14 °C Budapest

Itt segítettek több mint 7 ezer banki ügyfélnek

Pénzcentrum
2013. május 9. 17:02

Működésük első évében több mint hétezer ügyfélmegkeresést kezeltek a PSZÁF, a civil szféra és a kormányhivatalok együttműködése révén 11 megyeszékhelyen működő pénzügyi tanácsadó irodák. A tanácsadó munkatársak útmutatásai is hozzájárultak ahhoz, hogy az állami-banki programok már közel 320 ezer deviza alapú jelzáloghitelesnél szüntették meg vagy csökkentették az árfolyamkockázatot.

2012. áprilisi indulásuk óta 7 ezernél is több ügyfélmegkeresést kezeltek az országszerte 11 megyeszékhelyen - Békéscsabán, Debrecenben, Egerben, Győrött, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsett, Székesfehérvárott, Szegeden, Szombathelyen és Zalaegerszegen - tevékenykedő pénzügyi fogyasztóvédelmi tanácsadó irodák. A korábbiakhoz képest kibővített irodahálózatot a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által kiírt közbeszerzési pályázat nyomán a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete (FOME) működteti két éven át.

A kibővített irodahálózat első évi működését ma közös pécsi sajtótájékoztatón értékelte Szász Károly, a PSZÁF elnöke, Bércesi Ferenc, a Baranya Megyei Kormányhivatal főigazgatója és Hajnal Zsolt, a FOME elnöke. A tanácsadó irodák - a PSZÁF fogyasztóvédelmi tevékenységének támogatóiként - a vidéki lakosság számára könnyen elérhető módon nyújtanak segítséget a pénzügyi fogyasztóknak. Az irodák iránti érdeklődést jelzi, hogy miközben a PSZÁF budapesti ügyfélszolgálata évi mintegy 4600 fogyasztót szolgál ki személyesen, a vidéki irodák már 4400 ügyfelet fogadtak (akiknek így problémájukkal nem kellett a fővárosba utazniuk.) A pénzügyi tanácsadó irodák elérhetősége, s tevékenységük részletes leírása a www.penzugyifogyaszto.hu oldalon található meg.

Az elmúlt egy évi fogyasztói megkeresések négyötöde a pénzpiaci szektorhoz, ezen belül elsősorban a hiteltörlesztésekhez - deviza alapú jelzálogkölcsönök, lakás- és gépjárműhitelek - kötődött, de sokan lakás- vagy kötelező gépjármű-biztosítási sérelmeikre igényeltek orvoslást. Ez is jelzi, hogy a pénzügyi fogyasztóvédelem hatóköre nem szűkíthető le csupán az egyébként nem vitathatóan jelentős devizahiteles problémakörre.

A tanácsadó irodák munkatársai számos alkalommal az állami-banki fizetéskönnyítő programokról való felvilágosítás adásával nyújtottak hatékony segítséget. A PSZÁF a sajtótájékoztatón közzétett friss adatai szerint a megkötött árfolyamgát-szerződések száma idén március végéig országosan meghaladta a 150 ezret, ami a lehetséges igénybe vevők immár egyharmada. A rögzített törlesztési árfolyamú devizakölcsönök állománya 1250 milliárd forint volt, ez a jogosult devizakölcsön-volumen 40 százaléka. Az árfolyamgátba belépettek mostanáig bő 9,2 milliárd forint hitelkamat megfizetése alól mentesültek - immár véglegesen. Az árfolyamgát konstrukció még 2013. május 31-ig nyitva áll az arra jogosultak részére.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az eddigi állami-banki intézkedések összességében közel 320 ezer fogyasztó számára szüntették meg vagy csökkentették a devizakitettséget (ez az összes hazai devizahitel-szerződés mintegy harmada). Az elmúlt három évben a jelzáloghiteleknél 72 százalékról 54 százalékra csökkent a deviza alapú kölcsönök aránya. Az állami-banki intézkedések révén összességében tehát ennyivel mérséklődött a lakosság devizakitettsége. Az árfolyamgát konstrukcióban szereplő és forintban gyarapodó gyűjtőszámla miatt ez a devizakitettség a jövőben is folyamatosan csökkeni fog az egész állományra vetítve.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. október 2. 12:30
A befektetések és megtakarítások piacán is fontos hírek és újdonságok láttak napvilágot a héten. A B...
Holdblog  |  2022. október 2. 07:00
Archívumunkból (2020) Magyarországon a rendszerváltás utáni években kiépült egy hazai tulajdonb...
MEDIA1  |  2022. október 1. 21:16
A Media1 vendége volt az ARC kiállítás egyik alapítója és szervezje, aki sok érdekességet említett a...
Kasza Elliott-tal  |  2022. szeptember 30. 22:01
Adtam és vettem is, és osztalékemelések is voltak, de alapveten most pénzt gyjtök a késbbi vásárláso...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 2. vasárnap
Petra
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?