24 °C Budapest

Így változik a diákhitel: több kedvezmény is jön

2011. július 11. 12:02

Változik a diákhitelről szóló jogszabály, a módosítás számos kedvező változást hoz. A legfontosabbak: a GYES-en lévő kismamák egyszerűbben igényelhetik a célzott kamattámogatást, a törlesztőrészlet két évre történő mérséklése általános lehetőségként került az új jogszabályba, emellett a hallgatók által kedvelt "engedményezést" a jövőben az államilag finanszírozott képzésben tanuló hallgatók is igénybe vehetik. A változásokat fokozatosan és folyamatosan, fél éven belül vezetik be.

A Diákhitellel rendelkező TGYÁS-on, GYES-en és GYED-en lévő kismamák az eddiginél jóval egyszerűbben igényelhetik a célzott kamattámogatást (CKT). A CKT lényege, hogy a kedvezményezett időszak alatt a Diákhitel kamatterheit átvállalja az állam. A jövőben az erre való jogosultságot és annak időszakát a Diákhitel Központ maga állapítja meg (korábban ezt a Magyar Állam Kincstár tette), melyről közvetlenül értesíti az ügyfelet, valamint a forrást biztosító minisztériumot.

Fontos változás, hogy a gazdasági válság kedvezőtlen hatásainak tompítása érdekében 2009-ben bevezetett törlesztőrészlet mérséklést a Diákhitel Központ ügyfeleinek általános lehetőségként biztosítja - kérelmezési időkorlát nélkül -átmeneti, legfeljebb 2 éves (24 hónapos) időtartamra. A törlesztőrészlet mérséklését azok vehetik igénybe, akik már nem a minimálbér (első 2 törlesztési év), hanem a 2 évvel korábbi jövedelmük alapján törlesztik a Diákhitelüket.

Bővül a törlesztési kötelezettség szüneteltetésére vonatkozó jogcím, új elemként és ellátási formaként folyamatosan bevezetésre kerül a rehabilitációs járadék. Nem kell törleszteni mindaddig, amíg az ügyfél a felsőoktatásban tanul, törlesztési kötelezettségét szüneteltetheti, ha gyermekvállalással és rokkantsággal kapcsolatos meghatározott ellátásokban részesül.
Végleges rokkantság esetében a Diákhitel Központ az eddigi szabályozás alapján az öregségi nyugdíjkorhatár elérésekor törölte az ügyfelek tartozását. A jövőben ezt a rokkantságot megállapító határozat kézhezvételét követően teszi meg, abban az esetben, ha az ügyfél állapota véglegesnek tekinthető.

A Diákhitel engedményezése az ügyfelek számára kényelmes és biztonságos lehetőség, melynek lényege, hogy a szemeszter kezdetén az egyetemen/főiskolán kérhetik a hallgatók a később folyósítandó Diákhitelük bizonyos részének vagy egészének közvetlen átutalását a felsőoktatási intézmény számára, mely összegből a költségtérítés előzetes befizetése nélkül lehetőség van beiratkozni. Eddig ezzel a lehetőséggel kizárólag a költségtérítéses képzésben részt vevő diákok élhettek, az elfogadott módosítás alapján pedig az államilag finanszírozott képzésben tanuló hallgatók is igénybe vehetik a tanulmányi rendszerben nyilvántartott pénzügyi kötelezettségek teljesítésére (pl. kollégiumi díj, pótvizsga díj, külön nyelvórák stb.), megkötés nélkül. A Diákhitel szabad felhasználású hitel, ennek az elvnek az érvényesítését biztosítja az elfogadott megoldás is.

A nem törlesztő ügyfelek számára fontos változás, hogy a hallgatói hiteltartozások állami adóhatóság (NAV) általi végrehajthatóságára nem az adójogi, hanem a polgári jogi szabályok lesznek irányadók a jövőben. Ezáltal a hallgatói hiteltartozások behajtása érdekében az állami adóhatóság kényszerítő eszközeit hosszabb ideig lehet igénybe venni, az eddigi 5 és fél éven túli időtartamban is. Ez a lépés szintén az ügyfelek érdekeit szolgálja, hiszen a hallgatói hiteltartozások behajtása esetében az idő múlása a követelés végrehajthatóságára pozitívan hat (életkor tekintetében fiatalabb ügyfélkör, vélelmezhető jövedelempálya növekedés), szemben az adókkal, melyek esetében az idő múlása a követelés behajthatóságára negatívan hat.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A kormányrendelet legfontosabb tartalmi változásai mellett számos fontos adminisztratív jellegű módosításokat is eszközöl: a jövőben az EGT tagállamokban folytatott tanulmányok elismertetésére nem kell minden esetben hiteles magyar nyelvű fordítást csatolnia az ügyfeleknek. Az új rendeletben egyértelműen szabályozásra került az az időtartam, ameddig a Diákhitel Központ a hallgatói jogviszony fennállására vonatkozó bejelentést figyelembe veheti. Az új hallgatói jogviszony létesítés első tanulmányi félévének lezárását követő 3 hónapon belül kell bejelenteni az új hallgatói jogviszonyt. Az ezt követően beérkezett bejelentéseket a DK nem veszi figyelembe sem a folyósítási, sem a törlesztési szakban levő ügyfeleknél.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 21. 09:59
2009-ben a pénzügyi világégéskor találták ki a jegybankok (először a mindig bátrabb Fed), hogy a kam...
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?