13 °C Budapest

Itt segítettek több mint 7 ezer banki ügyfélnek

Pénzcentrum
2013. május 9. 17:02

Működésük első évében több mint hétezer ügyfélmegkeresést kezeltek a PSZÁF, a civil szféra és a kormányhivatalok együttműködése révén 11 megyeszékhelyen működő pénzügyi tanácsadó irodák. A tanácsadó munkatársak útmutatásai is hozzájárultak ahhoz, hogy az állami-banki programok már közel 320 ezer deviza alapú jelzáloghitelesnél szüntették meg vagy csökkentették az árfolyamkockázatot.

2012. áprilisi indulásuk óta 7 ezernél is több ügyfélmegkeresést kezeltek az országszerte 11 megyeszékhelyen - Békéscsabán, Debrecenben, Egerben, Győrött, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsett, Székesfehérvárott, Szegeden, Szombathelyen és Zalaegerszegen - tevékenykedő pénzügyi fogyasztóvédelmi tanácsadó irodák. A korábbiakhoz képest kibővített irodahálózatot a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által kiírt közbeszerzési pályázat nyomán a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete (FOME) működteti két éven át.

A kibővített irodahálózat első évi működését ma közös pécsi sajtótájékoztatón értékelte Szász Károly, a PSZÁF elnöke, Bércesi Ferenc, a Baranya Megyei Kormányhivatal főigazgatója és Hajnal Zsolt, a FOME elnöke. A tanácsadó irodák - a PSZÁF fogyasztóvédelmi tevékenységének támogatóiként - a vidéki lakosság számára könnyen elérhető módon nyújtanak segítséget a pénzügyi fogyasztóknak. Az irodák iránti érdeklődést jelzi, hogy miközben a PSZÁF budapesti ügyfélszolgálata évi mintegy 4600 fogyasztót szolgál ki személyesen, a vidéki irodák már 4400 ügyfelet fogadtak (akiknek így problémájukkal nem kellett a fővárosba utazniuk.) A pénzügyi tanácsadó irodák elérhetősége, s tevékenységük részletes leírása a www.penzugyifogyaszto.hu oldalon található meg.

Az elmúlt egy évi fogyasztói megkeresések négyötöde a pénzpiaci szektorhoz, ezen belül elsősorban a hiteltörlesztésekhez - deviza alapú jelzálogkölcsönök, lakás- és gépjárműhitelek - kötődött, de sokan lakás- vagy kötelező gépjármű-biztosítási sérelmeikre igényeltek orvoslást. Ez is jelzi, hogy a pénzügyi fogyasztóvédelem hatóköre nem szűkíthető le csupán az egyébként nem vitathatóan jelentős devizahiteles problémakörre.

A tanácsadó irodák munkatársai számos alkalommal az állami-banki fizetéskönnyítő programokról való felvilágosítás adásával nyújtottak hatékony segítséget. A PSZÁF a sajtótájékoztatón közzétett friss adatai szerint a megkötött árfolyamgát-szerződések száma idén március végéig országosan meghaladta a 150 ezret, ami a lehetséges igénybe vevők immár egyharmada. A rögzített törlesztési árfolyamú devizakölcsönök állománya 1250 milliárd forint volt, ez a jogosult devizakölcsön-volumen 40 százaléka. Az árfolyamgátba belépettek mostanáig bő 9,2 milliárd forint hitelkamat megfizetése alól mentesültek - immár véglegesen. Az árfolyamgát konstrukció még 2013. május 31-ig nyitva áll az arra jogosultak részére.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az eddigi állami-banki intézkedések összességében közel 320 ezer fogyasztó számára szüntették meg vagy csökkentették a devizakitettséget (ez az összes hazai devizahitel-szerződés mintegy harmada). Az elmúlt három évben a jelzáloghiteleknél 72 százalékról 54 százalékra csökkent a deviza alapú kölcsönök aránya. Az állami-banki intézkedések révén összességében tehát ennyivel mérséklődött a lakosság devizakitettsége. Az árfolyamgát konstrukcióban szereplő és forintban gyarapodó gyűjtőszámla miatt ez a devizakitettség a jövőben is folyamatosan csökkeni fog az egész állományra vetítve.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. február 29. 09:11
Az erősen kormánypárti Promenad24 Lázár János köreihez kötődik, mégis jelentős összegeket költött eg...
Bankmonitor  |  2024. február 29. 07:55
Ha jelzáloghitelt veszel fel, a bankod valószínűleg feltételül szabja, hogy lakásbiztosítást köss az...
Holdblog  |  2024. február 29. 06:09
Az elmúlt három évben sokkal nagyobb sebességbe kapcsoltak a megújulóerőmű-beruházások Európa-szerte...
MNB Intézet  |  2024. február 27. 10:28
Az emberi tényező okozta tévedések lehetősége része a tudományos folyamatnak. Mi történik, ha egy tu...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. február 29. csütörtök
Elemér
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm