34 °C Budapest

Robbanás előtt az euró? Megnyírbálták a kamatokat a bankok

Pénzcentrum
2009. szeptember 24. 05:40

Allianz, FHB, Erste, CIB A héten több olyan hír is szárnyra kapott, hogy nemzetközi bankok és elemző intézetek szerint 2009 végéig nem zárható ki a forint 290 forintos szintre történő gyengülése, más - jóval óvatosabb - elemzésekben viszont az áll, hogy 2010 végére akár a 245-is erősödhet a forint. A Pénzcentrum a magyarországi pénzintézetek deviza lekötési lehetőségeit szedte egy csokorba annak érdekében, hogy segítsünk a deviza megtakarítással rendelkező olvasóknak a legjobb lekötési lehetőség kiválasztásában.

Három hónappal ezelőtt körülbelül 10 forinttal kellett többet adni egy euróért, bár augusztus elején 265 forint alá is benézett az árfolyam, jelenleg a 270-272 forint közötti tartományban láthatunk némi oldalazást. Az alábbi ábra azt mutatja, hogy az erősödés megtorpanni látszik, a nemzetközi hangulat romlásával akár újra némi leértékelődés következhet. Ez jó hír lehet a devizabetéttel rendelkező ügyfeleknek, ugyanakkor nem várt csapás a devizahiteleseknek.

Az EUR/HUF árfolyamának alakulása az elmúlt 3 hónapban (Forrás: portfoliofinancial.hu)

Az elmúlt hónapban a bankok között alábbhagyott a devizabetétekért folyó verseny, amit a csökkenő kamatok (tisztelet a kivételnek) és a jellemzően 3 hónapos akciós futamidők is igazolnak. Hogy ne vesszünk el a kondíciók útvesztőjében a Pénzcentrum összegyűjtötte a legkedvezőbb ajánlatokat.

A piacon a legmagasabb kamatot 6,00 %-kal az Allianz Bank adta, szorosan a nyomukban van 5,50 %-kal az FHB és az Erste Bank. 5,01 %-ot kínál a több devizabetét ajánlattal is rendelkező CIB Bank, a K&H pedig 4,50 %-ot kínál az üdvözlet betétekre. A rövidebb futamidő azt jelenti, hogy felgyorsulhat a betétek vándoroltatása egyik bankból a másikba, mert a korábbi féléves akciókkal szemben a legtöbb pénzintézetnél már csak 3 hónapra jár az akciós kamat.

Az Allianz Bank magas éves kamatot kínál az egyes devizanemekben elhelyezet betétekre, euró esetén 6 hónapos futamidőre évi 6 %-os kamatot (EBKM: 6,09 %) fizetnek. A legkisebb leköthető összeg 400 euró. A szeptember 8-tól érvényes kondíciós lista szerint 1, illetve 2 hónapra 4,50 %-os, 3 hónapos lekötés esetén 4,70 %-os kamat érhető el (EBKM: 4,59-4,78 %).

Az Allianz Banknál valamely bankszámlán lekötött betéthez kapcsolódóan a betét lekötési időszakára a betét tulajdonosa részére díjmentes életbiztosítás, amely halál esetén biztosítói kártérítésként a betét lekötött tőkéjének 50%-át fizeti. Közös tulajdonú betét esetén bármely betét tulajdonosa halála esetén kifizeti a Biztosító a kártérítést.

Az FHB akciós ajánlata augusztus 1-től visszavonásig érvényes, a legkisebb leköthető összeg 300 euró, a maximálisan elhelyezhető összeg nem korlátozott. Az 5,50 %-os kamat a 3 és a 6 hónapos lekötések esetén is érvényes, 12 hónapra 4,00 %-ot fizetnek. Amennyiben az ügyfél idő előtt felbontja a lekötést, úgy csak 0,15 %-os kamatot kap az elhelyezett összegre.

Lekötést bármelyik bankfiókban, vagy telefonon és netbankon keresztül is lehet kezdeményezni. A bank az első három hónapban elengedi a számlavezetési díjat, az átváltás során pedig kedvezményes árfolyamot alkalmaznak.

Az Erste Bank szeptember 1-jétől érvényes 12 hónapos futamidőre vonatkozó 5,50 %-os betétlekötési ajánlata a biztonságos és időtálló megtakarítási formák közé tartozik. A betétben elhelyezendő összeget a bank számlakonverziós deviza középárfolyamon váltja át, az átváltást további költségek nem terhelik. A legkisebb leköthető összeg 500 euró, az akciós kamat - ismétlődő betétlekötési konstrukció esetén - csak új forrásra és az első kamatperiódusra érvényes. 6 hónapos lekötés esetén szintén magas 5,00 %-os kamatot kínálnak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A betétlekötés második periódusától kezdve a betét a hirdetményben szereplő normál kamattal (EBKM: 2,65-3,28 %) kerül lekötésre. Az akciós deviza betét elhelyezésének feltétele, hogy a lekötni kívánt deviza betét összege július 31-e előtt nem volt a bank kezelésében. A betétlekötés további feltétele a betét pénznemében devizaszámla vezetése a banknál, a lekötés határidő előtt történő felmondása esetén a Bank kamatot nem térít.

A kötvényvásárláshoz és jövedelem átutaláshoz kötött CIBKombinált betétre 3 hónapos futamidő mellett 5,01 %-os kamat érhető el. A bankfiókokban igényelhető CIB Kombinált betétben jövedelem átutalási nyilatkozattal legfeljebb 5000 euró helyezhető el, e feletti összeg lekötésére CIB kötvény vásárlása esetén van lehetőség.

A CIB Classic Euró betét kondíciói szeptember 1-jétől visszavonásig érvényesek. A bank 3 és 6 hónapos lekötés esetén garantáltan évi 4,50 %-os kamatot kínál az euróban újonnan elhelyezett betétekre, az első kamatperiódusra (EBKM: 4,50 %, nem akciós kamat: 1,25-1,50 %).

A kamat mértéke független az elhelyezett összeg nagyságától, de a betétlekötés eredeti időtartamával automatikusan meghosszabbodó betét nem minősül újonnan lekötött betétnek. A 12 hónapos CIB Uno euró betétekre 4,01 %-ot (EBKM: 4,01 %) fizetnek, az ajánlat szeptember 30-ig érvényes.

K&H, Raiffeisen, MKB, OTP

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 19. 10:25
Hűtlen kezelés gyanújával tesz rendőrségi feljelentést a Demokratikus Koalíció a Magyar Turisztikai...
Kiszámoló  |  2024. június 19. 09:29
Nézegettem az Auchan weboldalát és most vettem észre, hogy újra elérhetővé vált az Auchan mobilflott...
Holdblog  |  2024. június 19. 08:30
Tarolt a HOLD Alapkezelő a Privátbankár.hu Klasszis 2024 díjátadóján: három első hely, egy második é...
Kasza Elliott-tal  |  2024. június 18. 21:30
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 19. szerda
Gyárfás
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem