19 °C Budapest

Európai Egyesült Államok nélkül halálra ítélt az euró?

Pénzcentrum
2010. április 21. 16:32

Bukásra van ítélve a közös európai pénz, az euró, ha az öreg kontinens gazdasági nagyhatalmai nem adják szorosabb integrációra a fejüket - hangoztatja a világ egyik legnagyobb bankjának egyik vezető elemzője.

Nem tesz jót a görög válság az Európai Monetáris Uniónak - hívják fel a figyelmet gazdasági elemzők. A válság pedig egyelőre mélyülni látszik, a mai napon ugyanis több mint 10 bázispontos emelkedéssel újabb történelmi csúcsra, kissé 500 bázispont fölé ugrott a 10 éves görög állampapír némethez viszonyított hozamfelára. Eközben már nagyjából 45 milliárd eurós pénzügyi mentőcsomag szükségességéről beszélnek, melynek nagyobb része az unión belülről, kisebbik része pedig a Nemzetközi Valutaalaptól érkezne.

Az Európai Uniónak el kell döntenie, hogy a politikai unió, az Európai Egyesült Államok irányába mozdul vagy a közösség továbbra is megmarad független államok fércmunkájának - fogalmazott Tom Fitzpatrick, a Citigroup vezető technikai elemzője. Az elemző attól tart, hogy az európai gazdasági nagyhatalmak - mint például Németország vagy Franciaország - költségvetési és politikai integrációja nélkül az euró, mint közös európai pénz menthetetlenül halálra van ítélve - számol be az euobserver.

Mások is vélekednek úgy, hogy csakis a költségvetési unió mentheti meg az eurót a bukástól. Soros György korábban arra figyelmeztetett, hogy ha Görögországot sikerül is megmenteniük az európai államoknak a csődtől, akkor is kérdéses az euró jövője. A görögökön kívül ugyanis könnyen bajba kerülhet Olaszország, Spanyolország, Portugália és Írország is, melyek együttes megmentéséhez a monetáris unió országai már nem elegendőek. A pénzügyi guru kiemelte, hogy válság idején mutatkozik meg, mennyire is fontos az egységes költségvetési politika, és hogy a monetáris politika egyedül nem elegendő a bajok orvoslására.

Bár rövid- illetve középtávon kevés esély mutatkozik a politikai integrációra Európában, a szükség egy napon talán ráveheti az európai államokat az egyesülésre. Amennyiben ez bekövetkezne, úgy megvalósulna George Washingtonnak azon jóslata, mely szerint: egy napon az Amerikai Egyesült Államok modellje alapján az Európai Egyesült Államok is meg fog születni.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 25. 17:01
Hosszú fejezet zárult le Roman Abramovics távozásával, aki 19 esztendő után adta át azt a klubot, am...
MEDIA1  |  2022. május 25. 16:48
Automatizált stúdió segíti a 200 munkatárs munkáját.
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?