20 °C Budapest

Az Erste nem óvatoskodik: plusz kamatért giga-részletet is vállalhatsz!

2009. május 25. 15:38

Változtatott a fedezet alapú piaci kamatozású lakáshitelek és a szabad felhasználású jelzáloghitelek feltételrendszerén az Erste Bank. A módosítások a mai nappal az új kérelmekre vonatkozóan léptek életbe, a múlt péntekig befogadott ügyleteket nem érintik a változtatások.

A bank háromféle fedezet alapú finanszírozási kategóriát vezet be, melyeknek eltérő jövedelmi, árazási és fedezetre vonatkozó feltételei vannak. Az első kategóriába tartozó finanszírozás szerint piaci lakáshiteleknél a hitel törlesztőrészlete nem haladhatja meg a havi nettó igazolt jövedelem 70 %-át, szabad felhasználású jelzáloghiteleknél pedig a nettó 60 %-át.

A számítás során az új hitel törlesztőrészletéhez hozzá kell adni az egyéb fennálló tartozások havi részleteit is, az arányszámokat együttesen nem lépheti át a havi kötelezettség. Az első kategóriába tartozó finanszírozás nem jár kamatfelárral és az ingatlanfedezet is a korábbi feltételek szerint terhelhető.

A 2. kategóriába tartozó finanszírozás esetén 0,5 százalékpontos kamatfelár és megfelelő ingatlanfedezet mellett a havi nettó jövedelem akár 100 %-ig is terhelhető. A hitel/fedezet arány még a második kategóriában is változatlan maradt.

A 3. kategória szerinti finanszírozás során a pénzintézet 1 százalékpontos kamatfelárat számít fel, de ebben az esetben az igényelt hitel törlesztőrészlete valamint az egyéb fennálló hiteltartozások törlesztőrészletének együttes összege meghaladja a havi nettó igazolt jövedelem 100%-át!

Aki ezt a finanszírozási formát választja annak 15 %-kal kisebb mértékben terhelhető az ingatlanfedezete, ezen felül lemarad a kamatakcióról és az egyéb kedvezményeket is csak részben veheti igénybe.

Az adóssal szemben továbbra is elvárás, hogy legalább minimálbér összegének megfelelő jövedelmet a bank számára elfogadható módon igazolni tudjon.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 26. 16:07