7 °C Budapest

OECD: Veszélyes lehet az adócsökkentés

Pénzcentrum
2009. november 24. 11:50

A válság hatására sok egyéb mutató mellett az átlagos GDP arányos adóterhelés is csökken az OECD tagállamokban - derül ki a szervezet egy friss tanulmányából.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Előzetes becslések alapján a 2006-ban és 2007-ben nagyjából egyforma (35,8%-os) GDP arányos adóterhelés 2008-ban a válság következtében mintegy fél százalékponttal 35,2%-ra csökkent. A jelentés szerint az adóterhelés csökkenése annak köszönhető, hogy az OECD tagországok többsége az adószintek lefaragásával válaszolt a recesszió által támasztott kihívásra.

Az OECD véleménye szerint a GDP arányos adókötelezettség esése még nem fejeződött be, várhatóan a 2009-es adatok is ezt fogják alátámasztani. A jelentés hangsúlyozza, hogy a 2008 végén és a 2009 elején meghozott adócsökkentési intézkedések várhatóan a GDP visszaesésnél nagyobb adóbevétel-csökkenést fognak eredményezni a szervezet tagjainak költségvetésében.

A szervezet főtitkára, Angel Gurría, arra hívja fel az országok figyelmét, hogy a válság elmúltával a közfeladatok finanszírozására is legyenek tekintettel, és ezek biztonságos ellátáshoz alakítsák az adóbevételeiket.

A legfejlettebb országok kormányai a megnövekedett közkiadások finanszírozása érdekében rendre emelték az adóbevételeket az 1990-es évek folyamán. A GDP arányos adóbevételek tetőzése 2000-ben volt, ekkor a bruttó hazai össztermék 36%-át szedték be adóként átlagosan az OECD tagállamok.


A legalacsonyabb adószinttel Mexikó gazdasága (GDP 21.1%-a) büszkélkedhet, míg a legtöbb sarcot Dániában (GDP 48.3%-a) vetették ki 2007-ben. Magyarország a 30 OECD ország között az első harmad végén, a 10. helyen található a rangsorban, valamivel a GDP 40%-a alatti értékkel.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 28. péntek
Károly, Karola
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?