28 °C Budapest
Itt a bármire felhasználható ingyenhitel: ilyen még nem volt Magyarországon

Itt a bármire felhasználható ingyenhitel: ilyen még nem volt Magyarországon

2017. október 19. 11:35

Október közepétől november elejéig akciós feltételekkel, 0 százalékos kamattal kínál hitelt a Provident. A cég neve sokak fejében a szokatlanul magas THM-mel forrt össze, így különösen meglepő lehet, hogy éppen ők kínálnak ingyenhitelt.

Bár szigorúan megszabott feltételek mellett, de az október közepe és a november első fele közötti szűk egy hónapban ingyenes kölcsönt igényelhetünk a Providenttől. A 0 százalékos THM-mel hirdetett hitelek már nem számítanak újdonságnak, ám ezek jellemzően áruvásárlási hitelek, tehát csak egy adott termék megvásárlására fordíthatjuk őket. Ezzel szemben a Provident szabad felhasználású hitelt ad, ugyancsak 0 százalékos THM-mel, sőt, még az egyébként borsos áron kínált Otthoni szolgáltatásukat is ingyen adják.

Megkötések persze vannak: akciós hitelt csak 80-150 ezer forint közötti összegben kaphatunk, és a 10 hetes futamidőt sem lehet módosítani. Csak olyanok igényelhetik a hitelt, akik még nem voltak a Provident ügyfelei, vagy korábbi tartozásukat legkésőbb 2017. április 1-ig kiegyenlítették. Tehát a meglévő adósok nem tudják lenullázni hitelük THM-jét, ellenben más pénzintézetnél lévő kisebb hitelek kiváltására kitűnő lehetőség lehet az ajánlat.

Nyilván rögtön felmerül a kérdés, hogy ez mégis miért éri meg a Providentnek? Lehet, hogy a pénzintézet anyagilag nem fog keresni ezeken az ügyleteken - sőt veszít, hiszen azt a pénzt kamatos hitelben is kihelyezhetné -, ellenben új, hitelre éhes ügyfelekkel kerülhet kapcsolatba, akiket a későbbiekben megkereshet újabb, már távolról sem ingyenes hitelajánlatokkal.

Mit tud a többi hitelük?

Megnéztük, hogy az akción kívüli kölcsönök esetében mekkora kamatot kell fizetniük a providentes ügyfeleknek. Azt kell mondani, hogy ezek a kondíciók már jóval kevésbé barátiak. A pénzintézet 30 ezer és 1 millió forint között nyújt hitelt, 42 héttől 30 hónapig terjedő futamidő mellett. A THM mértéke nem sokat változik az egyes konstrukciók között, 24,88 és 24,90 százalék között található.

A Pénzcentrum kalkulátorának segítségével összehasonlítottuk, hogyan állják ki a Provident hitelei a versenyt más hitelintézetek személyi kölcsöneivel szemben. A kalkulációnál a legmagasabb, 1 millió forintos, 30 hónapos futamidővel rendelkező kölcsönt vetettük össze más pénzintézetek termékeivel.

Azonnal kiderült, hogy máshol jelentősen olcsóbban kaphatunk hitelt. Csakhogy néhányat említsünk: a Sberbank hitele 11,38 százalékos THM-mel, a CIB Bank kölcsöne 11,73 százalékos THM-mel, míg az MKB Bank ajánlata 12,01 százalékos THM-mel vehető igénybe.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Miért lehet mégiscsak sikeres a Provident?

A fenti kalkuláción is látszik, hogy jóval olcsóbban is lehet személyi kölcsönhöz jutni. Pár éve még a nagyobb bankoknál is általános volt a 20 százalék körüli THM, ám ez mostanra sokat változott. A személyi hitelek átlagos hitelköltsége sokat csökkent az utóbbi években.

Hogy a Provident ezt megteheti, az azzal állhat összefüggésben, hogy nem teljesen ugyanazt a réteget célozzák meg. Míg náluk 30 ezer forint az igényelhető legkisebb kölcsön, addig a nagyobb bankok 2-300 ezer forint alatt jellemzően nem adnak személyi hitelt. Kivételek persze vannak, az OTP-nél már 100 ezer forintot is igényelhetünk. Természetesen a másik oldalról is jelentős az eltérés, míg a Providentnél 1 millió a plafon, addig máshol akár 7 millióig is elmehetünk.

A Provident mellett szólhat a kényelem is, hiszen az Otthoni szolgáltatásuk igénylése esetén a vállalat képviselője személyesen keres fel otthonunkban, így nekünk sehova se kell mennünk a hitel felvételéhez. Ezzel azonban érdemes vigyázni, mert bár a nullás hitelük mellé jelenleg ezt is ingyen adják, alapesetben ennek igencsak megkérik az árát. A példában szereplő 1 millió forintos hitel mellé erre a szolgáltatásra összesen 389 900 forintot fizetnek ki a szolgáltatást igénybe vevők, miközben még a kamat mértéke is csak 315 600 forint a 30 hónap alatt.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 28. szerda
Szabolcs
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?