0 °C Budapest

Devizahitelesek, akik egy fillért sem látnak az elszámolásból

2015. április 16. 11:35

Pontosan két hetük maradt arra a bankoknak, hogy postázzák a devizahiteles elszámolókat. Ugyan még sok levél vár a feladásra, sokan már kézhez is vették az értesítőjüket. Van olyan ügyfél, aki egy fillért sem fog látni az elszámolásból. Kinek jár egyáltalán pénz?

Ahogy közeledik a banki elszámoló levelek kiküldésének határideje, úgy kapja meg az értesítőt egyre több devizahiteles. Van, aki jól járt, van, aki rosszul, de a többség örül, hogy egyáltalán kap vissza pénzt.

A többség örül, hogy kapott pénzt

Egyik olvasónk például majdnem kétszer annyit kapott vissza, mint amire számított:

1,3 millió forintról induló svájci frankos személyi hitelem 8 év után még mindig 950 ezer forint tartozást mutatott 1 hónappal ezelőtt. Elszámoló levelet még nem kaptam, de az OTP bank ott jártamkor közölte, miszerint a tőketartozásomnak több, mint felét jóváírták, tehát kb 550 ezer forintot csökken a tartozásom. Természetesen örültem a jó hírnek.

Volt olyan autólízinges, aki szinte fillérre pontosan annyit kapott vissza, amennyire számított. A 2007-ben felvett, 1,85 millió forintos kölcsönön 1 százalékos kamatemelést hajtott végre a bank. A fix törlesztőrészlet miatt egyfajta gyűjtőszámlán 900 ezer forint halmozódott fel, amin most 680 ezret jóváírtak, így jelentősen csökkent az adós tartozása.

Euróban felvett szabad felhasználású jelzáloghitelem volt, amit tavaly végtörlesztettem. A levelezési cím változása miatt mentem be a bankfiókba, ahol érdeklődtem a visszajáró pénzről. Az ügyintéző közölte, hogy akiknek a hitele már elszámolásra került, azoknak már jóvá is írták és felvehetem a pénzt. 68 ezer forinttal távoztam. Többre számítottam, de ez is jól esett

- írta egy tipikus euró alapú hitelt felvett ügyfél.

Egy olvasónk több hitelről is beszámolt, amit vagy ő maga, vagy ismerősei vettek fel:

  • Egy 450 ezer forintos hitelösszegű, svájci frank alapú személyi kölcsön után 160 ezer forintot kapott vissza az ügyfél
  • Egy 1,5 milliós svájci frank alapú kölcsön után szintén az összeg közel egyharmada, 480 ezer forint járt vissza
  • Egy 1,2 millió forintos, 2007-ben felvett hitelre a bank 320 ezer forintot térített vissza (tavaly járt le a 7 évre felvett kölcsön)
  • Szintén 2007-ben, 7 évre felvett, svájci frank alapú kölcsön után egy másik banknál 1,2 milliós hitelösszeg után 377 ezer forintot téríttettek vissza az ügyfélnek

Az olvasónk arról nem számolt be, hogy elégedett-e a visszatérített összegekkel, azonban az látszik, hogy a kölcsönök után a felvett hitelösszeg nagyjából egyharmadát kapták vissza a bankjuktól.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Nem mindenki örült a jóváírt összegnek

Még nem kaptam levelet, de telefonon megkérdeztem, hogy mi a helyzet. A 2005-ben lakásvásárláshoz igényelt deviza alapú hitelem van, ami 6,9 millió forint hitelösszegű, 20 éves futamidő mellett. Eddig 7 millió forintot fizettem vissza a banknak. Ugyan a hátralékom és a gyűjtőszámlám eltűnt és a tartozásból is jóváírtak 1,6 millió forintot (összesen 2,6 millió forintot írtak jóvá), mégsem vagyok elégedett. Még mindig 7 millió forinttal tartozom a banknak, többel, mint amennyit felvettem

- írja egy feldühödött olvasónk.

Van, aki egy fillért sem kap vissza

Egy olvasónk panaszkodott arra, hogy hiába járt le a hitele (fix törlesztőrészletű kölcsön) a futamidő lejárata után újabb hitelt kellett felvennie, hogy törleszteni tudja a fennmaradó adósságát.

Így összesen négyszer annyit kell visszafizetnie, mint amennyit felvett, a bank elszámoló levele szerint mégsem jár neki vissza egy fillér sem.

Kinek jár visszatérítés?

Az olvasóink többsége arról érdeklődik, hogy neki jár-e visszatérítés. Ezt azonban a kölcsön minden részlete nélkül nehéz megmondani, ezért aki bizonytalan, annak érdemes a bankjához, vagy a jegybankhoz fordulnia információért. Azonban alapvetően elmondható, hogy az alábbi devizahiteleseknek nem jár visszatérítés:

  • Akik 2004. május 1. előtt kötötték a szerződésüket
  • Akik 2009. július 26. előtt lezárták a szerződésüket
  • Folyószámlahitelesek
  • Hitelkártya tulajdonosok
  • Vállalatok és egyéni vállalkozások

A napokban derült fény arra, hogy több lízingcég nem akart fizetni azoknak az ügyfeleknek, akik magánszemélyként vettek fel kölcsönt, amiből haszongépjárművet vásároltak. A Lízingszövetség és az MNB útmutatása szerint azonban ezeknek az ügyfeleknek jár az elszámolás. 

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. december 9. 14:06
Egy osztrák újságíró lejáratásában vett részt, most az állami médiaszolgáltató megjutalmazta Meszes...
Kasza Elliott-tal  |  2023. december 9. 08:00
Tegnap kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket gyorsan, i...
Holdblog  |  2023. december 9. 06:48
Kijöttek a legfrissebb PISA-eredmények, amelyekben a diákok teljesítményét mérik hosszú idősoron, és...
Kiszámoló  |  2023. december 8. 19:24
Kiderültek a részletek az új villanyautós pályázatról, az eddigi legbőkezűbbre sikeredett. Csak váll...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 10. vasárnap
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
December 10.
Advent (3.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 9. 19:21
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem