19 °C Budapest

Nem kapott hitelt a luxusnyugdíjas

Pénzcentrum
2009. június 23. 08:32

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság két és fél millió forintra büntette az a Magyar Cetelem Bank Zrt.-t, mert egy 77 éves férfitól kifejezetten kora miatt megtagadták, hogy áruvásárlási kölcsönt vehessen fel.

A 77 éves panaszos tavaly márciusban mosógépet szeretett volna venni az egyik műszaki áruházlánc budapesti boltjában, 64 990 forintért, áruvásárlási kölcsönnel, kamatmentes részletre. A férfi szeretett volna élni az ajánlattal, mert úgy gondolta, hogy anyagi helyzete megfelelő biztosíték arra, hogy fizetni tudja a részleteket. Ahogy a hatóságnak is igazolta, nyugdíjahavi 146 ezer forint, a feleségéé 71 ezer forint, és semmilyen más hitelük nincs.

A Cetelem Bank képviselője azonban közölte, hogy nem kaphatja meg a kölcsönt. A panaszos szerint az elutasítást nem indokolták meg. Mivel úgy érezte, hogy életkora miatt esett el a hiteltől, a hatóságokhoz fordult.

A bank szerint a panaszost nem kezelték hátrányosan másokhoz képest. Kiemelték: számos 70 évnél idősebb ügyfelük van.

A bank szerint áruvásárlási kölcsön esetében a visszafizetés valós biztosítéka az adós rendszeres jövedelme, így az életkornak jelentősége van. Azt is közölték, hogy elvégeztek egy tesztet a panaszos által megadott adatokkal, és ez alapján az informatikai rendszer legfeljebb hat hónapos futamidőre engedélyezte a kölcsönszerződés megkötését.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság szerint már legalább négy-öt hasonló esetünk volt, amikor a bank megtagadta a hitelt egy kérelmezőtől csak azért, mert idős.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 17. péntek
Zsófia
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 17. 07:55