12 °C Budapest

Jövőre feléledhet a lízingpiac

2009. december 14. 11:02

A korábbiaknál magasabb önerő elvárás, a visszafizetési képesség szigorúbb elbírálása, a kockázatok minél alacsonyabb szinten tartása, és a visszlízing szerepének felértékelődése várható egyebek mellett 2010-ben a magyar lízingpiacon. A Hypo Alpe-Adria Leasing jövő évi előrejelzése szerint bár forráshiánnyal már nem küzd a szektor, a forrásköltségek normalizálódására is csak a következő év első felében lehet számítani.

Igaz, még nem olyan mennyiségben, mint korábban, de már van elérhető forrás a piacon, ezek költsége ugyanakkor még szintén nem érte el a válság előtti szintet - összegeznek a Hypo Alpe-Adria szakértői. "Az ország kockázati besorolásának javulásával folyamatosan csökken a forrásköltségek meghatározásánál alkalmazott kockázati felár, ám ez általában csak egy negyed, vagy félévvel követi a tényleges piaci folyamatokat és pozíciókat, így a helyzet teljes normalizálódása csak jövő év első felében várható." - mondja Csáki Béla, a Hypo Alpe-Adria Leasing vezérigazgató-helyettese.

Éppen azért egyelőre még általános stratégia minden lízingfinanszírozónál az - és így a jövőben is ez marad a meghatározó -, hogy a korábbinál magasabb önerő elvárást támasztanak majd. A megváltozott piaci körülmények hatására a minél biztosabb visszafizetési képesség, és a kockázatok minél alacsonyabb szinten tartása is elsődleges szempont marad. "Éppen ezért finanszírozói oldalról továbbra is az egyik legnagyobb előny, hogy egy felszámolási eljárás során a lízingtárgy tulajdonjoga nem forog veszélyben, hiszen a lízingtárgy felett a lízingbeadó tulajdon és rendelkezési joga nem korlátozódik." - hangsúlyozza Csáki Béla.

A lízingnek, mint finanszírozási formának ugyanakkor további előnyei is vannak: ennek ugyanis alapvetően nem a likvid működés finanszírozását, hanem a hosszabb távú forrásigényeket kell megoldania, amelyekre a következő évtől várhatóan megint nagyobb igény lesz. Igaz, a válság új lehetőségeket is követel, hiszen e konstrukció alkalmas lehet a korábbi rövid vagy középlejáratú beruházási hitelek kiváltására is, adott esetben versenyképes alternatívát jelenthet a hosszabb futamidejű lízingkonstrukció. A gazdasági recessziók idején és következtében a finanszírozók is igyekeznek minél biztosabb alapokra helyezni fedezeti pozícióikat, így a lízing szerepe - köszönhetően az illetékkulcsokban történt változásoknak is - egészen biztosan erősödni fog, elsősorban a kis- és középvállalkozások (KKV) és az ingatlan-finanszírozás területén.

"Finanszírozói oldalról 2010-ben bár jelentősen szigorított feltételek mellett, de mindenképpen számítani lehet az eszközfinanszírozás felélénkülésére is, itt a pályázati oldalon nyílnak majd meg komoly lehetőségek." - állítja a Hypo Alpe-Adria vezetője, aki szerint a retail lakásfinanszírozások előretörésére, és a biztos bevételi forrással rendelkező kereskedelmi ingatlanok finanszírozására is számtani lehet 2010-ben.

A jövő évtől életbe lépő új szabályozás következtében nagy szerep juthat a források elérésében a visszlízing konstrukciónak is, ez ugyanis az illetékkulcsok mértékét részben nulla százalékra csökkenti 2012. december 31-ig. Ezzel a lízingtermék és a konstrukció végre valójában versenyképessé válik. "Az eladás és visszabérlés célja elsősorban a likviditás javítása, a felszabadított források jelenthetnek alternatívát a vállalati forgóeszköz finanszírozás számára." - hangsúlyozza Csáki Béla.
Ez a megoldás ráadásul nem csupán az ingatlanszektorban, hanem a kereskedelmi, logisztikai, és termelő szektorokban is elterjedhet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

" A fejlett európai piacokról az elmúlt hetekben napvilágot látott számok is tükrözték, hogy a pénzintézeti finanszírozás beszűkülésével párhuzamosan növekedni kezdett az eladás- visszabérlési piac. A biztos bérlőket felmutató konstrukciók, valamint a megfelelő ingatlanok garantálják, hogy egyes szektorok jelentős és kisebb szereplői is megjelennek ezen a területen." - mondja a szakember. A listavezető Egyesült Királyság és Németország után 2009-ben a spanyol és az olasz piacon is jelentős növekedés látszik az eladás-visszabérlés piacon. A tranzakció ugyanakkor jellemzővé vált még a kiskereskedelmi (retail) szektorban is, átrendezve a korábban az irodák uralta piacot.

Végül ami a lízingpiaci szereplők körét illeti, jelentős változásokra nem számít a Hypo Alpe-Adria Leasing. Igaz, a szereplők köre átalakulóban van, újak megjelenésére azonban sem Európában, sem Magyarországon nem számít a lízingcég. "Megfigyelhető viszont, hogy egyre több eddig "kvázi" független és önálló jogalanyként működő lízingcég beolvad az anyabankjába."- mondta Csáki Béla.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 16:59
Hosszan tartó súlyos betegség után érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem