25 °C Budapest
Devizahitelesek, akik egy fillért sem látnak az elszámolásból

Devizahitelesek, akik egy fillért sem látnak az elszámolásból

2015. április 16. 11:35

Pontosan két hetük maradt arra a bankoknak, hogy postázzák a devizahiteles elszámolókat. Ugyan még sok levél vár a feladásra, sokan már kézhez is vették az értesítőjüket. Van olyan ügyfél, aki egy fillért sem fog látni az elszámolásból. Kinek jár egyáltalán pénz?

Ahogy közeledik a banki elszámoló levelek kiküldésének határideje, úgy kapja meg az értesítőt egyre több devizahiteles. Van, aki jól járt, van, aki rosszul, de a többség örül, hogy egyáltalán kap vissza pénzt.

A többség örül, hogy kapott pénzt

Egyik olvasónk például majdnem kétszer annyit kapott vissza, mint amire számított:

1,3 millió forintról induló svájci frankos személyi hitelem 8 év után még mindig 950 ezer forint tartozást mutatott 1 hónappal ezelőtt. Elszámoló levelet még nem kaptam, de az OTP bank ott jártamkor közölte, miszerint a tőketartozásomnak több, mint felét jóváírták, tehát kb 550 ezer forintot csökken a tartozásom. Természetesen örültem a jó hírnek.

Volt olyan autólízinges, aki szinte fillérre pontosan annyit kapott vissza, amennyire számított. A 2007-ben felvett, 1,85 millió forintos kölcsönön 1 százalékos kamatemelést hajtott végre a bank. A fix törlesztőrészlet miatt egyfajta gyűjtőszámlán 900 ezer forint halmozódott fel, amin most 680 ezret jóváírtak, így jelentősen csökkent az adós tartozása.

Euróban felvett szabad felhasználású jelzáloghitelem volt, amit tavaly végtörlesztettem. A levelezési cím változása miatt mentem be a bankfiókba, ahol érdeklődtem a visszajáró pénzről. Az ügyintéző közölte, hogy akiknek a hitele már elszámolásra került, azoknak már jóvá is írták és felvehetem a pénzt. 68 ezer forinttal távoztam. Többre számítottam, de ez is jól esett

- írta egy tipikus euró alapú hitelt felvett ügyfél.

Egy olvasónk több hitelről is beszámolt, amit vagy ő maga, vagy ismerősei vettek fel:

  • Egy 450 ezer forintos hitelösszegű, svájci frank alapú személyi kölcsön után 160 ezer forintot kapott vissza az ügyfél
  • Egy 1,5 milliós svájci frank alapú kölcsön után szintén az összeg közel egyharmada, 480 ezer forint járt vissza
  • Egy 1,2 millió forintos, 2007-ben felvett hitelre a bank 320 ezer forintot térített vissza (tavaly járt le a 7 évre felvett kölcsön)
  • Szintén 2007-ben, 7 évre felvett, svájci frank alapú kölcsön után egy másik banknál 1,2 milliós hitelösszeg után 377 ezer forintot téríttettek vissza az ügyfélnek

Az olvasónk arról nem számolt be, hogy elégedett-e a visszatérített összegekkel, azonban az látszik, hogy a kölcsönök után a felvett hitelösszeg nagyjából egyharmadát kapták vissza a bankjuktól.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem mindenki örült a jóváírt összegnek

Még nem kaptam levelet, de telefonon megkérdeztem, hogy mi a helyzet. A 2005-ben lakásvásárláshoz igényelt deviza alapú hitelem van, ami 6,9 millió forint hitelösszegű, 20 éves futamidő mellett. Eddig 7 millió forintot fizettem vissza a banknak. Ugyan a hátralékom és a gyűjtőszámlám eltűnt és a tartozásból is jóváírtak 1,6 millió forintot (összesen 2,6 millió forintot írtak jóvá), mégsem vagyok elégedett. Még mindig 7 millió forinttal tartozom a banknak, többel, mint amennyit felvettem

- írja egy feldühödött olvasónk.

Van, aki egy fillért sem kap vissza

Egy olvasónk panaszkodott arra, hogy hiába járt le a hitele (fix törlesztőrészletű kölcsön) a futamidő lejárata után újabb hitelt kellett felvennie, hogy törleszteni tudja a fennmaradó adósságát.

Így összesen négyszer annyit kell visszafizetnie, mint amennyit felvett, a bank elszámoló levele szerint mégsem jár neki vissza egy fillér sem.

Kinek jár visszatérítés?

Az olvasóink többsége arról érdeklődik, hogy neki jár-e visszatérítés. Ezt azonban a kölcsön minden részlete nélkül nehéz megmondani, ezért aki bizonytalan, annak érdemes a bankjához, vagy a jegybankhoz fordulnia információért. Azonban alapvetően elmondható, hogy az alábbi devizahiteleseknek nem jár visszatérítés:

  • Akik 2004. május 1. előtt kötötték a szerződésüket
  • Akik 2009. július 26. előtt lezárták a szerződésüket
  • Folyószámlahitelesek
  • Hitelkártya tulajdonosok
  • Vállalatok és egyéni vállalkozások

A napokban derült fény arra, hogy több lízingcég nem akart fizetni azoknak az ügyfeleknek, akik magánszemélyként vettek fel kölcsönt, amiből haszongépjárművet vásároltak. A Lízingszövetség és az MNB útmutatása szerint azonban ezeknek az ügyfeleknek jár az elszámolás. 

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 26. 12:15
90 éves korában érte őt a halál.
MNB Intézet  |  2022. május 26. 10:43
A közösségi média nemcsak mindennapi privát életünkre van hatással, hanem a gazdaságra is. Talán nem...
Holdblog  |  2022. május 26. 05:00
Túlnőtte magát a koronavírus-járvány alatti keresletfelfutás idején az Amazon. Az online kiskeresked...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?