Jövőre feléledhet a lízingpiac

2009. december 14. 11:02

A korábbiaknál magasabb önerő elvárás, a visszafizetési képesség szigorúbb elbírálása, a kockázatok minél alacsonyabb szinten tartása, és a visszlízing szerepének felértékelődése várható egyebek mellett 2010-ben a magyar lízingpiacon. A Hypo Alpe-Adria Leasing jövő évi előrejelzése szerint bár forráshiánnyal már nem küzd a szektor, a forrásköltségek normalizálódására is csak a következő év első felében lehet számítani.

Igaz, még nem olyan mennyiségben, mint korábban, de már van elérhető forrás a piacon, ezek költsége ugyanakkor még szintén nem érte el a válság előtti szintet - összegeznek a Hypo Alpe-Adria szakértői. "Az ország kockázati besorolásának javulásával folyamatosan csökken a forrásköltségek meghatározásánál alkalmazott kockázati felár, ám ez általában csak egy negyed, vagy félévvel követi a tényleges piaci folyamatokat és pozíciókat, így a helyzet teljes normalizálódása csak jövő év első felében várható." - mondja Csáki Béla, a Hypo Alpe-Adria Leasing vezérigazgató-helyettese.

Éppen azért egyelőre még általános stratégia minden lízingfinanszírozónál az - és így a jövőben is ez marad a meghatározó -, hogy a korábbinál magasabb önerő elvárást támasztanak majd. A megváltozott piaci körülmények hatására a minél biztosabb visszafizetési képesség, és a kockázatok minél alacsonyabb szinten tartása is elsődleges szempont marad. "Éppen ezért finanszírozói oldalról továbbra is az egyik legnagyobb előny, hogy egy felszámolási eljárás során a lízingtárgy tulajdonjoga nem forog veszélyben, hiszen a lízingtárgy felett a lízingbeadó tulajdon és rendelkezési joga nem korlátozódik." - hangsúlyozza Csáki Béla.

A lízingnek, mint finanszírozási formának ugyanakkor további előnyei is vannak: ennek ugyanis alapvetően nem a likvid működés finanszírozását, hanem a hosszabb távú forrásigényeket kell megoldania, amelyekre a következő évtől várhatóan megint nagyobb igény lesz. Igaz, a válság új lehetőségeket is követel, hiszen e konstrukció alkalmas lehet a korábbi rövid vagy középlejáratú beruházási hitelek kiváltására is, adott esetben versenyképes alternatívát jelenthet a hosszabb futamidejű lízingkonstrukció. A gazdasági recessziók idején és következtében a finanszírozók is igyekeznek minél biztosabb alapokra helyezni fedezeti pozícióikat, így a lízing szerepe - köszönhetően az illetékkulcsokban történt változásoknak is - egészen biztosan erősödni fog, elsősorban a kis- és középvállalkozások (KKV) és az ingatlan-finanszírozás területén.

"Finanszírozói oldalról 2010-ben bár jelentősen szigorított feltételek mellett, de mindenképpen számítani lehet az eszközfinanszírozás felélénkülésére is, itt a pályázati oldalon nyílnak majd meg komoly lehetőségek." - állítja a Hypo Alpe-Adria vezetője, aki szerint a retail lakásfinanszírozások előretörésére, és a biztos bevételi forrással rendelkező kereskedelmi ingatlanok finanszírozására is számtani lehet 2010-ben.

A jövő évtől életbe lépő új szabályozás következtében nagy szerep juthat a források elérésében a visszlízing konstrukciónak is, ez ugyanis az illetékkulcsok mértékét részben nulla százalékra csökkenti 2012. december 31-ig. Ezzel a lízingtermék és a konstrukció végre valójában versenyképessé válik. "Az eladás és visszabérlés célja elsősorban a likviditás javítása, a felszabadított források jelenthetnek alternatívát a vállalati forgóeszköz finanszírozás számára." - hangsúlyozza Csáki Béla.
Ez a megoldás ráadásul nem csupán az ingatlanszektorban, hanem a kereskedelmi, logisztikai, és termelő szektorokban is elterjedhet.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

" A fejlett európai piacokról az elmúlt hetekben napvilágot látott számok is tükrözték, hogy a pénzintézeti finanszírozás beszűkülésével párhuzamosan növekedni kezdett az eladás- visszabérlési piac. A biztos bérlőket felmutató konstrukciók, valamint a megfelelő ingatlanok garantálják, hogy egyes szektorok jelentős és kisebb szereplői is megjelennek ezen a területen." - mondja a szakember. A listavezető Egyesült Királyság és Németország után 2009-ben a spanyol és az olasz piacon is jelentős növekedés látszik az eladás-visszabérlés piacon. A tranzakció ugyanakkor jellemzővé vált még a kiskereskedelmi (retail) szektorban is, átrendezve a korábban az irodák uralta piacot.

Végül ami a lízingpiaci szereplők körét illeti, jelentős változásokra nem számít a Hypo Alpe-Adria Leasing. Igaz, a szereplők köre átalakulóban van, újak megjelenésére azonban sem Európában, sem Magyarországon nem számít a lízingcég. "Megfigyelhető viszont, hogy egyre több eddig "kvázi" független és önálló jogalanyként működő lízingcég beolvad az anyabankjába."- mondta Csáki Béla.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit
37. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?