13 °C Budapest

Rajtuk nem segíthet az Eszközkezelő?

Pénzcentrum
2011. november 14. 15:47

Kimaradnak az egy gyerekesek és a 26 ezer forint feletti egy főre eső keresettel rendelkező háztartások a Nemzeti Eszközkezelő programjából. Szigorú feltételeknek kell megfelelnie mindazoknak, akik saját ingatlanjukban szeretnének maradni, de hitelükkel már 90 napnál is nagyobb késedelme estek.

Év végéig 2 ezer, jövő év első negyedévében további 3 ezer jelzáloggal terhelt ingatlan kerülhet kényszerértékesítésre. Ezen adósok közül csak kevesen maradhatnak a Nemzeti Eszközkezelő révén a saját lakásában vagy ingatlanában. Akiket megment az állam, azoknak minden egyéb a jelzáloggal kapcsolatos adóssága megszűnik, ingatlanát is visszavásárolhatja 2 évig.

Elsősorban a szociálisan is rászorulókat akarja megmenteni a kormány az Eszközkezelő révén. Az állami megvásárlás alapvető feltétele, hogy a család legalább 1 tagja szociálisan rászoruló legyen és 2 gyereket neveljen (akik még legalább középfokú tanulmányaikat folytatják és nem múltak el 20 évesek, vagyis még jár utánuk családi pótlék).

 

A lakóingatlan megvásárlásainak feltételei
- A háztartásban élők egyike szociálisan rászoruló és a család egy főre jutó keresete 25 650 forint alatt marad

Szociálisan rászoruló az, aki67 százalékban munkaképtelen, 50 százalékos egészségkárosodást szenvedett, vagy vakok személyi járadékában részesül, fogyatékossági támogatást kap vagy álláskereső (16 éven felüli, munkaviszonya nincs és a munkaügyön regisztrált)

- Legalább 2, maximum 20 éves még középfokú tanulmányait folytató nevelt gyerek (2 gyerek után jogosult családi pótlékra)
- az ingatlan 2011. szeptember 28-án és azt követően is az adós bejelentett lakhelye
- az ingatlan lakóház vagy lakás
- a hitel ingatlanfedezete kizárólag a megvásárlásra szánt ingatlan
- Budapesten és megyei jogú városokban legfeljebb 15, máshol legfeljebb 10 millió forintos forgalmi értékű ingatlan, mely a jelzálogszerződés megkötésekor került megállapításra
- A lakóingatlan kényszerértékesítés előtt áll
- Az ingatlan vásárlásakor az önerő meghaladta a 20 százalékot, önerőt érintő támogatások esetén a hitel összege nem nagyobb, mint a forgalmi érték


A  jelenlegi törvényjavaslat szerinti feltételeknek megfelelően tehát sokan kimaradnak, a gyereküket egyedül nevelők például nem jogosultak a segítségre, ha csak egy iskolást tartanak el. A szociális rászorulónak is csak az számít, aki a szociális ellátásokról szóló törvény alapján aktív korúaknak járó ellátásban részesül. Ez az ellátás a 67 százalékos mértékben munkaképtelen, illetve legalább 50 százalékos egészségkárosodást szenvedetteknek vagy regisztrált munkanélkülieknek jár. Fontos feltétel még az aktív korúak ellátásának, hogy a család 25 650 forintot meg nem haladó egy főre eső jövedelemmel rendelkezik. 

A megvásárolni kínált ingatlan értéke vidéken nem haladhatja meg a 10 millió forintot, Budapesten illetve a megyei jogú városokban a 15 millió forintot. A felvásárlási érték Budapesten és megyei jogú városokban a hitelszerződésben megállapított forgalmi érték 55 százaléka, 50 százalék a nem megyei jogú városokban, 35 százalék községekben.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ebből az összegből kerül kielégítésre minden a jelzáloghoz kapcsolódó követelés, ezen az összegen túl az adóssal szemben semmilyen más követeléssel nem élhet a hitelező vagy hitelezők. Az ügylet lebonyolítása után határozatlan idejű albérletszerződés alapján albérlővé válik saját ingatlanában az adós. Az albérleti díjról kormányrendelet fog dönteni.

A bérlőnek, vagyis az egykori adósnak 2 évig van visszavásárlási joga az ingatlanra, a visszavásárlási érték vagy a fent meghatározott vételi ár vagy a forgalmi érték és az eddig befizetett tőketörlesztések és az önerő különbsége. A kettő közül a magasabb összeget kell megfizetnie az adósnak.

A törvényjavaslat elfogadása után 60. napon lép érvénybe, tehát a novemberi elfogadást feltételezve leghamarabb januártól kerülhet sor a lakások megvásárlására.

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06