Csak erre van szükséged a hitelváltáshoz

2015. május 11. 18:02

Érdemes a lehető legkörültekintőbben eljárni abban az esetben, ha valaki hitelt vesz fel, vagy hitelcserét fontolgat. Íme 5 tipp, ami segíthet ilyen helyzetekben.

A változó körülmények gyakran rákényszerítik a hiteleseket, hogy a társadalmi átlagnál tájékozottabbak legyenek, és jóval tudatosabban hozzák meg pénzügyi döntéseiket. Ők azok, akik tudják, hogy érdemes a mindenkori legkedvezőbb feltételeket és pénzügyi megoldásokat felkutatni és időről időre ellenőrizni. Például fontos emlékeztetni magunkat arra is, hogy bizony a hitelek váltására is van lehetőség - de ezt csak nagyon körültekintő döntés alapján szabad megtenni! Hogy hogyan? Íme 5 tipp a K&H-tól, hogy mire is figyeljünk, ha a forintosításhoz kapcsolódóan gondolkodunk hitelcserén.

1. Az elszámoló levelünkkel a kezünkben nézzünk körül a hitelajánlatok között!

Számos összehasonlítást segítő oldal van, de a bankok honlapján is találunk döntést segítő kalkulátort. Ezeket mindenképpen érdemes megnézni.

Az elszámoló levélben szereplő fennálló forintösszegre, havi törlesztő részletre és a hátralévő futamidőre van szükség a minél pontosabb összehasonlító számításhoz, amiből kiderülhet, hogy mennyivel járunk jobban az új hitellel, tehát havi vagy akár éves szinten mekkora összeget spórolhatunk meg! Mérlegeljük a kamatkockázatot, amely a választott kamatozás típusától és a választott kamatperiódustól függhet!

2. Írjunk listát minden felmerült kérdésünkről és foglaljunk online időpontot egy személyes megbeszélésre!

Akár távbankárral, akár személyes tanácsadóval beszélünk, gyűjtsük össze előre kérdéseinket, amelyeket fel szeretnénk tenni, és amelyek alapján döntést tudunk hozni a hitelváltással kapcsolatban. Foglaljunk előre időpontot, így a szakember is elegendő időt szán ránk, és helyben is segíthet a szükséges kalkulációk elvégzésében.

3. Nézzünk utána, melyik banknál kezdeményezhető az új szerződéskötés a meglévő tartozásra vonatkozó felmondólevél és fennálló hiteltartozásról szóló igazolás nélkül is!

Lehetséges, hogy elegendő a meglévő kölcsöntartozás írásos felmondását az új hitelre vonatkozó pozitív hitelbírálat után kezdeményezni.

Az előminősítéshez és akár az igénylés elindításához a K&H például csupán az

• eredetileg folyósított hitel kölcsönszerződését

• elszámoló levelet

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

• a havi rendszeres jövedelmet befogadó 3 havi bankszámlakivonatot kéri.

4. Két fontos határidő, amit nem hagyhatunk figyelmen kívül:

  • Az egyik az elszámoló levél kézhezvételétől számított 31. nap.

Ugyanis csak ezután kezdeményezhető a felmondás, mert a 31. napon válik hatályossá a forintosított hitelszerződés. Jogi szempontból ettől a ponttól valósul meg az elszámolás, azaz ha ezen határidő előtt történik a felmondás, az még az elszámolás előtti (pl. devizaalapú) hitelszerződésre vonatkozik majd. Tehát a felmondási nyilatkozatot a 31. naptól számított 60 napon belül kell benyújtani a kiválasztott új pénzintézethez.

  • A másik fontos határidő az elszámoló levél kézhezvételétől számított 91. nap.

Eddig lehet ugyanis a hitelszerződést végtörlesztéssel díjmentesen megszüntetni. A 91. nap után történő felmondás esetén egy bank a fennálló tartozás után százalékos díjat számíthat fel.

4. Mivel a határidők betartása nagyon fontos, tájékozódjunk a kiválasztott banknál az elbírálás menetéről, várható időtartamáról!

Ha úgy érezzük, hogy megvan a kiválasztott új bank, ahol a hitelünket szeretnénk biztos kezekben tudni, mindenképpen térjünk ki arra, amikor begyűjtjük a döntéshez szükséges információkat, hogy mi történik, ha beadjuk az igénylést, de már lejár a fentebb említett 91 nap, és ezért muszáj a díjmentesség miatt felmondanunk a régi banknál a szerződést, de még nincs válasz az új banktól!

Van olyan pénzintézet, amely ezt a helyzetet azzal segíti, hogy ha ki is csúszik az ügyfél a díjmentes végtörlesztési időszakból, akkor a hitelösszegbe beépítésre kerül a régi bank végtörlesztési díja.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 23:45
Bár a több mint 20 éve működő művészeti adatbázis és hírportál csapata Facebook-posztban búcsúzott e...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm