27 °C Budapest

Tízezreket kaszálhatsz 2019-ben ezekkel a kártyákkal: csak jó kell használnod

2019. július 23. 05:37

Itt a nyár, sokan ilyenkor a kártya mellé járó utasbiztosítás, a repjegyekre is váltható pontgyűjtés vagy a kamatmentesen felhasználható hitelkeret miatt igényelnek hitelkártyát. Jó kezekben lehet áldás, de ha felelőtlenül használjuk a lapkát, akkor átok is. Adunk néhány tippet, hogy ne legyen a használatából nagyobb probléma.

A kis plasztik kártya hatalmas galibát okozhat, ha nem vagyunk elég óvatosak. Jelentős adósságot, rosszabb esetben a KHR negatív adóslistáját is eredményezheti, ha nem vagyunk elég körültekintőek és hibázunk a használatakor. A Bank360 szakértőinek segítségével összeszedtük, mire kell feltétlenül odafigyelni, ha el akarjuk kerülni a legnagyobb hibákat és nem akarunk egy vagyont fizetni a ballépésért.

1. Fizessünk időben

Ne hagyjuk, hogy az elfelejtett határidők miatt kelljen akár több tízezer forintot kifizetnünk! Minden kártyának van egy meghatározott napja, ameddig a hitelkártyás vásárlások összegét kamatmentesen visszafizethetjük. Ha elfelejtettük a türelmi időt és lemaradunk erről, a bank a hitelkeret összegének vissza nem fizetett részére kamatot számít fel. Érdemes ezért beállítani egy értesítőt a telefonunkon vagy a számítógépünkön, de akár a jó öreg papíralapú naptárunkban is jelölhetjük a fordulónapot, ameddig ingyen fizethetjük vissza a kölcsönt. Az elszámolási időszak általában az adott hónapot követő hónap 15-éig tart. Szintén hasznos lehet, ha beállítunk egy csoportos beszedési megbízást, amelynek segítségével a bank automatikusan le tud emelni a folyószámlánkról annyi pénzt, amennyi a törlesztéshez kell. Ha valamiért nem tudjuk teljes egészében visszafizetni a tartozást, fontos, hogy legalább a minimum fizetendő összeggel ne essünk késedelembe, mert ilyenkor a bank még késedelmi díjat is felszámít a kamat felett.

Hitelkártyával akár pénzt is kereshetsz --> NÉZZ SZÉT ITT!

2. Ne csak a minimum fizetendő összeget fizessük be

Nagyon csábítónak tűnhet, ha nem a teljes fennálló hitelkártya tartozásunkat rendezzük havonta, hanem csak a minimum összeget fizetjük vissza. Ekkor a vissza nem fizetett összeg után egyből kamatot számít fel a pénzintézet, a kamat pedig általában havi 2,5-2,85%, a teljes hiteldíj mutató ezért megközelíti a 40%-ot. A pár ezer forintos tartozás azonban kellemetlen hógolyóvá válhat, amit csak görgetünk magunk előtt. A kezdeti alacsony kamatköltségek idővel jelentős összeget tesznek majd ki, arról nem is beszélve, hogy így a teljes visszatörlesztés is nehezebb lehet. Nem baj, ha a minimum visszafizetés az adósságrendező stratégiánk része, de törekedjünk arra, hogy egyre többet és többet törlesszünk vissza hónapról hónapra az adósságunkból.

3. Kövessük a költéseinket

Ma már nem kell feltétlenül a havonta érkező papír kimutatásra hagyatkoznunk. Netbankon, mobilappokon keresztül közel valós időben követhetjük, hogy mire mennyit költöttünk a hitelkártya-egyenlegünkből, így elkerülhetjük a túlköltekezést. Ha ugyanis túllépjük a megadott hitelkeretet, újabb díjakat fizethetünk a banknak. Nagy segítség lehet egy költségvetéskezelő alkalmazás, vagy egy sima Excel-táblázat is, amelyben rendszeresen vezetjük a kiadásainkat. Ebből megtudhatjuk, hogy melyik termékkategóriára mennyit költünk, de vezethetjük azt is, hogy mekkora összeget használhatunk még fel a hátralevő törlesztésig.

4. Jelentsük időben, ha ellopták a kártyánkat

Hiába tűnik evidensnek, sokan esnek abba a hibába, hogy túl későn tiltják le ellopott/eltűnt hitelkártyájukat. Ha viszont a tolvaj sikeresen tudja használni addig a kártyát vásárlásra, az okozott kár legfeljebb 15 000 forintig minket terhel, ha pedig szándékosan vesztettük el, vagy gondatlan magatartás miatt, akkor a bank akár el is állhat a visszatérítéstől. A letiltás utáni károkat a bank fedezi, de akkor is átvállalja a kárviselést, ha nem észlelhettük a lopást. A bank ilyenkor haladéktalanul, de legkésőbb a következő munkanap végéig megtéríti a kárt.

5. Ne használjuk ATM-es készpénzfelvételre

A hitelkártya használat egyik alapszabálya, hogy nem használjuk készpénzfelvételre. Ennek oka igen egyszerű: hitelkártyával pénzt felvenni az automatából iszonyatosan drága, jellemzően 2-3 százaléka a felvett összegnek és van egy minimum érték, ami nagyon gyakran több mint 1 000 forint. Valamint a készpénzben felvett összegre nem vonatkozik a kamatmentes időszak, azaz egyből elindul a hitelkamat felszámítása.

6. Ismerjük meg a hitelkártya tulajdonságait

Csak nagyon kevesen veszik a fáradtságot arra, hogy a hitelkártya igénylés során elolvassák, milyen feltételek mellett használható az adott plasztik. Pedig ha tudjuk, miért és mekkora díjat számít fel a bank, szinte biztos, hogy jobban odafigyelünk a költéseinkre és úgy használjuk a kártyát, hogy elkerüljük ezeket a díjakat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

7. Használjuk ki a kedvezményeket

Ne hagyjuk a földön az ajándékpénzt! Ma már szinte minden hitelkártya valamilyen kedvezményt nyújt a felhasználónak: pontgyűjtés, forint visszatérítés a vásárlások után, kedvezményes vásárlás vagy akár ezek együtt is járhatnak a kártyával. Költéseink után a legtöbb bank jóváír 1-5 százalékot a vásárlások összegből, de utazásra felhasználható pontokat is gyűjthetünk, vagy kaphatunk kedvezményeket a kedvenc üzletünkben. Egyes plasztikokkal így akár több tízezer forintot is megspórolhatunk, amiből kijön például az összes kártyával járó banki költség is. A legjobb ajánlatok felkutatásához érdemes egy hitelkártya-összehasonlító kalkulátort használni.

KATT! Találd meg a számodra legmegfelelőbb hitelkártyát

8. Ne tartsunk fenn túl sok hitelkártyát

Ha az ember akár több hitelkártyát is használhat, miért ne tenné? A legfőbb ok a több hitelkártyával szemben a nehéz lekövethetőség: melyik vásárlásnál melyik kártyát érdemes használni? Időben vissza tudjuk fizetni az összes kártyáról elhasznált pénzt? Már egy hitelkártya használata is hatalmas önfegyelmet kíván, hát még több plasztik esetében. A másik probléma inkább azokat érinti, akik nagyobb hitel felvétele előtt állnak. A hitelkártya csökkenti a törlesztőrészlettel terhelhető jövedelmünk nagyságát. Ez azt jelenti, hogy már egy magasabb hitelkerettel használt kártya esetén is drasztikusan csökkenhet az általunk felvehető hitel nagysága. Ha nagy összegű hitelfelvétel előtt állunk, érdemes a kártyákhoz társított maximálisan igénybe vehető hitelösszeget lecsökkenteni.

9. Ne ragadjunk le egy kártyánál

Több kártyával tehát óvatosan, a kártyák cseréjétől viszont ne féljünk! Ha találunk idővel egy jobb ajánlatot, amelynél például kedvezőbb a pontgyűjtés vagy a pénzvisszatérítés, esetleg a kamatok kedvezőbbek, bátran mondjuk fel a meglévő hitelkártya-szerződésünket és szerződjünk át a másik bankhoz. Ebben szintén segítségünkre lehet egy hitelkártya-kalkulátor.

10. Ne támaszkodjunk kizárólag a hitelkártyára

A legnagyobb hiba, amit elkövethetünk, hogy azt gondoljuk: a hitelkártya a takarónk meghosszabbítására jó. Pedig, ha nem tudjuk valamiből fedezni a hitel használatát, nagyon könnyen pórul járhatunk. Ha nem fizetjük vissza időben a tartozást, ugyan úgy felkerülünk a KHR negatív adóslistájára, mint bármely más hiteltörlesztés elmaradása esetén, így pedig elvágjuk magunkat a későbbi hitelfelvétel lehetőségétől. Fontos, hogy tudatosan, megfontoltan használjuk a mindennapi vásárlásainkhoz a hitelkártyát úgy, hogy biztosak vagyunk benne: akár a teljes hitelkeretünk is bármikor rendelkezésünkre áll, ha beütne a krach.

+1. Ha beüt a krach, váltsuk ki

Tekintve, hogy a hitelkártya az egyik legdrágább kölcsön az akár 40 százalékos hiteldíjmutatójával, érdemes mihamarabb rendezni, ha innen származó adósságunk keletkezik. Ha nem tudunk egy nagyobb hitelkártyatartozást kifizetni éppen, de szeretnénk mérsékelni a költségeket, érdemes egy hitelkiváltó személyi kölcsönt felvenni, amiből visszafizetjük a drága kártyatartozást és már csak a kedvezőbb, jelenleg akár 10 százalék alatti kamatozású biztonságosabb hitelt kell fizetnünk.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. szeptember 28. 12:48
Idén is ugyanazt a céget bízták meg a közvélemény-kutatásokkal, amelyik az elmúlt két évben már több...
Holdblog  |  2023. szeptember 28. 11:49
Az elmúlt hónapok legnépszerűbb és egyben legfájdalmasabb befektetése a nemzetközi tőkepiacokon a ho...
MNB Intézet  |  2023. szeptember 28. 11:05
A professzionális előrejelzők predikciói sem minden esetben racionálisak ugyanakkor ezt az eltérést...
Kiszámoló  |  2023. szeptember 25. 09:29
Bár sok újat nem mond a kép, érdemes felidézni, hogy alakult az Egyesült Államok államadóssága mai d...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 28. csütörtök
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM