15 °C Budapest

Robbanás előtt az euró? Megnyírbálták a kamatokat a bankok

Pénzcentrum
2009. szeptember 24. 05:40

Allianz, FHB, Erste, CIB A héten több olyan hír is szárnyra kapott, hogy nemzetközi bankok és elemző intézetek szerint 2009 végéig nem zárható ki a forint 290 forintos szintre történő gyengülése, más - jóval óvatosabb - elemzésekben viszont az áll, hogy 2010 végére akár a 245-is erősödhet a forint. A Pénzcentrum a magyarországi pénzintézetek deviza lekötési lehetőségeit szedte egy csokorba annak érdekében, hogy segítsünk a deviza megtakarítással rendelkező olvasóknak a legjobb lekötési lehetőség kiválasztásában.

Három hónappal ezelőtt körülbelül 10 forinttal kellett többet adni egy euróért, bár augusztus elején 265 forint alá is benézett az árfolyam, jelenleg a 270-272 forint közötti tartományban láthatunk némi oldalazást. Az alábbi ábra azt mutatja, hogy az erősödés megtorpanni látszik, a nemzetközi hangulat romlásával akár újra némi leértékelődés következhet. Ez jó hír lehet a devizabetéttel rendelkező ügyfeleknek, ugyanakkor nem várt csapás a devizahiteleseknek.

Az EUR/HUF árfolyamának alakulása az elmúlt 3 hónapban (Forrás: portfoliofinancial.hu)

Az elmúlt hónapban a bankok között alábbhagyott a devizabetétekért folyó verseny, amit a csökkenő kamatok (tisztelet a kivételnek) és a jellemzően 3 hónapos akciós futamidők is igazolnak. Hogy ne vesszünk el a kondíciók útvesztőjében a Pénzcentrum összegyűjtötte a legkedvezőbb ajánlatokat.

A piacon a legmagasabb kamatot 6,00 %-kal az Allianz Bank adta, szorosan a nyomukban van 5,50 %-kal az FHB és az Erste Bank. 5,01 %-ot kínál a több devizabetét ajánlattal is rendelkező CIB Bank, a K&H pedig 4,50 %-ot kínál az üdvözlet betétekre. A rövidebb futamidő azt jelenti, hogy felgyorsulhat a betétek vándoroltatása egyik bankból a másikba, mert a korábbi féléves akciókkal szemben a legtöbb pénzintézetnél már csak 3 hónapra jár az akciós kamat.

Az Allianz Bank magas éves kamatot kínál az egyes devizanemekben elhelyezet betétekre, euró esetén 6 hónapos futamidőre évi 6 %-os kamatot (EBKM: 6,09 %) fizetnek. A legkisebb leköthető összeg 400 euró. A szeptember 8-tól érvényes kondíciós lista szerint 1, illetve 2 hónapra 4,50 %-os, 3 hónapos lekötés esetén 4,70 %-os kamat érhető el (EBKM: 4,59-4,78 %).

Az Allianz Banknál valamely bankszámlán lekötött betéthez kapcsolódóan a betét lekötési időszakára a betét tulajdonosa részére díjmentes életbiztosítás, amely halál esetén biztosítói kártérítésként a betét lekötött tőkéjének 50%-át fizeti. Közös tulajdonú betét esetén bármely betét tulajdonosa halála esetén kifizeti a Biztosító a kártérítést.

Az FHB akciós ajánlata augusztus 1-től visszavonásig érvényes, a legkisebb leköthető összeg 300 euró, a maximálisan elhelyezhető összeg nem korlátozott. Az 5,50 %-os kamat a 3 és a 6 hónapos lekötések esetén is érvényes, 12 hónapra 4,00 %-ot fizetnek. Amennyiben az ügyfél idő előtt felbontja a lekötést, úgy csak 0,15 %-os kamatot kap az elhelyezett összegre.

Lekötést bármelyik bankfiókban, vagy telefonon és netbankon keresztül is lehet kezdeményezni. A bank az első három hónapban elengedi a számlavezetési díjat, az átváltás során pedig kedvezményes árfolyamot alkalmaznak.

Az Erste Bank szeptember 1-jétől érvényes 12 hónapos futamidőre vonatkozó 5,50 %-os betétlekötési ajánlata a biztonságos és időtálló megtakarítási formák közé tartozik. A betétben elhelyezendő összeget a bank számlakonverziós deviza középárfolyamon váltja át, az átváltást további költségek nem terhelik. A legkisebb leköthető összeg 500 euró, az akciós kamat - ismétlődő betétlekötési konstrukció esetén - csak új forrásra és az első kamatperiódusra érvényes. 6 hónapos lekötés esetén szintén magas 5,00 %-os kamatot kínálnak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A betétlekötés második periódusától kezdve a betét a hirdetményben szereplő normál kamattal (EBKM: 2,65-3,28 %) kerül lekötésre. Az akciós deviza betét elhelyezésének feltétele, hogy a lekötni kívánt deviza betét összege július 31-e előtt nem volt a bank kezelésében. A betétlekötés további feltétele a betét pénznemében devizaszámla vezetése a banknál, a lekötés határidő előtt történő felmondása esetén a Bank kamatot nem térít.

A kötvényvásárláshoz és jövedelem átutaláshoz kötött CIBKombinált betétre 3 hónapos futamidő mellett 5,01 %-os kamat érhető el. A bankfiókokban igényelhető CIB Kombinált betétben jövedelem átutalási nyilatkozattal legfeljebb 5000 euró helyezhető el, e feletti összeg lekötésére CIB kötvény vásárlása esetén van lehetőség.

A CIB Classic Euró betét kondíciói szeptember 1-jétől visszavonásig érvényesek. A bank 3 és 6 hónapos lekötés esetén garantáltan évi 4,50 %-os kamatot kínál az euróban újonnan elhelyezett betétekre, az első kamatperiódusra (EBKM: 4,50 %, nem akciós kamat: 1,25-1,50 %).

A kamat mértéke független az elhelyezett összeg nagyságától, de a betétlekötés eredeti időtartamával automatikusan meghosszabbodó betét nem minősül újonnan lekötött betétnek. A 12 hónapos CIB Uno euró betétekre 4,01 %-ot (EBKM: 4,01 %) fizetnek, az ajánlat szeptember 30-ig érvényes.

K&H, Raiffeisen, MKB, OTP

PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
Holdblog  |  2022. szeptember 24. 06:09
A kínai termékek egyre kisebb arányt képviselnek az Egyesült Államok importvolumenében. A korábban n...
MEDIA1  |  2022. szeptember 23. 19:35
Tvrtko az 50. születésnapjára idzítve, vasárnap mutatja be a közel egyórás filmet, a korábbiakhoz ha...
Kiszámoló  |  2022. szeptember 22. 17:18
A Lidl Plusz alkalmazásnak nincs túl sok értelme, de van egy funkciója, ami miatt szeretem használni...
Bankmonitor  |  2022. szeptember 22. 13:34
A magyarok többsége 2022. második negyedévében már végig fix kamatozású lakáshitelt igényelt: az érd...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17