12 °C Budapest

Elérik a célukat az átverős reklámok? Kétharmaddal több ilyen hitelt veszünk fel

2016. július 29. 18:08

Sosem látott mennyiségű személyi kölcsönt veszünk fel, közel kétzharmadával nőtt ezeknek a kölcsönöknek a népszerűsége az elmúlt egy évben. A lakáshitelek népszerűsége is lassan emelkedik az alacsony kamatoknak (is) köszönhetően, viszont meglepő módon még mindig hatalmas vagyonokat tartunk bankbetétekben.

Júniusban a személyi kölcsönök jelentették a magyar hitelpiac legdinamikusabb szegmensét, hiszen tavaly júniushoz képest 61 százalékkal, 19 milliárd forintra nőtt a kihelyezésük. A lakáshitelek új volumene 43 százalékkal 48 milliárd forintra emelkedett. A lakáshitelezés lendületének fontos magyarázó tényezője a CSOK, de hiba lenne a lakáspiaci fundamentumok és az alacsony kamatkörnyezet elé helyezni a jelentőségét. Ennek a tényezőknek köszönhetően mindenesetre (a végtörlesztést leszámítva) 2008 decembere óta nem látott szinten van a lakáshitelezés.

Kattints! Tömegeket húznak csőbe a magyar bankok: nem szégyellik magukat?

Az elmúlt 12 hónapban 441 milliárd forintnyi lakáshitelt és 290 milliárdnyi fogyasztási hitelt helyeztek ki a bankok. Előbbire a 2009 szeptemberét megelőző 12 hónapban, utóbbira pedig a 2012 novemberét megelőző 12 hónapban volt utoljára példa (ez utóbbiban a végtörlesztés is szerepet játszott). Gazdaságtörténeti fordult tanúi vagyunk: éves összevetésben még nem, a havi tranzakciók alapján azonban már bővül a magyar lakossági hitelállomány, ha minimális mértékben is. Májusban és júniusban is nagyobb volt ugyanis a hitelfelvétel, mint a törlesztés volumene.

A lakosság banki hitelállománya az egy évvel korábbihoz képest még 5,9 százalékkal csökkent, ezen belül a lakáshiteleké pedig 3,7 százalékkal. A lakáshitel-állomány egészséges, évi 6-8 százalékos növekedéséhez 600-700 milliárd forintnyi új kihelyezés kellene, ebből jött össze a hitelkiváltásokat leszámítva csaknem 400 milliárd az elmúlt 12 hónapban. Az új lakáshitelek THM-je 5,65 százalék volt júniusban, ami nem sokkal (0,35 százalékponttal) alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A személyi kölcsönöknél viszont egyértelmű, 21,2 százalékról egy év alatt 16,4 százalékra látható THM-csökkenést láthatunk.

Bár júniusban tovább csökkent a jegybanki alapkamat (és meg is állt 0,9 százalékon), a bankrendszer által alkalmazott hitel- és betéti kamatszintben már nem látható egyértelmű csökkenés, a változásokat a korábbinál nagyobb arányban befolyásolhatják összetétel-hatások.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mi a helyzet a betétekkel?

A lakosság betétállománya júniusban nehezen magyarázható növekedést mutatott, hiszen a forintbetétekbe nettó 87 milliárd forintnyi friss pénz érkezett (miközben a devizabetétekből nettó 11,6 milliárd forint távozott). A Quaestor-kártalanítás jó része májusban történt, de egyébként is gyenge magyarázat lenne a látra szóló forintbetétek havi 127 milliárd forintos növekedésére.

Az éven belül lekötött lakossági forintbetétek átlagosan 0,56 százalékot fizetnek. Érdekesség, hogy az euróbetéteknél is magasabb ennél, 0,83 százalék az átlagkamat. Ha valaki 1 százaléknál nagyobb betéti kamatot szeretne, azt éven túli forintbetéttel tudja elérni az átlagkamat mellett. Az alacsony kamatszint ellenére a lakosság betétállománya 2,4 százalékkal magasabb, mint tavaly június végén. A lekötés nélküli betétek aránya viszont tovább emelkedett: az akkori 46 százalékkal szemben ma már 56 százalék.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
MEDIA1  |  2024. április 26. 16:17
Az EP Kreml-barát üzenetek terjesztésével vádolja a Fideszt és az Orbán-kormányt, és azonnali intézk...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem