12 °C Budapest

Jövőre feléledhet a lízingpiac

2009. december 14. 11:02

A korábbiaknál magasabb önerő elvárás, a visszafizetési képesség szigorúbb elbírálása, a kockázatok minél alacsonyabb szinten tartása, és a visszlízing szerepének felértékelődése várható egyebek mellett 2010-ben a magyar lízingpiacon. A Hypo Alpe-Adria Leasing jövő évi előrejelzése szerint bár forráshiánnyal már nem küzd a szektor, a forrásköltségek normalizálódására is csak a következő év első felében lehet számítani.

Igaz, még nem olyan mennyiségben, mint korábban, de már van elérhető forrás a piacon, ezek költsége ugyanakkor még szintén nem érte el a válság előtti szintet - összegeznek a Hypo Alpe-Adria szakértői. "Az ország kockázati besorolásának javulásával folyamatosan csökken a forrásköltségek meghatározásánál alkalmazott kockázati felár, ám ez általában csak egy negyed, vagy félévvel követi a tényleges piaci folyamatokat és pozíciókat, így a helyzet teljes normalizálódása csak jövő év első felében várható." - mondja Csáki Béla, a Hypo Alpe-Adria Leasing vezérigazgató-helyettese.

Éppen azért egyelőre még általános stratégia minden lízingfinanszírozónál az - és így a jövőben is ez marad a meghatározó -, hogy a korábbinál magasabb önerő elvárást támasztanak majd. A megváltozott piaci körülmények hatására a minél biztosabb visszafizetési képesség, és a kockázatok minél alacsonyabb szinten tartása is elsődleges szempont marad. "Éppen ezért finanszírozói oldalról továbbra is az egyik legnagyobb előny, hogy egy felszámolási eljárás során a lízingtárgy tulajdonjoga nem forog veszélyben, hiszen a lízingtárgy felett a lízingbeadó tulajdon és rendelkezési joga nem korlátozódik." - hangsúlyozza Csáki Béla.

A lízingnek, mint finanszírozási formának ugyanakkor további előnyei is vannak: ennek ugyanis alapvetően nem a likvid működés finanszírozását, hanem a hosszabb távú forrásigényeket kell megoldania, amelyekre a következő évtől várhatóan megint nagyobb igény lesz. Igaz, a válság új lehetőségeket is követel, hiszen e konstrukció alkalmas lehet a korábbi rövid vagy középlejáratú beruházási hitelek kiváltására is, adott esetben versenyképes alternatívát jelenthet a hosszabb futamidejű lízingkonstrukció. A gazdasági recessziók idején és következtében a finanszírozók is igyekeznek minél biztosabb alapokra helyezni fedezeti pozícióikat, így a lízing szerepe - köszönhetően az illetékkulcsokban történt változásoknak is - egészen biztosan erősödni fog, elsősorban a kis- és középvállalkozások (KKV) és az ingatlan-finanszírozás területén.

"Finanszírozói oldalról 2010-ben bár jelentősen szigorított feltételek mellett, de mindenképpen számítani lehet az eszközfinanszírozás felélénkülésére is, itt a pályázati oldalon nyílnak majd meg komoly lehetőségek." - állítja a Hypo Alpe-Adria vezetője, aki szerint a retail lakásfinanszírozások előretörésére, és a biztos bevételi forrással rendelkező kereskedelmi ingatlanok finanszírozására is számtani lehet 2010-ben.

A jövő évtől életbe lépő új szabályozás következtében nagy szerep juthat a források elérésében a visszlízing konstrukciónak is, ez ugyanis az illetékkulcsok mértékét részben nulla százalékra csökkenti 2012. december 31-ig. Ezzel a lízingtermék és a konstrukció végre valójában versenyképessé válik. "Az eladás és visszabérlés célja elsősorban a likviditás javítása, a felszabadított források jelenthetnek alternatívát a vállalati forgóeszköz finanszírozás számára." - hangsúlyozza Csáki Béla.
Ez a megoldás ráadásul nem csupán az ingatlanszektorban, hanem a kereskedelmi, logisztikai, és termelő szektorokban is elterjedhet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

" A fejlett európai piacokról az elmúlt hetekben napvilágot látott számok is tükrözték, hogy a pénzintézeti finanszírozás beszűkülésével párhuzamosan növekedni kezdett az eladás- visszabérlési piac. A biztos bérlőket felmutató konstrukciók, valamint a megfelelő ingatlanok garantálják, hogy egyes szektorok jelentős és kisebb szereplői is megjelennek ezen a területen." - mondja a szakember. A listavezető Egyesült Királyság és Németország után 2009-ben a spanyol és az olasz piacon is jelentős növekedés látszik az eladás-visszabérlés piacon. A tranzakció ugyanakkor jellemzővé vált még a kiskereskedelmi (retail) szektorban is, átrendezve a korábban az irodák uralta piacot.

Végül ami a lízingpiaci szereplők körét illeti, jelentős változásokra nem számít a Hypo Alpe-Adria Leasing. Igaz, a szereplők köre átalakulóban van, újak megjelenésére azonban sem Európában, sem Magyarországon nem számít a lízingcég. "Megfigyelhető viszont, hogy egyre több eddig "kvázi" független és önálló jogalanyként működő lízingcég beolvad az anyabankjába."- mondta Csáki Béla.

PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
MEDIA1  |  2022. szeptember 25. 18:05
A népszer szerkeszt-riporter közel hat év után döntött így.
Holdblog  |  2022. szeptember 25. 11:50
Archívumunkból (2017) Amikor 25 évvel ezeltt a kis Hajdú-Bihar megyei város melletti tanyánkon megsz...
Kiszámoló  |  2022. szeptember 22. 17:18
A Lidl Plusz alkalmazásnak nincs túl sok értelme, de van egy funkciója, ami miatt szeretem használni...
Bankmonitor  |  2022. szeptember 22. 13:34
A magyarok többsége 2022. második negyedévében már végig fix kamatozású lakáshitelt igényelt: az érd...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 25. 16:07