17 °C Budapest
Annyi magyar adósodik el ma, mint még soha: meddig feszíthetjük a húrt?

Annyi magyar adósodik el ma, mint még soha: meddig feszíthetjük a húrt?

2019. október 3. 11:35

Esély sincs arra, hogy a személyi hitelről lemondjanak a magyarok: az érdeklődés töretlen, még úgy is, hogy a babaváróból is szinte mérték nélkül vesznek fel az ügyfelek. A kamatmentes hitelből több mint 100 milliárd fogyott augusztusban, ezt pedig a lakáshitelek is megérezték, mivel ott a kereslet erőteljesen csökkent. A személyi hitelek bár továbbra is keresettek, még mindig indokolatlanul drágán veszik fel az ügyfelek. Pedig kis kereséssel lehet olyan személyi hitelt találni, ami bőven az átlagos kamat alatt van. Ehhez mi a Pénzcentrum kalkulátorát ajánljuk.

Brutális mértékben robbant be a babaváró, az induló hónaphoz képest a második hónapban kb. 30 milliárddal többet vettek fel belőle a magyar házasok, mint az előző hónapban. Látszik tehát, hogy van némi kivárás, és nem az első hónap robbantotta fel a piacot. Az MNB statisztikáiból az látszik, hogy az előző hónapban felvett "áruhitel és egyéb fogyasztási kategóriába" sorolt hitelekből összesen 103,82 milliárdot vettek fel, augusztusban, egy hónappal később pedig már 135 milliárdot. Bár a babaváró is ebben a kategóriában van feltüntetve, azért meg kell jegyezni, hogy az előző hónapokat látva átlagosan 8-14 milliárd forintnyi áruhitel is elkelt, így aztán a 135 milliárd teljes egészében nem csak a babavárót teszi ki, de az áruhiteleket is.

Olcsó személyi hitelekért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

Mindez egyértelműen látszik a fogyasztási hitelek átlagos kamatán is. Mielőtt a babaváró bevezetésre került, az átlagos fogyasztási hitelkamat kétszámjegyű volt, a babaváró bevezetése után ez beesett: júliusban az összes fogyasztási hitel átlagkamata 7,03 százalék volt, augusztusban pedig már csak 6,54 százalék.

Ahogy azt tegnap megírtuk, a nagy összegű babavárónak bizony volt némi kiszorító hatása a lakáshitelekre nézve, azokból sokkal kevesebb fogyott augusztusban, mint a megelőző hónapokban. A személyi hitelekre azonban ez akkor sem volt, és most sem igaz. Ez a fogyasztás hiteltípus még mindig roppant népszerű, s bár az augusztusi igénylések elmaradnak az egy hónappal ezelőttitől, 48,88 milliárddal még mindig bőven az éves átlag felett vannak.

Mindez tehát egymás után másodszor is igazolta, hogy a babavárónak nincs kiszorító hatása a személyi hitelekre nézve, a lakáshiteleknél azonban már érezhető ez a trend. Ez nem meglepő, hiszen a babaváró átlagos igénylési összege jellemzően a 10 millió forint, míg a személyi hitelt inkább 1,5-2 milliós összegben igénylik, így aztán voltaképp a kettő nem is lehet versenytársa egymásnak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Akciós személyi hitelekért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

Ami azonban sokkal elszomorítóbb, hogy a magyarok nagy része még mindig meglehetősen drágán vesznek fel személyi hitelt. Az augusztusi adatokat látva a személyi hitel átlagos kamata 13,14 százalék volt, ami meglehetősen magas, ha csak azt nézzük, hogy ennél mennyivel olcsóbban is fel lehet venni személyi hitelt.

Nézzünk pár példát kalkulátorunkból. A CIB-nél kétmillió forintot például már 8,17 százalékos THM-mel fel lehet venni, ami messze az átlagos kamat alatt van. A 13,14 százalék alatt van jóval a Raiffeisen ajánlata is, ahol 8,97 százalékos THM-mel már vihető a személyi hitel, míg az MKB-nál ez 10,21 százalék, ami szintén sokkal alacsonyabb az átlagos THM-nél. Az Erste személyi hitele 12,05 százalékos THM-mel vehető fel, a Cetelem is még épphogy az átlag alatt van a 12,79 százalékos THM-mel. Vannak persze hitelek, amelyek felhúzzák az átlagot: az OTP személyi hitele 18,38 százalékos THM-mel érhető el. Szemmel látható tehát, hogy aki csak pár percet is rászán a keresésre (és mondjuk kattint kettőt a Pénzcentrum kalkulátorában), az könnyen talál az átlagosnál sokkal olcsóbb hitelt.

Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. május 26. 20:12
Ha ész nélkül osztogatod a pénzt a választás előtt és ezer-ezerötszáz milliárd forintos lyukat ütsz...
MEDIA1  |  2022. május 26. 19:19
People Group néven folytatja tevékenységét a jövőben a 1080p Reklám- és médiaügynökség – közölték la...
Bankmonitor  |  2022. május 26. 15:30
2022. első negyedévében korábban sohasem látott mélységbe zuhant a születésszám, így még egy lépésse...
MNB Intézet  |  2022. május 26. 10:43
A közösségi média nemcsak mindennapi privát életünkre van hatással, hanem a gazdaságra is. Talán nem...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?