Csonkított testek, csicskák, prostituáltak az uzsorások nyomában

2011. augusztus 16. 13:35

Jelenleg 98 ügyben folyik eljárás uzsorások ellen, a legtöbb Borsod megyében zajlik. A havi 100 százalékos kamat miatti rabszolgaságból egy évtizede szabadulni nem tudó emberek arról panaszkodnak, hogy a tartozást veréssel hajtják be rajtuk, de az sem ritka, hogy az uzsorások eladják vagy prostitúcióra kényszerítik rokonaikat.

Az Országos Rendőr-főkapitányság az MTI érdeklődésére közölte: jelenleg 98 nyomozás vagy feljelentéskiegészítés van folyamatban uzsorás tevékenységekkel összefüggésben az országban.

A legtöbb, 27 ügy Borsod megyében zajlik, utána Szabolcs (20) és Szolnok megye következik (10). Az eljárásokban 141 elkövető került a rendőrség látókörébe. Jelenleg 28 ember előzetes letartóztatás, kettő lakhelyelhagyási tilalom, egy pedig őrizetbe vétel hatálya alatt áll. A múlt hónapban uzsorás vagy azzal összefüggő tevékenységek miatt 9 eljárást fejeztek be: 4 esetben bizonyíték vagy bűncselekmény hiányában megszüntették az eljárást, két ügyben vádemeléssel, háromban pedig a feljelentés elutasításával zárult a nyomozás. A befejezett ügyekben 10 embert hoztak összefüggésbe a bűncselekményekkel.

A mélyszegénységben élő, főként roma családok elmondása szerint azért fordulnak uzsorásokhoz, hogy enni tudjanak adni gyermekeiknek. Az uzsorások azonnal megjelennek a segélyek kifizetésekor, és behajtják a törlesztést, és csak a "jóindulatukon" múlik, ha a családi pótlékból, gyesből, szociális támogatásból visszaadnak pár ezer forintot, persze szintén kamatra - mondták.

Egy középkorú, három gyermeket nevelő sajóhidvégi asszony az MTI tudósítójának azt mondta, 12 évébe telt, amíg meg tudott szabadulni egy kezdeti 50 ezer forintos kölcsöntől. Tartozása csak nőtt, így csaknem ötmillió forintot szedtek el tőle az évek alatt, de feljelentést nem mert tenni a fenyegetések miatt.

A Taktaközben sértettek arról beszéltek, az is előfordult, hogy baleset-biztosítással rendelkezőket arra kényszerítettek, vágják le egyik ujjukat. Szabolcs megyében az sem ritka, hogy a fizetni nem tudó adóst eladják csicskának, de az is megtörténik, hogy gyermekeiket prostitúcióra kényszerítik - mondták kisebbségi vezetők, akikhez gyakran fordulnak panasszal a helybeliek. Csak annyit tudnak segíteni, hogy a rendőrséghez irányítják őket.

Ha az adósnak van értéke, ingatlana, azt elveszik. Több településen is látni olyan házakat, amelyeket szociálpolitikai támogatásból építettek az építőipari vállalkozóként is tevékenykedő uzsorások, majd lebontották, s az építőanyagból más családnak "új házat" építettek. Ilyen ügy miatt indult büntetőper idén márciusban Szerencsen, ahol 202 vádlottat állítottak bíróság elé, csaknem félmilliárd forintos csalás miatt.

Miközben a kamatrabszolgaságba kényszerült emberek egyre szegényebbek lesznek, az uzsorások szemmel láthatóan gyarapodnak. Egy uzsorásnak mondott ember, aki tagadja tevékenységét, az MTI tudósítójának azt mondta: a kölcsönadók tulajdonképpen jót tesznek az emberekkel, mert segítenek rajtuk, nem engedik, hogy éhezzenek a gyerekek. A 100 százalékos kamatot túlzónak tartja, de havi 10 százalékot elfogadhatónak nevezett, megjegyezve, a "bankok sem ingyen hiteleznek".

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A kamatrabszolgaságról elhíresült települések polgármesterei az MTI tudósítójának azt mondták: nagyon nehéz az uzsorások ellen fellépni, mert hivatalosan hozzájuk nem érkezik panasz, "pletykákra pedig nem építhetnek". Néhány önkormányzat úgy próbált segíteni, hogy részletekben fizette ki a szociális támogatást, de mivel ez nem jogszerű, nem lehetett megoldás. A szociális kártya vagy a folyószámlára utalás bevezetése sem jelent orvosságot a problémára, mert a kölcsönadók begyűjtik a bankkártyákat, és ők maguk veszik le a pénzt, vagy sokszor hitel felvételére kényszerítik az adósokat.

"Nagyobb üzlet az uzsora, mint a kábítószer vagy a fegyver"

A polgári és a büntetőjog is ismeri az uzsora fogalmát, és súlyos jogkövetkezményeket fűz ahhoz a magatartáshoz, amikor valaki a másik fél helyzetét egyoldalú előnyök szerzése érdekében úgy használja ki, hogy az érintett csak hátrányokat szenved - mondta az InfoRádiónak Magyar György.

Az ügyvéd emlékeztetett arra, hogy az uzsorakamat nincs százalékosan meghatározva, mindig a bírói mérlegelés és az eset összes körülményeinek vizsgálata dönti el, mikor lépi át az úgynevezett törvényes vagy szokásos kamat szintjét.

A polgári törvénykönyv egyébként semmisségi jogkövetkezményeket fűz az uzsorás szerződésekhez - magyarul érvényteleníti azt. A büntető törvénykönyv három évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni az uzsorázást, bűnszövetség esetén pedig már öt évig terjedhet a büntetés - tette hozzá Magyar György.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?