4 °C Budapest

Beújított az OTP: gyorsabban fizethetsz, mint valaha!

2009. szeptember 24. 14:12

Külföldön már évek óta ismert, hazánkban csak most került bevezetésre az érintés nélküli fizetési kártya, amivel szempillantás alatt, pin-kód megadása és aláírás nélkül kifizethetjük kávénkat, mozijegyünket, vagy akár kisbevásárlásunkat is. Felmerül a kérdés, hogy a csalóknak ez mekkora teret enged bankszámlánk megcsapolásához...

Felmérések azt mutatják, hogy nagyobb összegű vásárlások esetében előszeretettel használjuk bankkártyánkat, azonban néhány száz forint esetében még mindig a készpénzt részesítjük előnyben, már csak az eladók rosszalló pillantása miatt is.

Ezen próbál változtatni az OTP Bank a MasterCard közös PayPass érintésnélküli bankkártyás fizetési rendszere, melyet kifejezetten a kisösszegű készpénzes vásárlások helyettesítésére vezettek be, hazánkban először.

A két cég közös sajtótájékoztatóján elmondták, hogy a technológia külföldön (29 országban) igen sikeres: 2009. június végére világszerte közel 61 millió PayPass kártya volt forgalomban, az elfogadóhelyek száma pedig elérte a 153.000-et. Az első európai PayPass kártyákat Törökországban bocsátották ki, de mára a régió több országában, így Lengyelországban, Szlovákiában, Romániában és Szerbiában is alkalmazzák a technológiát.

Különösen előnyös ez a fizetési rendszer a gyors fizetést igénylő környezetben, például gyorséttermekben, kávézókban, tömegközlekedési eszközökön, vagy drogériák és mozik pénztárainál, ahol normál kártyás fizetés esetén hosszú sorok alakulhatnak ki az autorizáció - pin-kód megadás, aláírás, bankkal történő online kapcsolatfelvétel - során. A MasterCard adatai szerint a PayPass fizetési tranzakciók átlagos ideje ezzel szemben akár 5 másodperc alá is csökkenhet.

Hogyan működik?

Előnye, illetve gyorsasága abban rejlik, hogy fizetéskor a plasztikot elegendő 3-4 centiméter távolságra tartani a terminálhoz, 3 000 forint alatt ugyanis semmilyen azonosításra nincs szükség. Persze háromezer forintnál nagyobb összegű vásárlás esetén is használhatjuk PayPass kártyánkat, ilyenkor azonban automatikusan hagyományos bankkártyás fizetés történik, vagyis pin-kódot kérnek tőlünk, vagy alá kell írni a bizonylatot.

A bankkártya az OTP bankszámláihoz igényelhető, így a vásárlás közvetlenül a kártyabirtokos számlájáról történik, nem kell tehát külön feltölteni a PayPass kártyánkat. Mivel az OTP Bank Multipont Maestro PayPass betéti kártyája az érintésnélküli bankkártyához szükséges beépített antennán kívül mágnescsíkot és chipet is tartalmaz, így bárhol fizethetünk vele hagyományos módon, illetve alkalmas készpénzfelvételre a Maestro logóval ellátott bankjegy-automatákon is.

Emellett az OTP Bank ATM-hálózatában PIN csere, egyenleglekérdezés, telefonkártya feltöltés, szolgáltatói számlák kiegyenlítése, készpénz befizetés, szerencsejáték fogadás és kedvezményes utasbiztosítás megkötésére is alkalmas a kártya.

Hol fizethetünk vele?

Mivel kifejezetten kis összegű vásárlásokhoz fejlesztették ki a kártyát, ennek megfelelően induláskor budapesti kereskedői elfogadóhelyeken, elsősorban gyorséttermekben, kávézókban, mozikban, papír-írószer boltokban lesz elérhető a szolgáltatás: a Burger King, a Don Pepe, az Il Treno, a Mc Donald's, a Vapiano, a Coffee California, a Coffee Heaven, az Inmedio, a Relay, a CBA, a Palace Cinemas és a Pirex üzleteiben.

Az OTP tervei szerint idén 15.000 Multipont PayPass bankkártyát bocsát ki, az elfogadóhelyek száma október végére eléri a 350-et.

Mennyire biztonságos?

Mint már említettük, a kártyát háromezer forintnál kisebb összegű vásárlásokra lehet használni. Három alkalommal a terminál és a bankkártya között történik adatátvitelt, ilyenkor tehát a bankkal nem is lép online kapcsolatba a leolvasó, negyedik alkalommal azonban ellenőrzi a megfelelő fedezetet. Ezt persze mi, vásárlók nem érzékeljük, a vásárláshoz ugyanúgy nincs szükség azonosításra.

Mi történik ha elhagyjuk, ne adj isten, ellopják a kártyánkat? Gauder Milán, a MasterCard Europe Magyarországért, Horvátországért és Szlovéniáért felelős üzleti igazgatója szerint még mindig nagyobb biztonságban vagyunk, mintha pénztárcánkat veszítenénk el, hiszen a készpénzünket bárhol elkölthetik, sehol nem kérnek hozzá azonosítást, ezzel a kártyával azonban csak kis összegű vásárlásokat lehet eszközölni, méghozzá meghatározott kereskedői körnél: gyorséttermekben, kávézókban, mozikban.

Ha mégis illetéktelenek kezébe kerül a kártya, és a szokásostól eltérő, vagy több tranzakciót hajtanak végre vele, a bank fraud monitoring részlege felveszi a kapcsolatot telefonon az ügyféllel, aki vagy megerősíti, hogy ő hajtotta végre a tranzakciókat, vagy letiltják a kártyát. Ha nem sikerül elérni az ügyfelet, felfüggesztik a tranzakciókat mindaddig, amíg el nem érik telefonon.

Később persze, mikor már nem csak micro paymentre lesz alkalmas a kártya, hanem akár 300 ezer forintos televíziót is fizethetünk vele, mindenképp szükség lesz további biztonsági elemek beépítésésére - ezt az OTP is elismerte - egyelőre azonban tökéletesen biztonságosnak tartják a rendszert. Gauder Milán elmondta, hogy az elmúlt évek külföldi tapasztalatai alapján olyan ritkán követnek el visszaéléseket a kártyával, hogy arról a MasterCardhoz még jelentéseket sem küldenek el.

Fedezetlen hitelezés infláció idején

Az infláció miatt nominálisan növekvő fogyasztás hozzájárulhatott a személyihitel-kihelyezés bővüléséhez, de a magasabb kamatkörnyezet keresletmérséklő hatása is egyre inkább érezhető.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 8. 13:45
A 2022 telén induló nagyszabású program három főbb irányban erősíti a fiatalok médiaműveltségét. Az...
Holdblog  |  2022. december 8. 12:04
Mely nemzet képviselteti magát a legnagyobb létszámban a foci-világbajnokságon? Másként fogalmazva;...
MNB Intézet  |  2022. december 8. 11:10
A FIFA által rendezett futball-világbajnokság a világ második legnépszerűbb sporteseménye, több mint...
Bankmonitor  |  2022. december 8. 08:58
Sokan panaszkodnak a magas bankszámla költségek miatt, pedig már Magyarországon is találni olyan szá...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?