19 °C Budapest

Csonkított testek, csicskák, prostituáltak az uzsorások nyomában

2011. augusztus 16. 13:35

Jelenleg 98 ügyben folyik eljárás uzsorások ellen, a legtöbb Borsod megyében zajlik. A havi 100 százalékos kamat miatti rabszolgaságból egy évtizede szabadulni nem tudó emberek arról panaszkodnak, hogy a tartozást veréssel hajtják be rajtuk, de az sem ritka, hogy az uzsorások eladják vagy prostitúcióra kényszerítik rokonaikat.

Az Országos Rendőr-főkapitányság az MTI érdeklődésére közölte: jelenleg 98 nyomozás vagy feljelentéskiegészítés van folyamatban uzsorás tevékenységekkel összefüggésben az országban.

A legtöbb, 27 ügy Borsod megyében zajlik, utána Szabolcs (20) és Szolnok megye következik (10). Az eljárásokban 141 elkövető került a rendőrség látókörébe. Jelenleg 28 ember előzetes letartóztatás, kettő lakhelyelhagyási tilalom, egy pedig őrizetbe vétel hatálya alatt áll. A múlt hónapban uzsorás vagy azzal összefüggő tevékenységek miatt 9 eljárást fejeztek be: 4 esetben bizonyíték vagy bűncselekmény hiányában megszüntették az eljárást, két ügyben vádemeléssel, háromban pedig a feljelentés elutasításával zárult a nyomozás. A befejezett ügyekben 10 embert hoztak összefüggésbe a bűncselekményekkel.

A mélyszegénységben élő, főként roma családok elmondása szerint azért fordulnak uzsorásokhoz, hogy enni tudjanak adni gyermekeiknek. Az uzsorások azonnal megjelennek a segélyek kifizetésekor, és behajtják a törlesztést, és csak a "jóindulatukon" múlik, ha a családi pótlékból, gyesből, szociális támogatásból visszaadnak pár ezer forintot, persze szintén kamatra - mondták.

Egy középkorú, három gyermeket nevelő sajóhidvégi asszony az MTI tudósítójának azt mondta, 12 évébe telt, amíg meg tudott szabadulni egy kezdeti 50 ezer forintos kölcsöntől. Tartozása csak nőtt, így csaknem ötmillió forintot szedtek el tőle az évek alatt, de feljelentést nem mert tenni a fenyegetések miatt.

A Taktaközben sértettek arról beszéltek, az is előfordult, hogy baleset-biztosítással rendelkezőket arra kényszerítettek, vágják le egyik ujjukat. Szabolcs megyében az sem ritka, hogy a fizetni nem tudó adóst eladják csicskának, de az is megtörténik, hogy gyermekeiket prostitúcióra kényszerítik - mondták kisebbségi vezetők, akikhez gyakran fordulnak panasszal a helybeliek. Csak annyit tudnak segíteni, hogy a rendőrséghez irányítják őket.

Ha az adósnak van értéke, ingatlana, azt elveszik. Több településen is látni olyan házakat, amelyeket szociálpolitikai támogatásból építettek az építőipari vállalkozóként is tevékenykedő uzsorások, majd lebontották, s az építőanyagból más családnak "új házat" építettek. Ilyen ügy miatt indult büntetőper idén márciusban Szerencsen, ahol 202 vádlottat állítottak bíróság elé, csaknem félmilliárd forintos csalás miatt.

Miközben a kamatrabszolgaságba kényszerült emberek egyre szegényebbek lesznek, az uzsorások szemmel láthatóan gyarapodnak. Egy uzsorásnak mondott ember, aki tagadja tevékenységét, az MTI tudósítójának azt mondta: a kölcsönadók tulajdonképpen jót tesznek az emberekkel, mert segítenek rajtuk, nem engedik, hogy éhezzenek a gyerekek. A 100 százalékos kamatot túlzónak tartja, de havi 10 százalékot elfogadhatónak nevezett, megjegyezve, a "bankok sem ingyen hiteleznek".

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kamatrabszolgaságról elhíresült települések polgármesterei az MTI tudósítójának azt mondták: nagyon nehéz az uzsorások ellen fellépni, mert hivatalosan hozzájuk nem érkezik panasz, "pletykákra pedig nem építhetnek". Néhány önkormányzat úgy próbált segíteni, hogy részletekben fizette ki a szociális támogatást, de mivel ez nem jogszerű, nem lehetett megoldás. A szociális kártya vagy a folyószámlára utalás bevezetése sem jelent orvosságot a problémára, mert a kölcsönadók begyűjtik a bankkártyákat, és ők maguk veszik le a pénzt, vagy sokszor hitel felvételére kényszerítik az adósokat.

"Nagyobb üzlet az uzsora, mint a kábítószer vagy a fegyver"

A polgári és a büntetőjog is ismeri az uzsora fogalmát, és súlyos jogkövetkezményeket fűz ahhoz a magatartáshoz, amikor valaki a másik fél helyzetét egyoldalú előnyök szerzése érdekében úgy használja ki, hogy az érintett csak hátrányokat szenved - mondta az InfoRádiónak Magyar György.

Az ügyvéd emlékeztetett arra, hogy az uzsorakamat nincs százalékosan meghatározva, mindig a bírói mérlegelés és az eset összes körülményeinek vizsgálata dönti el, mikor lépi át az úgynevezett törvényes vagy szokásos kamat szintjét.

A polgári törvénykönyv egyébként semmisségi jogkövetkezményeket fűz az uzsorás szerződésekhez - magyarul érvényteleníti azt. A büntető törvénykönyv három évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni az uzsorázást, bűnszövetség esetén pedig már öt évig terjedhet a büntetés - tette hozzá Magyar György.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 09:26
A lista győztese ugyanaz maradt, mint hosszú évek óta, de a dobogón így is változás történt. Politik...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm