20 °C Budapest
A devizahitelesek felének 20 százalékkal sem csökkenhet a tartozása

A devizahitelesek felének 20 százalékkal sem csökkenhet a tartozása

2015. február 20. 12:02

Sokszor írtunk már arról, hogy mennyit csökkenhet átlagosan a devizahitelesek tartozása és törlesztőrészletei, a jegybank elemzésében kimutatta, hogy mennyien számíthatnak az átlagos visszatérítésre. De mitől függ a tartozás-csökkenés mértéke?

Leginkább az izgatja most a devizahiteleseket, mennyivel fog csökkenni a tartozásuk a március-áprilisban a banktól érkező elszámolási levél alapján. Az átlag valahol 20 százalék körül lehet, azonban sokan lesznek, akiknek ettől jelentős elmarad a teherkönnyítésük, így nem árt a negatív élményre is felkészülni. A törlesztőrészlet (a kamatok egyidejű csökkenése miatt) nagyjából 25 százalékot csökkenhet. A legtöbb devizahiteles fejében talán ez a két adat él az elszámolások várható hatásával kapcsolatban.

Az MNB alábbi ábrája alapján azonban látható, hogy az átlagtól nagyon nagy eltérések is lesznek.

Így például a meglévő devizahitel-szerződések 40 százaléka esetében 25 százaléknál is nagyobb mértékben csökkenhet a devizahitelesek tőketartozása, 20 százaléknál kisebb mértékben pedig a 47 százalékuk esetében csökken majd.

Lesznek azonban, akiknek alig fog csökkenni a tartozásuk és a törlesztőrészletük. Véleményünk szerint az átlagnál kisebb visszatérítésre leginkább az alábbiak számíthatnak:

  • Akinknél a kamat az átlagos 2 százalékpontál kisebb mértékben emelkedett a futamidő során.
  • A válság után vették fel hitelüket (sok euróhiteles tartozik ide), így rövid volt a túlfizetéses időszak.
  • Akiknek a bankjuk szűk árfolyamrést alkalmazott.
  • Akik a bankjuktól jelentős kedvezményeket kaptak a futamidő során.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


A könnyítés mértékét több tényező is lefelé módosíthatja a fentieken kívül, például:

  • A késedelmes ügyfelek esetében először a hátralékot, a függőben lévő költségeket (díjak, késedelmi kamatok, stb.), és csak legvégül a tőketartozást csökkenti az elszámolási összeg.
  • Az árfolyamgátas ügyfeleknél először a gyűjtőszámla-tartozás csökken, és csak utána a főhitel-tartozás, ráadásul a gyűjtőszámla terhére visszajáró összegből levonják az árfolyamgát során a bank által elengedett összeget (az állam által elengedettet nem).
  • A kedvezményesen végtörlesztők csak akkor kapnak vissza bármit is (sőt, ezt március folyamán külön igényelniük kell), ha az igénybe vett árfolyamkedvezmény az elszámolási összegnél kisebb volt (a döntő többségnél nincs így).

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 28. 15:39
Hazai kommunikációért és országmárkázásért felelős kormánybiztosként az ő dolga lesz a médiával való...
Holdblog  |  2022. május 28. 07:01
Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az idős...
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?