11 °C Budapest

14 éveseknek kínál hitelt a magyar bank

2011. július 11. 15:02

Újfajta konstrukciót vezet be a magyar piacra a TakarékPont hálózat: a fiatal ügyfelek igényeire kialakított Király Hitel leginkább a lakás-előtakarékosságra hasonlít, hiszen a kezdeti megtakarítási időszakért cserébe alacsonyabb kamatra számíthatunk.

A TakarékPont hálózat mai közleménye szerint jó ideje vizsgálja az ügyfélfókuszában álló fiatalok pénzügyi szokásait. A csoport tavaszi Facebook felmérésének eredményeiből kiderült, hogy a legfiatalabb ügyfelek kitartóan takarékoskodnak egy-egy cél elérése érdekében, ugyanakkor máshogy állnak a pénzügyekhez, mint szüleik, vagy nagyszüleik korosztálya. A megkérdezettek jelentős része megtoldaná meglévő megtakarításait egy kisebb havi fix összeggel egy kedvező hitellehetőség elérése érdekében, melynek felvételére eddig életkoruk, illetve jövedelmük miatt nem volt lehetőség.

Az eredmények alapján kiderült az is, hogy a kutatásban résztvevők harmada nyitott lenne rá, hogy céljai megvalósításához meglévő megtakarításai mellé akár egy kisebb összegű banki hitelt vegyen igénybe.

A piackutatás eredményeire válaszul vezette be a hálózat a közelmúltban a Király Hitel elnevezésű termékét, amely egyesíti a megtakarítás és a szabad felhasználású kölcsön előnyeit. A termékkel a fiatal (14 évesnél idősebb) ügyfelek kedvező kamatozás mellett takaríthatnak meg jövőbeni kiadásaikra, a megtakarítási időszak végén pedig a szokásosnál egyszerűbb hiteligénylési feltételekkel és kedvező kondíciókkal juthatnak a Király Hitelhez. A takarékoskodás akár 14 éves kortól is megkezdhető (a törvényes képviselő, mint adóstárs bevonásával).

Az igényelhető kölcsön mértéke a havi megtakarításokból összegyűlt összeg és a tervezett jövőbeni kiadás különbözete, a futamidő pedig úgy kerül meghatározásra, hogy a hitel törlesztő részlete megegyezzen a megtakarítási időszakban vállalt havi befizetéssel, így az igénylő havi pénzügyi terhei nem növekszenek (az utolsó részlet kivételével).

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"Nincs tudomásunk róla, hogy jelenleg ekkora felvehető hitelösszeggel kínálna még pénzügyi szolgáltató ehhez hasonló szabad felhasználású terméket fiatalok részére a piacon. A keresleti oldalt pedig a felmérések alapján is adottnak látjuk egy ilyen típusú konstrukció értékesítéséhez" - mondta el a termék kapcsán Brezina Szabolcs, a TakarékBank ügyvezető igazgatója. "És olyan termék sincsen a pénzügyi szolgáltatók termékpalettáján, amely esetén a havi megtakarítás összege megegyezik a hitel jövőbeni havi törlesztő részletével, pedig éppen ez vetíti előre, hogy a törlesztési képesség és hajlandóság várhatóan megfelelő lesz az ügylet esetén." - tette hozzá.

Pénzcentrum vélemény
Első látásra érdekes konstrukciónak tűnik a Király Hitel: leginkább a lakás-előtakarékosságra hasonlít,  hiszen a kezdeti megtakarítási időszakért cserébe alacsonyabb kamatra számíthatunk. A bank számára leginkább azért előnyös a konstrukció, mert jó eséllyel hosszabb távon megtarthatja az ügyfelet, a kockázata pedig alacsony. Leginkább fogyasztási hitelként működhet a dolog.

 

Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?