11 °C Budapest
Mutatjuk a titkot: ők a bankok kedvenc ügyfelei

Mutatjuk a titkot: ők a bankok kedvenc ügyfelei

2014. október 23. 06:04

Ma már könnyebb prémium ügyféllé válni egy magyar banknál, mint néhány évvel ezelőtt, akár átlagos jövedelem mellet is elérhetőek a kiemelt hitelek, kedvezőbb bankszámlák. Egy hitelen keresztül megmutatjuk a kiemelt státusz előnyeit és feltételeit.

Egyre gyakrabban hallani azt, hogy mennyi kedvezményt kapnak azok a banki ügyfelek, akik teljesíteni tudják a prémium ügyfelek kritériumát, illetve jó adósnak bizonyulnak a hitelező szerint. Megnéztük, milyen előnyei vannak a teljesítésnek, és mennyit spórolhatunk jó adósként a banki kölcsönökön. De mégis mire figyeljünk, amikor például személyi kölcsönt veszünk fel, és mik azok a konkrét előnyök, amiket kaphatunk?

Lényeges kiemelni, hogy a prémium kategória nem egyezik meg a privátbanki besorolással. A prémium státusz átlagemberek számára is elérhető szolgáltatásokról szól, ami kedvezmények nyújtását jelenti. Ez különösen igaz a hitelek esetén, ahol kamatkedvezményt nyújtanak a bankok, a bankszámlák esetén pedig a havidíjból és a tranzakciók díjából nyújtanak kedvezményeket a pénzintézetek.

Felmerül a kérdés, hogyan szerezhetjük meg ezeket a kedvezményeket. Két dolog határozhatja meg, bankonként eltérő, hogy melyiket veszik alapul, de akad, ahol mind a két tényező számít:

  • A számlánkon található pénz havi átlagegyenlege
  • A havonta beérkező jövedelem (legtöbb esetben igazolt jövedelem)

Míg az előbbinél a bankok akár több millió forintot is elvárhatnak, és jellemzően a bankszámlavezetéshez kapcsolódnak, addig a második feltételt, ami a személyi kölcsönök esetén jellemző, nem is annyira nehéz teljesíteni. Nézzük meg egy személyi hitel felvételén keresztül, hogy mégis hogyan kerülhetünk be a kedvezményezett ügyfelek közé.

Könnyebben lehetsz prémium ügyfél, mint gondolnád

Alapvető feltétel, hogy a rossz adósokat tartalmazó Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR, régen BAR) listáján ne szerepeljünk. Ha ezt a feltételt teljesítjük, akkor a fenti feltételek közül az egyiknek kell megfelelni, azaz vagy egy nagyobb összegnek kell a számlánkon lenni, vagy az átlagos jövedelemnél többnek kell befolynia havonta.

Ez utóbbi esetén egyébként nem minden banknál kell egy helyről befolynia az összegnek, vagyis több jövedelem is összeadódhat (jellemzően a házastársaké), és könnyedén teljesíthető az általában havi 250 ezer forintban meghatározott limit.

Lényeges persze az is, hogy igazolható jövedelemről beszélünk, vagy csupán havonta befolyó összegről, továbbá van olyan hitelintézet, ahol kifejezetten munkabér címén érkező jóváírást írnak elő. Ebből a szempontból is érdemes azt a hitelintézetet kiválasztani, amelyik a mi jövedelmünkhöz leginkább illik.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

További szempont lehet egyes bankoknál, hogy egyéb háttéradatok alapján további feltételeket vizsgálnak (pl: bankszámlahasználat, életkor stb.), ennek részleteiről érdemes a banknál érdeklődni, hogy megtudjuk, melyik kategóriába esünk bele.

Milyen kedvezményeket kapunk prémium ügyfélként?

A legszembetűnőbb kedvezmény maga a kamatkedvezmény, ami a törlesztőrészletek csökkenésével jár, a magyar bankok jellemzően három és öt százalék közötti kamatkedvezményt adnak a személyi kölcsönök esetén, ha teljesítjük a feltételeket. Ez elég jelentős, viszont érdemes megnézni azt is, hogy milyen egyéb előnyökkel jár az, ha prémium ügyfelek vagyunk. Vannak ugyanis olyan pénzintézetek, ahol például a számlavezetési költségeink is csökkennek, ha kiemelt ügyfelek vagyunk.

Mit érdemes figyelembe venni ezek kívül?

Különösen hosszabb futamidejű hiteleknél fontos a kamatperiódus hossza, vagyis, hogy a törlesztőrészlet mennyi időre van fixálva, vagy dinamikusan változó. Érdekes, hogy míg a lakáshiteleknél a fixált hitelek látványosan magasabb kamatozásúak, addig a személyi kölcsönök esetén nincs jelentős eltérés ebben, igaz van, ahol valamivel drágábban vehetünk fel ilyen konstrukciót. Megfontolandó viszont, hogy a biztonságosabb hitelt válasszuk egy kisebb felárért cserébe, hiszen így kiadásaink jobban tervezhetővé válnak, ráadásul lehet, hogy később még jobban is járunk a fixált kölcsönnel, mintha a rövid kamatperiódusút választottunk volna.

Ezen a héten lehetőséget biztosítunk arra, hogy bárki kérdést tegyen fel szakértőnknek a személyi kölcsönökkel, hitelkiváltással kapcsolatban. A kérdéseket a penzcentrum@penzcentrum.hu email címre várjuk október 24-én 12 óráig.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?