9 °C Budapest
Óriási változás a magyar bankoknál: ezzel rukkoltak most elő

Óriási változás a magyar bankoknál: ezzel rukkoltak most elő

2018. szeptember 19. 19:30

Több bank is módosított a jelzáloghitel-kamatokon augusztus végén - szeptember elején, de új termékkekkel is találkozhatnak a hiteligénylők.

Több bank is módosított a jelzáloghitel-kamatokon augusztus végén - szeptember elején, de új termékkekkel is találkozhatnak a hiteligénylők - írja áttekintéseire hivatkozva közleményében a Bank360.

OTP Bank: a pénzintézet 50 bázispontot emelt szeptemberben a 6 hónapos, 5 éves, 10 éves, 20 éves kamatperiódusú jelzáloghiteleinél és a fogyasztóbarát lakáshiteleinél. 9 bázisponttal csökkent a 3 hónapos kamatperiódussal felvehető változó kamatozású lakáshitele. A 12 hónapos 2 bázisponttal csökkent.

K&H Bank: szintén 9 bázisponttal csökkent a K&H 3 hónapos változó kamatozású üzleti feltételű lakáshitele.

Budapest Bank: a kamatkedvezményes Egyenlítő jelzáloghitel (6 hónap) kamata 2 bázisponttal csökkent.

Erste Bank: a pénzintézet egy ponttal emelte rövid kamatperiódusú jelzáloghiteleinek kamatát, míg a hároméves 7 ponttal csökkent

Raiffeisen Bank: 1 bázispontos emelés a 6 hónapos kamatperiódussal felvehető lakáshiteleknél.

CIB Bank: a bank a kamatkedvezménnyel igénybe vehető fix 15 éves jelzáloghitelének kamatát módosította kedvezőbbre. Kedvezménycsomagtól függően 64 vagy 66 bázispontos csökkenést láthatnak az ügyfelek. 

UniCredit Bank: Új, rögzített kamatozású jelzáloghitelekkel jelentkezett szeptember közepén az UniCredit Bank. A pénzintézet a piaci versenyre reagálva vezette be a Stabil Kamat hiteleket. A kölcsönök újdonsága, hogy a korábban 10/15/20 éves futamidővel igényelhető fix kölcsönök helyett a pénzintézet már 5 - 20 éves futamidő között minden lejáratra tud fix kamatozású terméket nyújtani, legyen szó akár piaci kamatozású, akár Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelről. A főbb jellemzők:

  • futamidő-sávokat alakított ki a bank, amelyeken belül azonos a kamatozás
  • a piaci kamatozású és a fogyasztóbarát jelzáloghitelek kamatozása szinte teljesen megegyezik, kivéve az 9-10 éves futamidejű sávban, ahol 5 bázisponttal kedvezőbb az MFL hitel

Az UniCredit változó kamatozású hitelei továbbra is változatlan feltételek és kondíciók mellett érhetők el. A kamatperiódusonként változó és a Stabil Kamat hiteleket (MFL-t is) éves lépésközzel tudjuk igényelni. Október 1-től már csak az új palettáról választhatunk fix kamatozású hitelt.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mit jelentenek az UniCredit újításai a gyakorlatban?

Több pénzintézetnél is úgy érhető el a kamatfixálás, ha hosszabb kamatperiódust választunk, mint amekkora önmagában a futamidő. Ha tehát például 16 éves futamidőre szeretnénk jelzáloghitelt felvenni rögzítve, akkor 20 éves kamatperiódusú hitelhez kell nyúlnunk. Ez viszont azzal jár, hogy a választott futamidőhöz képest drágábban vehetjük fel a kölcsönt. Ezzel szakított most az UniCredit, amikor futamidőhöz igazítható rögzítést vezetett be. 

Erste Bank: a 3, 5 és 10 éves kamatperiódusú, valamint a Fix15 éves futamidejű lakáscélú hiteleknél minden jövedelemsávban 10-50 bázisponttal csökkennek a kamatok 20 millió Ft kölcsönösszeg felett, ami új árazási sáv a banknál. Ráadásul a pénzintézet szeptembertől hat héten keresztül 70 ezer forintos jóváírást biztosít, ha legalább 5 millió Ft Minősített Fogyasztóbarát lakásvásárlási hitelt igénylünk 5 és 10 éves kamatperiódussal, vagy a FIX 15 éves futamidővel. További érdekesség, hogy októbertől nem igényelhetjük az Erste 3 éves kamatperiódusú MFL hitelét.

A szakértők vélemény: ahogy arra számítani lehetett, a nyári kisebb kilengés után a hosszú periódusú kamatszinteknél nem volt tapasztalható jelentős változás, ez visszatükröződik a rögzített és hosszú kamatperiódusú (legalább 5 év) jelzáloghitelek árazásán is. A még mindig kiszámíthatatlan világgazdasági környezet és a referenciamutatóként használt hosszú állampapírok hozamemelkedése egyre szivárog át a hosszú kamatperiódusú és fix kamatozású piaci és MFL hitelekbe.

Finanszírozást keresel? A Pénzcentrum lakáshitel kalkulátorával a magyar bankok lakossági hiteltermékeit hasonlíthatod össze, legyen szó lakásvásárlásról, építkezésről, felújításról, vagy épp szabad felhasználású jelzáloghitelről. Találd meg Te is a számodra legjobb konstrukciót!

Szeptemberben több bank is felfelé módosította ezen hitelek kamatfelárát akár fél százalékkal is, ami néhány száz forinttal magasabb törlesztőrészletet eredményez az új hitelfelvevőknek a korábbiakhoz képest. Az elemzések szerint több kereskedelmi bank is 5 - 80 bázispontos emelést hajtott végre a hosszú kamatperiódusú hiteleknél augusztus - szeptemberi időszakban.

Szintén tapasztalható, hogy a bankok hallgatnak az MNB szavára és inkább a kiszámítható, fix kamatozású hitelek területén hoznak újításokat például új termékekkel vagy ügyfélcsalogató jóváírásokkal, kamatbónuszokkal. Várakozásaink szerint nem kell komolyabb elmozdulásra számítani sem a rövid, sem a hosszú periódusú hitelek kamatszintjét illetően az elkövetkezendő 1-3 hónapban, azonban ennek alakulását elsősorban a nemzetközi gazdasági helyzet változása határozza meg, így mindenképpen érdemes óvatos figyelemmel követni a globális eseményeket és a magyar állampapírhozamok alakulását.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 16. péntek
Csongor
15. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?