2 °C Budapest

Robbanás előtt az euró? Megnyírbálták a kamatokat a bankok

Pénzcentrum
2009. szeptember 24. 05:40

Allianz, FHB, Erste, CIB A héten több olyan hír is szárnyra kapott, hogy nemzetközi bankok és elemző intézetek szerint 2009 végéig nem zárható ki a forint 290 forintos szintre történő gyengülése, más - jóval óvatosabb - elemzésekben viszont az áll, hogy 2010 végére akár a 245-is erősödhet a forint. A Pénzcentrum a magyarországi pénzintézetek deviza lekötési lehetőségeit szedte egy csokorba annak érdekében, hogy segítsünk a deviza megtakarítással rendelkező olvasóknak a legjobb lekötési lehetőség kiválasztásában.

Három hónappal ezelőtt körülbelül 10 forinttal kellett többet adni egy euróért, bár augusztus elején 265 forint alá is benézett az árfolyam, jelenleg a 270-272 forint közötti tartományban láthatunk némi oldalazást. Az alábbi ábra azt mutatja, hogy az erősödés megtorpanni látszik, a nemzetközi hangulat romlásával akár újra némi leértékelődés következhet. Ez jó hír lehet a devizabetéttel rendelkező ügyfeleknek, ugyanakkor nem várt csapás a devizahiteleseknek.

Az EUR/HUF árfolyamának alakulása az elmúlt 3 hónapban (Forrás: portfoliofinancial.hu)

Az elmúlt hónapban a bankok között alábbhagyott a devizabetétekért folyó verseny, amit a csökkenő kamatok (tisztelet a kivételnek) és a jellemzően 3 hónapos akciós futamidők is igazolnak. Hogy ne vesszünk el a kondíciók útvesztőjében a Pénzcentrum összegyűjtötte a legkedvezőbb ajánlatokat.

A piacon a legmagasabb kamatot 6,00 %-kal az Allianz Bank adta, szorosan a nyomukban van 5,50 %-kal az FHB és az Erste Bank. 5,01 %-ot kínál a több devizabetét ajánlattal is rendelkező CIB Bank, a K&H pedig 4,50 %-ot kínál az üdvözlet betétekre. A rövidebb futamidő azt jelenti, hogy felgyorsulhat a betétek vándoroltatása egyik bankból a másikba, mert a korábbi féléves akciókkal szemben a legtöbb pénzintézetnél már csak 3 hónapra jár az akciós kamat.

Az Allianz Bank magas éves kamatot kínál az egyes devizanemekben elhelyezet betétekre, euró esetén 6 hónapos futamidőre évi 6 %-os kamatot (EBKM: 6,09 %) fizetnek. A legkisebb leköthető összeg 400 euró. A szeptember 8-tól érvényes kondíciós lista szerint 1, illetve 2 hónapra 4,50 %-os, 3 hónapos lekötés esetén 4,70 %-os kamat érhető el (EBKM: 4,59-4,78 %).

Az Allianz Banknál valamely bankszámlán lekötött betéthez kapcsolódóan a betét lekötési időszakára a betét tulajdonosa részére díjmentes életbiztosítás, amely halál esetén biztosítói kártérítésként a betét lekötött tőkéjének 50%-át fizeti. Közös tulajdonú betét esetén bármely betét tulajdonosa halála esetén kifizeti a Biztosító a kártérítést.

Az FHB akciós ajánlata augusztus 1-től visszavonásig érvényes, a legkisebb leköthető összeg 300 euró, a maximálisan elhelyezhető összeg nem korlátozott. Az 5,50 %-os kamat a 3 és a 6 hónapos lekötések esetén is érvényes, 12 hónapra 4,00 %-ot fizetnek. Amennyiben az ügyfél idő előtt felbontja a lekötést, úgy csak 0,15 %-os kamatot kap az elhelyezett összegre.

Lekötést bármelyik bankfiókban, vagy telefonon és netbankon keresztül is lehet kezdeményezni. A bank az első három hónapban elengedi a számlavezetési díjat, az átváltás során pedig kedvezményes árfolyamot alkalmaznak.

Az Erste Bank szeptember 1-jétől érvényes 12 hónapos futamidőre vonatkozó 5,50 %-os betétlekötési ajánlata a biztonságos és időtálló megtakarítási formák közé tartozik. A betétben elhelyezendő összeget a bank számlakonverziós deviza középárfolyamon váltja át, az átváltást további költségek nem terhelik. A legkisebb leköthető összeg 500 euró, az akciós kamat - ismétlődő betétlekötési konstrukció esetén - csak új forrásra és az első kamatperiódusra érvényes. 6 hónapos lekötés esetén szintén magas 5,00 %-os kamatot kínálnak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A betétlekötés második periódusától kezdve a betét a hirdetményben szereplő normál kamattal (EBKM: 2,65-3,28 %) kerül lekötésre. Az akciós deviza betét elhelyezésének feltétele, hogy a lekötni kívánt deviza betét összege július 31-e előtt nem volt a bank kezelésében. A betétlekötés további feltétele a betét pénznemében devizaszámla vezetése a banknál, a lekötés határidő előtt történő felmondása esetén a Bank kamatot nem térít.

A kötvényvásárláshoz és jövedelem átutaláshoz kötött CIBKombinált betétre 3 hónapos futamidő mellett 5,01 %-os kamat érhető el. A bankfiókokban igényelhető CIB Kombinált betétben jövedelem átutalási nyilatkozattal legfeljebb 5000 euró helyezhető el, e feletti összeg lekötésére CIB kötvény vásárlása esetén van lehetőség.

A CIB Classic Euró betét kondíciói szeptember 1-jétől visszavonásig érvényesek. A bank 3 és 6 hónapos lekötés esetén garantáltan évi 4,50 %-os kamatot kínál az euróban újonnan elhelyezett betétekre, az első kamatperiódusra (EBKM: 4,50 %, nem akciós kamat: 1,25-1,50 %).

A kamat mértéke független az elhelyezett összeg nagyságától, de a betétlekötés eredeti időtartamával automatikusan meghosszabbodó betét nem minősül újonnan lekötött betétnek. A 12 hónapos CIB Uno euró betétekre 4,01 %-ot (EBKM: 4,01 %) fizetnek, az ajánlat szeptember 30-ig érvényes.

K&H, Raiffeisen, MKB, OTP

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 28. 09:07
Pikó András, Budapest VIII. kerülete, Józsefváros Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP színekben megválasz...
Holdblog  |  2023. január 28. 06:32
Az Európai Unió turisztikai ipara kezd visszatérni a koronavírus-járvány előtti csúcsidőszak szintje...
Bankmonitor  |  2023. január 27. 08:07
Az elmúlt évek egyik slágerbefektetése volt a deviza – ezen belül is az euró – vásárlása...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?