem fogják tudni határidőig teljesíteni azokat. Mivel

a hitelszerződést legkésőbb 2022.12.31-ig meg kell kötni, ezért sokan kifuthatnak, vagy már ki is futottak az időből.

Azok, akiknek még nincs meg a 3 éves folyamatos TB-jogviszonyuk, ha ezt tudják „pótolni” 2022 végéig, akkor még jogosultak lehetnek. Azok is, akik még a házassági feltételnek nem felelnek meg, vagy azok szintén, akik addig lekerülnek a passzív KHR listáról. Lehetnek viszont olyanok, akiknek ez már nem fog sikerülni.

Erről pedig a koronavírus-járvány is nagyban tehet, hiszen azok a párok, akik a pandémia alatt tartósan munkanélkülivé váltak, már nem fognak tudni 2022 végéig 3 év folyamatos tb-jogviszonyt felmutatni. Tehát nemcsak a családalapítási tervekbe szólt bele a járvány, hanem sokakat fosztott meg a lehetőségtől, hogy igényeljék a babaváró támogatást – amelyre valószínűleg most még nagyobb szükségük lenne. 

Nem lehet véletlen, hogy babaváró kalkulátor alapján is ez volt az a feltétel, amelyen a legtöbben elbuktak, hiszen az érdeklődéselvileg  folyamatosan, viszont a felvett támogatási összegek nem nőnek, sőt mélyponton voltak januárban.

Vannak lehetőségek a babavárón kívül is?

Azoknak a pároknak sem kell kétségbe esniük, akik így vagy úgy, de lecsúsztak a babaváró támogatásról. Ezen a konstrukción túl is rengetegféle családtámogatási forma érhető el a csoktól kezdve az áfa-visszatérítésen át egészen az idén bevezetett otthonfelújítási támogatásig. A legtöbb támogatást azok zsebelhetik be, akik legalább három gyereket vállalnak, azonban még ez sem kikötés. Azok számára, akik egy vagy két gyermeket szeretnének vállalni, szintén rengeteg lehetőség adódik.

A két gyermeket vállalók új építésű ingatlan építésére vagy vásárlására, illetve kistelepülésen lévő használt ingatlan vásárlására (felerészben) és bővítésére/korszerűsítésre (felerészben) felvehetik a 2,6 milliós CSOK-ot (normál vagy falusi) + az új felújítási hitelt és támogatást. A meglévő, időközben felvett lakáshitelből (ez lehet akár  "CSOK-hitel" is) a második gyermek érkezésekor 1 millió forint elengedést lehet igényelni, és új elemként igénybe vehetik nettó 50 milliós új lakás esetén a 2,5 milliós áfa-visszatérítést, ha igénybe vették a CSOK-ot is. Továbbá ott van még az anya aktuális diákhitel-tartozása felének elengedése, amely a második gyermek születésével igényelhető.

Az egy gyermeket vállalók új építésű ingatlan építésére vagy vásárlására, illetve a kistelepülésen lévő használt ingatlan vásárlására (felerészben) és bővítésére/korszerűsítésre (felerészben) felvehetik a 600 ezer forintos CSOK-ot (normál vagy falusi). Szintén igénybe vehetik nettó 50 milliós új lakás esetén a 2,5 milliós áfa-visszatérítést, ha igénybe vették a CSOK-ot is. Ezt idén már kiegészíthetik az otthonfelújítási támogatással + kölcsönnel is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 19. 09:54
Újból leadják a focis sorozat első évadát az RTL-en, majd hetente érkeznek az új évad részei is.
Bankmonitor  |  2024. március 19. 08:01
A lakásbiztosítás elsődleges célja, hogy anyagi védelmet nyújtson számunkra a lakásunkat és ingósága...
Holdblog  |  2024. március 19. 06:49
Az átlagos egyesült államokbeli otthon 347 ezer dollárba (körülbelül 125 millió forintba) került 202...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm