33 °C Budapest
Kevesen tudják: így lehet kimaxolni a lakásvásárlási támogatásokat

Kevesen tudják: így lehet kimaxolni a lakásvásárlási támogatásokat

2021. március 18. 20:02

Nincs könnyű dolguk a családoknak, ha a lehető legtöbbet akarják kihozni a számos elemből álló otthonteremtési rendszerből. Bár a legutóbb januárban kibővített program rendkívül népszerű az ügyfelek körében, sokan nincsenek tisztában azzal, hogyan maximalizálhatják a kedvezményeket.

Egy albérletben élő háromtagú család lakásvásárlásra készül. A szülők második gyermeket terveznek, és kiválasztottak egy 35 millió forintért kínált újépítésű ingatlant. Van ötmillió forint megtakarításuk. Szeretnék a lehető legjobban kihasználni az otthonteremtési kedvezményeket.

A rendszer bonyolult, a megoldás egyszerű

Az OTP Bank arra hívja fel a figyelmet, hogy az otthonteremtési program összetettsége miatt már a pénzügyi tervezés elindítása előtt érdemes szakértői segítséget kérni. Első körben azt kell ellenőrizni, hogy a támogatásra pályázók megfelelnek-e a jogszabályokban lefektetett igénylési feltételeknek. Miután ez megtörtént, a második körben azt kell felmérni, hogy milyen konstrukciókat érdemes kiválasztaniuk, szükség esetén összekapcsolniuk terveik megvalósításához.

A lakásvásárláskor a pénzügyi tervezés azért különösen fontos, mert becslésünk szerint a hozzánk forduló jogosultak több mint fele nem használja ki teljes mértékben az otthonteremtési programban elérhető kedvezményeket. Sokan például nem mérik fel pontosan, hogy ennek következtében bizonyos esetekben, akár 3 millió forintot meghaladó kamattámogatástól is eleshetnek a lakásvásárláskor

- vélekedett Kormos Zoltán, az OTP Bank ingatlanhitelezésért felelős vezetője

Babaváró

Kézenfekvő döntés, ha a példában szereplő család igénybe veszi a szabad felhasználású Babaváró kölcsön maximumát, 10 millió forintot, ami meghatározott feltételekkel beszámítható önerőként. Ha ehhez hozzáadjuk a megtakarításukat, 15 millió forinttal a számlájukon vághatnak neki a folytatásnak.

Ez azért fontos, mert a jelenlegi szabályozás szerint a hitel összege nem haladhatja meg a megvásárolni kívánt ingatlan forgalmi értékének 80 százalékát. Ugyanakkor érdemes ezen a ponton figyelmesnek lenni, mert a Babaváró kölcsön 10 millió forintos összegének 25%-át is bele kell számítani a forgalmi érték 80%-ba. A családnál ez nem gond, mert az önerő aránya 40 százalék fölötti. A folytatásban számos lehetőség közül választhatnak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Így lehet maximalizálni a kedvezményeket

A példában szereplő ügyfelek otthonteremtési kedvezménnyel (CSOK) 2 millió 600 ezer forint támogatással számolhatnak. A CSOK felvételével ráadásul teljesítik az áfa-visszaigénylés feltételét. Az adó kulcsa újépítésű lakóingatlanoknál jelenleg 5 százalék, ami esetükben azt jelenti, hogy további 1 millió 750 ezer forintos támogatást kaphat a család.

A felsorolt, vissza nem térítendő támogatások mellett kedvezményes, 3 százalékos kamatozású CSOK-hitelt is igényelhetnek, amelynél az ő esetükben 10 millió forint a felső határ. Ez az a konstrukció, amelyben meghatározott esetekben a kamattámogatás összege a törlesztés teljes futamideje alatt meghaladhatja a 3 millió forintot.

Ha kell még pénz a lakásvásárláshoz

További könnyítés, hogy a CSOK-ot igénybe vevő ügyfeleknek a lakásvásárlás után nem kell illetéket fizetniük, amelynek mértéke egyébként a vételár 4 százaléka, ebben az esetben 1 millió 400 ezer forint. A számítás eredménye azt mutatja, hogy a példában szereplő családnak a kedvezmények teljes körű kihasználása után is szüksége lenne még további hitelre a kiválasztott lakás megvásárlásához. A tapasztalatok szerint ez nem egyedi, hanem általánosnak mondható élethelyzet, amire van megoldás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. július 1. 10:00
A médiahatóság szerint túl erőszakos volt a mese az állami rádióban, és ezzel a Kossuth Rádió veszél...
KonyhaKontrolling  |  2022. július 1. 07:45
Vannak olyan dolgok, amelyekért az emberek szinte bármit hajlandóak megadni, az ezekre épülő piacoko...
Holdblog  |  2022. július 1. 05:00
Tudom ez a cím kevésbe kattintásvadász, mint a témában született két közelmúltbeli írás a Telexen. K...
Kasza Elliott-tal  |  2022. június 30. 22:15
Közműcég részvényem nincsen, és az ilyeneket nem is a magas infláció idején érdemes venni, de ahogy...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 1. péntek
Tihamér, Annamária
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?