Celebper: Kováts Vera, Biga és Pataky együtt pereli a bankokat

Celebper: Kováts Vera, Biga és Pataky együtt pereli a bankokat

2015. január 29. 06:00

A forintosítás és a devizahiteles elszámolás néhány hónapon belül megkönnyítheti a devizaadósok terheit. Ennek ellenére több magyar sztár úgy gondolta, hogy perre megy a bankja ellen, mivel méltatlannak találták az adósságuk fizetését. Szakértő segítségével néztük meg, hogy mennyi esélye lehet a bíróság előtt Pataky Attilának, vagy az X-Faktor legújabb nyertesének, Kováts Vera családjának.

Bíróságon zúdítanak össztüzet a bankokra a sztárok - számolt re róla nemrég a Blikk. Nemcsak a közemberek nyögik ugyanis a devizahiteles tartozásukat, a hírességek is éppolyan kiszolgáltatott helyzetbe kerültek. Bár a sztárokat képviselő ügyvédnő, dr. Bihari Krisztina úgy véli, a jogalkotók minden kaput bezártak, a Kúria azonban nyitva hagyott egy kaput, ami alapján a sztároknak lehet esélyük a bíróságon.

Milyen esélyük van a sztároknak a bíróságon?

Az árfolyamrés, illetve az egyoldalú kamatemelés tisztességtelensége már bizonyított (utóbbi esetében bírósági keresetek folytak), viszont kimondták, hogy az árfolyamkockázatot az ügyfelek viselik. A határozatban azonban lehetőséget adtak arra, hogy ebben az ügyben egyedi esetként eljárva az ügyfelek beperelhessék a hitelintézeteket, a devizahiteles sztárok feltehetőleg ezt kihasználva nyújtják be kereseteiket a bíróságra. Fontos azonban, hogy ezt bizonyítani elég nehéz a hitelek túlnyomó többségénél, mivel általában a szerződésben szerepel az a kitétel, hogy az árfolyamkockázatot az ügyfél viseli.

Palkó István, a Portfolio vezető elemzőjének segítségével arra kerestük a választ, hogyan járhattak ilyen rosszul a sztárok, illetve lehetséges, hogy még mindig ekkora összegekkel tartoznak a hitelezőiknek.

Biga törlesztőrészletei a háromszorosára emelkedtek

Heinz Gábor Biga annak idején egy autóhitelt vett fel a bankjától, ami mindössze egymillió forint volt. Az énekes elmondása szerint ennek már a dupláját is kifizette a banknak, mégis a törlesztőrészletek egyre emelkedni látszanak.

A szakértő szerint ekkora tartozás-emelkedés elsősorban nem a Kúria által tisztességtelennek ítélt tételek miatt jöhetett össze (árfolyamrés és egyoldalú kamatemelés), hanem a deviza árfolyamának nagymértékű növekedése tehet róla. Azt azért érdemes hozzátenni, hogy ekkora mértékben nem ugrott meg egyik népszerű deviza árfolyama sem, így a teljes visszafizetendő összeg valószínűleg az eleve magas kamatszint miatt lehet ilyen magas. Nem szabad elfelejteni, hogy nem csupán a tőketartozást kell visszafizetni: az autóhiteleknek a jelzáloghitelekhez képest magas a kamattörlesztési terhe is.

Az X-Faktor segített a családon

Az RTL tehetségkutatójának legutóbbi győztese, Kováts Vera családja is ügyvédhez fordult. Az ő hiteltartozásuk a kezdeti 12 millió forintról a duplájára nőtt, annak ellenére, hogy nagyjából hatmillió forintot már törlesztettek a bankjuknak. Emiatt előfordult, hogy az énekes aktuális gázsia teljes egészében a hitel törlesztésére ment el.

A duplázódó tartozásnak több oka is lehet a szakértő szerint:

  • Ha a banknál halasztást kér a család, akkor lehet, hogy egy ideig nem kell fizetni a hitelt, azonban a kamatokat a bank ekkor is felszámolja, ami a tartozást növeli
  • A futamidő meghosszabbítása szintén jócskán megdobhatja a tartozást, pontosabban lassítja a tőketörlesztést,
  • Mint a devizahitelek többségénél, itt is az árfolyam megugrása lehet a leginkább ludas abban, hogy több, mint a dupláját kell visszafizetnie a családnak, mint amennyit felvettek

Kisebb lakásba költözne

Hasonló problémák gyötrik Voith Ágit, aki 2007-ben 5,5 millió forint tartozást vállalt be, és annak ellenére, hogy 8,5 millió forintot már visszafizetett még mindig 7 millióval tartozik a banknak. Emiatt azt fontolgatja az elismert színésznő, hogy lakását kiadja és egy kisebb albérletbe költözik amíg visszafizeti a kölcsönt.

A színésznő esetében ugyan az a három ok vezethetett a tartozás megnövekedéséhez, ami a Kováts családnál, azzal a különbséggel, hogy Voith autóhitelt vett fel, ami jellemzően eleve magasabb kamatozású. Emiatt aztán sokkal könnyebben összejöhetett ekkora mértékű adósságnövekedés.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az átlagos autóhiteles

Csak néhány apróságban tér el a Szekeres Adriennék autóhitele a tipikus autóhitelestől. Ők 2008-ban 5 millió forint deviza alapú kölcsönt vettek igénybe, amit rendszeresen törlesztettek. Ennek ellenére a tartozás még most is négymillió forintra rúg.

A szakértő szerint ez egy svájci frank alapú hitel esetén egyáltalán nem meglepő, mivel 150 forint körüli árfolyam körül is mozgott akkoriban az alpesi deviza árfolyama, míg most ennek több, mint dupláját kérik el egy frankért.

Az átlagos jelzáloghiteles

A jegybank által átlagos devizaadósnak megfelelő tartozása van Mészáros Árpád Zsoltnak, aki 2007-ben ötmillió forint hitelt vett fel. A művész eddig 12 millió forintot fizetett ki a banknak, mégis további 5,2 milliós tartozása van.

Esetében az elszámolás során valószínűleg jelentős összeg járhat vissza, mivel a hitelezője a kölcsön felvétele után néhány hónappal már rögtön egyoldalúlag módosította a szerződést, vagyis szinte az egész futamidő alatt magasabb törlesztőt fizetett, mint kellett volna.

Évek óta harcol a bankok ellen Pataky

Korábban már írtunk róla, hogy a legendás énekes szerint nem csak a hétköznapjainkat nehezítik meg a "svájci bankhitelek", hanem az UFO-k is ezért (és a magas államadósság miatt) kerülik el hazánkat. Ő egyébként annak idején 45 millió forintot vett fel, és annak ellenére, hogy 20 millió forintot visszafizetett a tartozása még mindig 45 millióra rúg.

A szakértő szerint az ismert adatokból arra következtethetünk, hogy Pataky Attila kölcsöntartozásának növekedése nagyjából megegyezik az átlagos devizaadósságéval, leszámítva persze az összeg méretét.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 21. 09:59
2009-ben a pénzügyi világégéskor találták ki a jegybankok (először a mindig bátrabb Fed), hogy a kam...
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24