24 °C Budapest

OECD: Veszélyes lehet az adócsökkentés

Pénzcentrum
2009. november 24. 11:50

A válság hatására sok egyéb mutató mellett az átlagos GDP arányos adóterhelés is csökken az OECD tagállamokban - derül ki a szervezet egy friss tanulmányából.

Előzetes becslések alapján a 2006-ban és 2007-ben nagyjából egyforma (35,8%-os) GDP arányos adóterhelés 2008-ban a válság következtében mintegy fél százalékponttal 35,2%-ra csökkent. A jelentés szerint az adóterhelés csökkenése annak köszönhető, hogy az OECD tagországok többsége az adószintek lefaragásával válaszolt a recesszió által támasztott kihívásra.

Az OECD véleménye szerint a GDP arányos adókötelezettség esése még nem fejeződött be, várhatóan a 2009-es adatok is ezt fogják alátámasztani. A jelentés hangsúlyozza, hogy a 2008 végén és a 2009 elején meghozott adócsökkentési intézkedések várhatóan a GDP visszaesésnél nagyobb adóbevétel-csökkenést fognak eredményezni a szervezet tagjainak költségvetésében.

A szervezet főtitkára, Angel Gurría, arra hívja fel az országok figyelmét, hogy a válság elmúltával a közfeladatok finanszírozására is legyenek tekintettel, és ezek biztonságos ellátáshoz alakítsák az adóbevételeiket.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A legfejlettebb országok kormányai a megnövekedett közkiadások finanszírozása érdekében rendre emelték az adóbevételeket az 1990-es évek folyamán. A GDP arányos adóbevételek tetőzése 2000-ben volt, ekkor a bruttó hazai össztermék 36%-át szedték be adóként átlagosan az OECD tagállamok.


A legalacsonyabb adószinttel Mexikó gazdasága (GDP 21.1%-a) büszkélkedhet, míg a legtöbb sarcot Dániában (GDP 48.3%-a) vetették ki 2007-ben. Magyarország a 30 OECD ország között az első harmad végén, a 10. helyen található a rangsorban, valamivel a GDP 40%-a alatti értékkel.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. szeptember 25. 15:07
Még a TV2 Playen is bemutatták és napokig ott hagyták, de aztán hírünk után levették az adott részt....
Holdblog  |  2023. szeptember 25. 13:19
Prudens gazdaságpolitikai berendezkedésekben vannak úgynevezett automatikus stabilizátorok a költség...
Kiszámoló  |  2023. szeptember 25. 09:29
Bár sok újat nem mond a kép, érdemes felidézni, hogy alakult az Egyesült Államok államadóssága mai d...
KonyhaKontrolling  |  2023. szeptember 25. 07:45
Az állampapír vásárlás az, amiről mindenkinek tudnia kéne, mert függetlenül attól, hogy csak nem sze...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 25. hétfő
Eufrozina, Kende
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM