19 °C Budapest

Beújított az OTP: gyorsabban fizethetsz, mint valaha!

2009. szeptember 24. 14:12

Külföldön már évek óta ismert, hazánkban csak most került bevezetésre az érintés nélküli fizetési kártya, amivel szempillantás alatt, pin-kód megadása és aláírás nélkül kifizethetjük kávénkat, mozijegyünket, vagy akár kisbevásárlásunkat is. Felmerül a kérdés, hogy a csalóknak ez mekkora teret enged bankszámlánk megcsapolásához...

Felmérések azt mutatják, hogy nagyobb összegű vásárlások esetében előszeretettel használjuk bankkártyánkat, azonban néhány száz forint esetében még mindig a készpénzt részesítjük előnyben, már csak az eladók rosszalló pillantása miatt is.

Ezen próbál változtatni az OTP Bank a MasterCard közös PayPass érintésnélküli bankkártyás fizetési rendszere, melyet kifejezetten a kisösszegű készpénzes vásárlások helyettesítésére vezettek be, hazánkban először.

A két cég közös sajtótájékoztatóján elmondták, hogy a technológia külföldön (29 országban) igen sikeres: 2009. június végére világszerte közel 61 millió PayPass kártya volt forgalomban, az elfogadóhelyek száma pedig elérte a 153.000-et. Az első európai PayPass kártyákat Törökországban bocsátották ki, de mára a régió több országában, így Lengyelországban, Szlovákiában, Romániában és Szerbiában is alkalmazzák a technológiát.

Különösen előnyös ez a fizetési rendszer a gyors fizetést igénylő környezetben, például gyorséttermekben, kávézókban, tömegközlekedési eszközökön, vagy drogériák és mozik pénztárainál, ahol normál kártyás fizetés esetén hosszú sorok alakulhatnak ki az autorizáció - pin-kód megadás, aláírás, bankkal történő online kapcsolatfelvétel - során. A MasterCard adatai szerint a PayPass fizetési tranzakciók átlagos ideje ezzel szemben akár 5 másodperc alá is csökkenhet.

Hogyan működik?

Előnye, illetve gyorsasága abban rejlik, hogy fizetéskor a plasztikot elegendő 3-4 centiméter távolságra tartani a terminálhoz, 3 000 forint alatt ugyanis semmilyen azonosításra nincs szükség. Persze háromezer forintnál nagyobb összegű vásárlás esetén is használhatjuk PayPass kártyánkat, ilyenkor azonban automatikusan hagyományos bankkártyás fizetés történik, vagyis pin-kódot kérnek tőlünk, vagy alá kell írni a bizonylatot.

A bankkártya az OTP bankszámláihoz igényelhető, így a vásárlás közvetlenül a kártyabirtokos számlájáról történik, nem kell tehát külön feltölteni a PayPass kártyánkat. Mivel az OTP Bank Multipont Maestro PayPass betéti kártyája az érintésnélküli bankkártyához szükséges beépített antennán kívül mágnescsíkot és chipet is tartalmaz, így bárhol fizethetünk vele hagyományos módon, illetve alkalmas készpénzfelvételre a Maestro logóval ellátott bankjegy-automatákon is.

Emellett az OTP Bank ATM-hálózatában PIN csere, egyenleglekérdezés, telefonkártya feltöltés, szolgáltatói számlák kiegyenlítése, készpénz befizetés, szerencsejáték fogadás és kedvezményes utasbiztosítás megkötésére is alkalmas a kártya.

Hol fizethetünk vele?

Mivel kifejezetten kis összegű vásárlásokhoz fejlesztették ki a kártyát, ennek megfelelően induláskor budapesti kereskedői elfogadóhelyeken, elsősorban gyorséttermekben, kávézókban, mozikban, papír-írószer boltokban lesz elérhető a szolgáltatás: a Burger King, a Don Pepe, az Il Treno, a Mc Donald's, a Vapiano, a Coffee California, a Coffee Heaven, az Inmedio, a Relay, a CBA, a Palace Cinemas és a Pirex üzleteiben.

Az OTP tervei szerint idén 15.000 Multipont PayPass bankkártyát bocsát ki, az elfogadóhelyek száma október végére eléri a 350-et.

Mennyire biztonságos?

Mint már említettük, a kártyát háromezer forintnál kisebb összegű vásárlásokra lehet használni. Három alkalommal a terminál és a bankkártya között történik adatátvitelt, ilyenkor tehát a bankkal nem is lép online kapcsolatba a leolvasó, negyedik alkalommal azonban ellenőrzi a megfelelő fedezetet. Ezt persze mi, vásárlók nem érzékeljük, a vásárláshoz ugyanúgy nincs szükség azonosításra.

Mi történik ha elhagyjuk, ne adj isten, ellopják a kártyánkat? Gauder Milán, a MasterCard Europe Magyarországért, Horvátországért és Szlovéniáért felelős üzleti igazgatója szerint még mindig nagyobb biztonságban vagyunk, mintha pénztárcánkat veszítenénk el, hiszen a készpénzünket bárhol elkölthetik, sehol nem kérnek hozzá azonosítást, ezzel a kártyával azonban csak kis összegű vásárlásokat lehet eszközölni, méghozzá meghatározott kereskedői körnél: gyorséttermekben, kávézókban, mozikban.

Ha mégis illetéktelenek kezébe kerül a kártya, és a szokásostól eltérő, vagy több tranzakciót hajtanak végre vele, a bank fraud monitoring részlege felveszi a kapcsolatot telefonon az ügyféllel, aki vagy megerősíti, hogy ő hajtotta végre a tranzakciókat, vagy letiltják a kártyát. Ha nem sikerül elérni az ügyfelet, felfüggesztik a tranzakciókat mindaddig, amíg el nem érik telefonon.

Később persze, mikor már nem csak micro paymentre lesz alkalmas a kártya, hanem akár 300 ezer forintos televíziót is fizethetünk vele, mindenképp szükség lesz további biztonsági elemek beépítésésére - ezt az OTP is elismerte - egyelőre azonban tökéletesen biztonságosnak tartják a rendszert. Gauder Milán elmondta, hogy az elmúlt évek külföldi tapasztalatai alapján olyan ritkán követnek el visszaéléseket a kártyával, hogy arról a MasterCardhoz még jelentéseket sem küldenek el.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?