5 °C Budapest

Itt az újabb EIB-Garantiqa megállapodás

2009. december 15. 14:27

Az Európai Beruházási Bank (EIB) újabb egy évig vállal viszontgaranciát a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. által önkormányzatok és önkormányzati társulások részére vállalt kezességekhez. Az erről szóló dokumentumot ma írták alá - közölte a magyar társaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

2009.12.03 10:00
Tovább romlik a vállalkozások fizetőképessége

A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. 2007. június 28-án kötött keretmegállapodást az Európai Beruházási Bankkal. Ennek megfelelően az EIB a Garantiqa által vállalt készfizető kezességekhez kapcsolódó viszontgaranciával osztozik az önkormányzatok és azok társulásai által felvett, éven túli lejáratú, fejlesztési, beruházási hitelek és fejlesztési célt szolgáló kötvénykibocsátások kockázatában. A megállapított viszontgarancia-keret 50 millió euró. Az EIB tevékenységében egyedülálló együttműködést mindkét fél sikeresnek és folytatásra érdemesnek találta, ezért az EIB a viszontgarancia-keret rendelkezésre tartását 2010. december 28-ig meghosszabbítja.

A piaci körülmények és igények változásai alapján a Garantiqa több módosítást is kezdeményezett, amelyek közül a legfontosabb az EIB-viszontgarancia kiterjesztése az önkormányzati vállalkozások hiteleire is, azzal a feltétellel, hogy az önkormányzat is kezességet vállal, valamint a futamidő meghosszabbítása 20-ról 25 évre.

Az üzletág elindítása óta a Garantiqa több mint száz szerződésben mintegy 83 milliárd forint önkormányzati hitelhez és kötvényhez kb. 45 milliárd forint összegű kezességet vállalt. Ezzel a társaság részesedése az önkormányzati hitelek piacán is elérte a 10%-ot. Az EIB által vállalt viszontgarancia az érvényes szerződéseknek kb. a feléhez kapcsolódik, és mintegy 9 milliárd forintot tesz ki.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 19. szerda
Sára, Márió
3. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?