Így változik a diákhitel: több kedvezmény is jön

2011. július 11. 12:02

Változik a diákhitelről szóló jogszabály, a módosítás számos kedvező változást hoz. A legfontosabbak: a GYES-en lévő kismamák egyszerűbben igényelhetik a célzott kamattámogatást, a törlesztőrészlet két évre történő mérséklése általános lehetőségként került az új jogszabályba, emellett a hallgatók által kedvelt "engedményezést" a jövőben az államilag finanszírozott képzésben tanuló hallgatók is igénybe vehetik. A változásokat fokozatosan és folyamatosan, fél éven belül vezetik be.

A Diákhitellel rendelkező TGYÁS-on, GYES-en és GYED-en lévő kismamák az eddiginél jóval egyszerűbben igényelhetik a célzott kamattámogatást (CKT). A CKT lényege, hogy a kedvezményezett időszak alatt a Diákhitel kamatterheit átvállalja az állam. A jövőben az erre való jogosultságot és annak időszakát a Diákhitel Központ maga állapítja meg (korábban ezt a Magyar Állam Kincstár tette), melyről közvetlenül értesíti az ügyfelet, valamint a forrást biztosító minisztériumot.

Fontos változás, hogy a gazdasági válság kedvezőtlen hatásainak tompítása érdekében 2009-ben bevezetett törlesztőrészlet mérséklést a Diákhitel Központ ügyfeleinek általános lehetőségként biztosítja - kérelmezési időkorlát nélkül -átmeneti, legfeljebb 2 éves (24 hónapos) időtartamra. A törlesztőrészlet mérséklését azok vehetik igénybe, akik már nem a minimálbér (első 2 törlesztési év), hanem a 2 évvel korábbi jövedelmük alapján törlesztik a Diákhitelüket.

Bővül a törlesztési kötelezettség szüneteltetésére vonatkozó jogcím, új elemként és ellátási formaként folyamatosan bevezetésre kerül a rehabilitációs járadék. Nem kell törleszteni mindaddig, amíg az ügyfél a felsőoktatásban tanul, törlesztési kötelezettségét szüneteltetheti, ha gyermekvállalással és rokkantsággal kapcsolatos meghatározott ellátásokban részesül.
Végleges rokkantság esetében a Diákhitel Központ az eddigi szabályozás alapján az öregségi nyugdíjkorhatár elérésekor törölte az ügyfelek tartozását. A jövőben ezt a rokkantságot megállapító határozat kézhezvételét követően teszi meg, abban az esetben, ha az ügyfél állapota véglegesnek tekinthető.

A Diákhitel engedményezése az ügyfelek számára kényelmes és biztonságos lehetőség, melynek lényege, hogy a szemeszter kezdetén az egyetemen/főiskolán kérhetik a hallgatók a később folyósítandó Diákhitelük bizonyos részének vagy egészének közvetlen átutalását a felsőoktatási intézmény számára, mely összegből a költségtérítés előzetes befizetése nélkül lehetőség van beiratkozni. Eddig ezzel a lehetőséggel kizárólag a költségtérítéses képzésben részt vevő diákok élhettek, az elfogadott módosítás alapján pedig az államilag finanszírozott képzésben tanuló hallgatók is igénybe vehetik a tanulmányi rendszerben nyilvántartott pénzügyi kötelezettségek teljesítésére (pl. kollégiumi díj, pótvizsga díj, külön nyelvórák stb.), megkötés nélkül. A Diákhitel szabad felhasználású hitel, ennek az elvnek az érvényesítését biztosítja az elfogadott megoldás is.

A nem törlesztő ügyfelek számára fontos változás, hogy a hallgatói hiteltartozások állami adóhatóság (NAV) általi végrehajthatóságára nem az adójogi, hanem a polgári jogi szabályok lesznek irányadók a jövőben. Ezáltal a hallgatói hiteltartozások behajtása érdekében az állami adóhatóság kényszerítő eszközeit hosszabb ideig lehet igénybe venni, az eddigi 5 és fél éven túli időtartamban is. Ez a lépés szintén az ügyfelek érdekeit szolgálja, hiszen a hallgatói hiteltartozások behajtása esetében az idő múlása a követelés végrehajthatóságára pozitívan hat (életkor tekintetében fiatalabb ügyfélkör, vélelmezhető jövedelempálya növekedés), szemben az adókkal, melyek esetében az idő múlása a követelés behajthatóságára negatívan hat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A kormányrendelet legfontosabb tartalmi változásai mellett számos fontos adminisztratív jellegű módosításokat is eszközöl: a jövőben az EGT tagállamokban folytatott tanulmányok elismertetésére nem kell minden esetben hiteles magyar nyelvű fordítást csatolnia az ügyfeleknek. Az új rendeletben egyértelműen szabályozásra került az az időtartam, ameddig a Diákhitel Központ a hallgatói jogviszony fennállására vonatkozó bejelentést figyelembe veheti. Az új hallgatói jogviszony létesítés első tanulmányi félévének lezárását követő 3 hónapon belül kell bejelenteni az új hallgatói jogviszonyt. Az ezt követően beérkezett bejelentéseket a DK nem veszi figyelembe sem a folyósítási, sem a törlesztési szakban levő ügyfeleknél.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem