7 °C Budapest

Sorra állhatnak le a magyar netbankok: devizahitelesek a háttérben

Pénzcentrum
2015. január 13. 11:45

A hétfői nap során több banknál is probléma volt a netbanki rendszer használatával. Jobb, ha az elkövetkező hónapokban hozzászokunk ehhez, ugyanis a bankok számára hatalmas munkát jelent a devizahiteles elszámolás, ez pedig azzal járhat, hogy lassabban oldódhatnak meg az informatikai problémák. De miért ilyen nehezek ezek a számítások, és kiket érint a dolog?

Hétfőn több banknál is hiba merült fel a netbankos rendszerben, volt ahol csak az utalásokat nem tudták intézni, de olyan is akadt, ahol be sem tudtak lépni az ügyfelek az online felületre. Szakértők szerint ehhez jobb, ha hozzászokunk, ugyanis a devizahitelek elszámoltatása plusz terheket tesz a bankok számítástechnikusaira (IT-sek). A KPMG szakértője, Sallai György néhány napja úgy fogalmazott:

A sokszor emlegetett átlagos devizahiteles nem létezik,

emiatt a hitelintézeteknek rengeteg alkalmazottat kell a devizahiteles elszámolás és forintosítás kiszámolására elkülöníteni, akik ezalatt a napi munkájukat csak korlátozottan tudják végezni.

Mihez vezet a bankok leterheltsége?

A jelenleg használt banki rendszerek többsége még a kilencvenes években került kialakításra és az új fejlesztéseket általában külön modulként csatolták hozzá a már meglévő alaphoz.

A folyamatos kiegészítések miatt bonyolult rendszerek jöttek létre, amik folyamatos karbantartást igényelnek, viszont az elszámolás miatt erre kevesebb idejük jut a bankok IT részlegének. Ugyan a hibák nem lesznek várhatóan jóval gyakoribbak, viszont a kijavításuk jóval hosszabbra nyúlhat.

Ez engem nem érint, úgyis a fiókban intézem az ügyeimet

Ugyan sokan még mindig szeretik ügyeiket a bankfiókban intézni, a személyes ügyintézés miatt joggal gondolhatnák, hogy ezt nem befolyásolja a leterheltség.

A fiókokban viszont ugyanaz informatikai rendszer dolgozik, amelyik a netbankok hátterét biztosítja, ezért a személyes ügyintézéskor is ugyan úgy problémák merülhetnek fel, mint az internetes felület használatakor.

Azt érdemes persze hozzátenni, hogy a netbankos ügyintézéssel nem csak időt, hanem pénzt is spórolhatunk, a bankok díjai a személyes ügyintézéskor ugyanis jellemzően jóval magasabbak, mintha ugyan azokat a netes felületen végeznénk.

Arra sem érdemes számítani, hogy az ATM-es készpénzfelvétellel majd megoldódnak banki gondjaink, ugyanis a pénzkiadó automaták is ugyanazt a rendszert használják, amit a fiókok és a netbank, persze előfordulhat, hogy a programnak csak egy része hibásodik meg, és csak bizonyos szolgáltatások válnak elérhetetlenné átmenetileg. Emiatt viszont hiába élhetünk havonta kétszer az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségével, előfordulhat ugyanis, hogy a bank rendszerhiba miatt nem tudja végrehajtani a tranzakciót, amikor az nekünk fontos lenne.

Miért ennyire bonyolult az elszámolások kalkulációja?

Három lépcsőre osztotta fel a KPMG szakértője a devizahitelek elszámolásának kalkulációját:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • Programozott rendszerrel kiszámítható
  • Bővített szempontok alapján kiszámítható
  • Egyedi kalkulációt igénylő

Egyszerű modellel kiszámítható elszámolások

A devizahitelek nagyjából 70 százalékát lehet kiszámolni egy előre felírt képlettel, mivel esetükben rendelkezésre állnak az adatok és nem voltak semmilyen kedvezmények, ezek ugyanis bekavarnak az alapvető képletbe, és megbonyolítják a számításokat.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által kiadott képletek viszont csak az ügyfelek 5-10 százalékánál alkalmazhatóak, mivel az ügyfelek többsége a futamidő során legalább egyszer késedelmesen fizette be a törlesztőrészletét, vagy akció keretein belül kedvezményt kapott a banktól, ami miatt a képlet csak átdolgozva használható.

Bővített szempontok alapján kiszámítható

A bankok informatikusainak ezeknek a különleges esetek képleteinek felírásával és a banki rendszerbe építésével rengeteg plusz munkájuk lehet. Az informatikai szempontból problémás esetek:

  • Árfolyamgátasok
  • Kombinált hitelesek
  • Végtörlesztők

A fenti esetekben bővített, átdolgozott képlet felírására van szükség, egyébként ezek teszik ki a hitelek körülbelül 20 százalékát.

Egyedi kalkulációt igénylő elszámolások

Az ügyfelek nagyjából 10 százalékánál teljesen egyedileg kell az elszámolást kalkulálni, mivel nem írható fel olyan képlet az esetükben, ami átfogóan használható lenne. Ezeket az eseteket egyesével kell kiszámolni, ami rengeteg időt vesz igénybe még a tapasztalt szakemberektől is.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 31. 10:22
Chochol Károly eredeti szakmája optikus volt, a budapesti Fotóklubban tanult fényképezni.
Holdblog  |  2023. január 31. 05:59
Az ENSZ adatai szerint a Föld szárazföldi területeinek 31 százalékát borítják erdőségek. Levegő- és...
Bankmonitor  |  2023. január 30. 16:44
Az utóbbi években ugrásszerűen nőtt a magán egészségügybe járók száma. A szolgáltatásokért zsebből f...
MNB Intézet  |  2023. január 30. 10:42
Do editors and reviewers have strong preferences for statistically significant estimation results? T...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?