3 °C Budapest

Beújított az OTP: gyorsabban fizethetsz, mint valaha!

2009. szeptember 24. 14:12

Külföldön már évek óta ismert, hazánkban csak most került bevezetésre az érintés nélküli fizetési kártya, amivel szempillantás alatt, pin-kód megadása és aláírás nélkül kifizethetjük kávénkat, mozijegyünket, vagy akár kisbevásárlásunkat is. Felmerül a kérdés, hogy a csalóknak ez mekkora teret enged bankszámlánk megcsapolásához...

Felmérések azt mutatják, hogy nagyobb összegű vásárlások esetében előszeretettel használjuk bankkártyánkat, azonban néhány száz forint esetében még mindig a készpénzt részesítjük előnyben, már csak az eladók rosszalló pillantása miatt is.

Ezen próbál változtatni az OTP Bank a MasterCard közös PayPass érintésnélküli bankkártyás fizetési rendszere, melyet kifejezetten a kisösszegű készpénzes vásárlások helyettesítésére vezettek be, hazánkban először.

A két cég közös sajtótájékoztatóján elmondták, hogy a technológia külföldön (29 országban) igen sikeres: 2009. június végére világszerte közel 61 millió PayPass kártya volt forgalomban, az elfogadóhelyek száma pedig elérte a 153.000-et. Az első európai PayPass kártyákat Törökországban bocsátották ki, de mára a régió több országában, így Lengyelországban, Szlovákiában, Romániában és Szerbiában is alkalmazzák a technológiát.

Különösen előnyös ez a fizetési rendszer a gyors fizetést igénylő környezetben, például gyorséttermekben, kávézókban, tömegközlekedési eszközökön, vagy drogériák és mozik pénztárainál, ahol normál kártyás fizetés esetén hosszú sorok alakulhatnak ki az autorizáció - pin-kód megadás, aláírás, bankkal történő online kapcsolatfelvétel - során. A MasterCard adatai szerint a PayPass fizetési tranzakciók átlagos ideje ezzel szemben akár 5 másodperc alá is csökkenhet.

Hogyan működik?

Előnye, illetve gyorsasága abban rejlik, hogy fizetéskor a plasztikot elegendő 3-4 centiméter távolságra tartani a terminálhoz, 3 000 forint alatt ugyanis semmilyen azonosításra nincs szükség. Persze háromezer forintnál nagyobb összegű vásárlás esetén is használhatjuk PayPass kártyánkat, ilyenkor azonban automatikusan hagyományos bankkártyás fizetés történik, vagyis pin-kódot kérnek tőlünk, vagy alá kell írni a bizonylatot.

A bankkártya az OTP bankszámláihoz igényelhető, így a vásárlás közvetlenül a kártyabirtokos számlájáról történik, nem kell tehát külön feltölteni a PayPass kártyánkat. Mivel az OTP Bank Multipont Maestro PayPass betéti kártyája az érintésnélküli bankkártyához szükséges beépített antennán kívül mágnescsíkot és chipet is tartalmaz, így bárhol fizethetünk vele hagyományos módon, illetve alkalmas készpénzfelvételre a Maestro logóval ellátott bankjegy-automatákon is.

Emellett az OTP Bank ATM-hálózatában PIN csere, egyenleglekérdezés, telefonkártya feltöltés, szolgáltatói számlák kiegyenlítése, készpénz befizetés, szerencsejáték fogadás és kedvezményes utasbiztosítás megkötésére is alkalmas a kártya.

Hol fizethetünk vele?

Mivel kifejezetten kis összegű vásárlásokhoz fejlesztették ki a kártyát, ennek megfelelően induláskor budapesti kereskedői elfogadóhelyeken, elsősorban gyorséttermekben, kávézókban, mozikban, papír-írószer boltokban lesz elérhető a szolgáltatás: a Burger King, a Don Pepe, az Il Treno, a Mc Donald's, a Vapiano, a Coffee California, a Coffee Heaven, az Inmedio, a Relay, a CBA, a Palace Cinemas és a Pirex üzleteiben.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az OTP tervei szerint idén 15.000 Multipont PayPass bankkártyát bocsát ki, az elfogadóhelyek száma október végére eléri a 350-et.

Mennyire biztonságos?

Mint már említettük, a kártyát háromezer forintnál kisebb összegű vásárlásokra lehet használni. Három alkalommal a terminál és a bankkártya között történik adatátvitelt, ilyenkor tehát a bankkal nem is lép online kapcsolatba a leolvasó, negyedik alkalommal azonban ellenőrzi a megfelelő fedezetet. Ezt persze mi, vásárlók nem érzékeljük, a vásárláshoz ugyanúgy nincs szükség azonosításra.

Mi történik ha elhagyjuk, ne adj isten, ellopják a kártyánkat? Gauder Milán, a MasterCard Europe Magyarországért, Horvátországért és Szlovéniáért felelős üzleti igazgatója szerint még mindig nagyobb biztonságban vagyunk, mintha pénztárcánkat veszítenénk el, hiszen a készpénzünket bárhol elkölthetik, sehol nem kérnek hozzá azonosítást, ezzel a kártyával azonban csak kis összegű vásárlásokat lehet eszközölni, méghozzá meghatározott kereskedői körnél: gyorséttermekben, kávézókban, mozikban.

Ha mégis illetéktelenek kezébe kerül a kártya, és a szokásostól eltérő, vagy több tranzakciót hajtanak végre vele, a bank fraud monitoring részlege felveszi a kapcsolatot telefonon az ügyféllel, aki vagy megerősíti, hogy ő hajtotta végre a tranzakciókat, vagy letiltják a kártyát. Ha nem sikerül elérni az ügyfelet, felfüggesztik a tranzakciókat mindaddig, amíg el nem érik telefonon.

Később persze, mikor már nem csak micro paymentre lesz alkalmas a kártya, hanem akár 300 ezer forintos televíziót is fizethetünk vele, mindenképp szükség lesz további biztonsági elemek beépítésésére - ezt az OTP is elismerte - egyelőre azonban tökéletesen biztonságosnak tartják a rendszert. Gauder Milán elmondta, hogy az elmúlt évek külföldi tapasztalatai alapján olyan ritkán követnek el visszaéléseket a kártyával, hogy arról a MasterCardhoz még jelentéseket sem küldenek el.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. november 28. 20:45
Borsot törnek a Fidesz-közeli médiaholding, a KESMA-hoz tartozó Mediaworks orra alá a 7 évvel ezelőt...
Kiszámoló  |  2023. november 28. 11:36
Kijött az Eustat 2022-es adata az egészségügyi költésekről az uniós országok GDP-jének százalékában....
MNB Intézet  |  2023. november 28. 10:05
A versenyben másodikként sorra kerülő versenyzőre mindig nagy nyomás nehezedik. Így van ez a gazdasá...
Bankmonitor  |  2023. november 28. 08:19
Életbiztosítási szerződés megkötésekor van jó pár kérdés, amire válaszolnod kell. Ezek egy része az...
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 28. kedd
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem