16 °C Budapest

Csak erre van szükséged a hitelváltáshoz

2015. május 11. 18:02

Érdemes a lehető legkörültekintőbben eljárni abban az esetben, ha valaki hitelt vesz fel, vagy hitelcserét fontolgat. Íme 5 tipp, ami segíthet ilyen helyzetekben.

A változó körülmények gyakran rákényszerítik a hiteleseket, hogy a társadalmi átlagnál tájékozottabbak legyenek, és jóval tudatosabban hozzák meg pénzügyi döntéseiket. Ők azok, akik tudják, hogy érdemes a mindenkori legkedvezőbb feltételeket és pénzügyi megoldásokat felkutatni és időről időre ellenőrizni. Például fontos emlékeztetni magunkat arra is, hogy bizony a hitelek váltására is van lehetőség - de ezt csak nagyon körültekintő döntés alapján szabad megtenni! Hogy hogyan? Íme 5 tipp a K&H-tól, hogy mire is figyeljünk, ha a forintosításhoz kapcsolódóan gondolkodunk hitelcserén.

1. Az elszámoló levelünkkel a kezünkben nézzünk körül a hitelajánlatok között!

Számos összehasonlítást segítő oldal van, de a bankok honlapján is találunk döntést segítő kalkulátort. Ezeket mindenképpen érdemes megnézni.

Az elszámoló levélben szereplő fennálló forintösszegre, havi törlesztő részletre és a hátralévő futamidőre van szükség a minél pontosabb összehasonlító számításhoz, amiből kiderülhet, hogy mennyivel járunk jobban az új hitellel, tehát havi vagy akár éves szinten mekkora összeget spórolhatunk meg! Mérlegeljük a kamatkockázatot, amely a választott kamatozás típusától és a választott kamatperiódustól függhet!

2. Írjunk listát minden felmerült kérdésünkről és foglaljunk online időpontot egy személyes megbeszélésre!

Akár távbankárral, akár személyes tanácsadóval beszélünk, gyűjtsük össze előre kérdéseinket, amelyeket fel szeretnénk tenni, és amelyek alapján döntést tudunk hozni a hitelváltással kapcsolatban. Foglaljunk előre időpontot, így a szakember is elegendő időt szán ránk, és helyben is segíthet a szükséges kalkulációk elvégzésében.

3. Nézzünk utána, melyik banknál kezdeményezhető az új szerződéskötés a meglévő tartozásra vonatkozó felmondólevél és fennálló hiteltartozásról szóló igazolás nélkül is!

Lehetséges, hogy elegendő a meglévő kölcsöntartozás írásos felmondását az új hitelre vonatkozó pozitív hitelbírálat után kezdeményezni.

Az előminősítéshez és akár az igénylés elindításához a K&H például csupán az

• eredetileg folyósított hitel kölcsönszerződését

• elszámoló levelet

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

• a havi rendszeres jövedelmet befogadó 3 havi bankszámlakivonatot kéri.

4. Két fontos határidő, amit nem hagyhatunk figyelmen kívül:

  • Az egyik az elszámoló levél kézhezvételétől számított 31. nap.

Ugyanis csak ezután kezdeményezhető a felmondás, mert a 31. napon válik hatályossá a forintosított hitelszerződés. Jogi szempontból ettől a ponttól valósul meg az elszámolás, azaz ha ezen határidő előtt történik a felmondás, az még az elszámolás előtti (pl. devizaalapú) hitelszerződésre vonatkozik majd. Tehát a felmondási nyilatkozatot a 31. naptól számított 60 napon belül kell benyújtani a kiválasztott új pénzintézethez.

  • A másik fontos határidő az elszámoló levél kézhezvételétől számított 91. nap.

Eddig lehet ugyanis a hitelszerződést végtörlesztéssel díjmentesen megszüntetni. A 91. nap után történő felmondás esetén egy bank a fennálló tartozás után százalékos díjat számíthat fel.

4. Mivel a határidők betartása nagyon fontos, tájékozódjunk a kiválasztott banknál az elbírálás menetéről, várható időtartamáról!

Ha úgy érezzük, hogy megvan a kiválasztott új bank, ahol a hitelünket szeretnénk biztos kezekben tudni, mindenképpen térjünk ki arra, amikor begyűjtjük a döntéshez szükséges információkat, hogy mi történik, ha beadjuk az igénylést, de már lejár a fentebb említett 91 nap, és ezért muszáj a díjmentesség miatt felmondanunk a régi banknál a szerződést, de még nincs válasz az új banktól!

Van olyan pénzintézet, amely ezt a helyzetet azzal segíti, hogy ha ki is csúszik az ügyfél a díjmentes végtörlesztési időszakból, akkor a hitelösszegbe beépítésre kerül a régi bank végtörlesztési díja.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. június 2. 19:24
Az állami médiavállalat dühös hangú közleményben erősítette meg a Media1.hu csütörtöki, tegnapi cikk...
Összkép  |  2023. június 2. 18:33
A 10-es években folytatódott a korábbi évtized népességfogyása, az elmúlt 20 évben összességében 594...
Bankmonitor  |  2023. június 2. 17:46
Jobban figyelsz a vagyontárgyaid biztonságára mint a saját testi épséged megőrzésére? Miért? Amit ed...
Holdblog  |  2023. június 2. 14:13
HOLD After Hours. Évadzáró kihelyezett adásunkban négy sort küldtünk a pályára, akik a nekik leginká...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 3. szombat
Klotild
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?