8 °C Budapest

Kamatemelés értesítés nélkül? Drágulnak a plasztikok...

Pénzcentrum
2008. november 7. 10:30

Mint azt már többször említettük, bizony az amerikai és brit hitelkártyásokra rájár a rúd, nem véletlenül, hiszen ezekben az országokban a legnagyobb arányú a hitelkártya-birtokosok aránya, az USA-ban egy átlagos ügyfél zsebében 7-8 kártya lapul. De őket is elérte a válság, és a bankok kemény szigort alkalmaznak...

Egyre több tengerentúli ügyfelet ér meglepetés mostanában hó végén, mikor megkapja számlaértesítőjét, és azt látja, hogy bizony magasabb kamatok terhelik, és erről nem is tájékoztatták előzetesen. És ez még jogszerű is, igaz akad olyan kártyakibocsátó is, aki levélben értesíti erről ügyfeleit.

Az elmúlt hónapokban csökkentették a rendelkezésre álló hitelkeretet is, ami különösen érzékenyen érintheti az ügyfeleket, hiszen minél többet használnak ki rendelkezésre álló keretükből, annál rosszabb hitelminősítést kapnak, ami további megszigorításokat hozhat számukra.

A Fed adatai szerint júliusban a bankok 65 százaléka szigorított hitelezési feltételein, szemben az áprilisi 30 százalékkal, és ez mostanra csak fokozódott.

Mivel az amerikai bankok többsége akkor tartja jó adósnak ügyfelét, ha rendelkezésre álló hitelkeretének kevesebb mint 30 százalékát használja ki, sokan már csak ezért sem mondják vissza második, harmadik, nyolcadik hitelkártyájukat, hiszen ha az ezeken rendelkezésre álló összeghez nem nyúlnak hozzá, javíthatnak az említett mutatón.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Elég ha félévente egyszer használják a plasztikot, hogy az aktív maradjon, majd az összeget a kamatmentes perióduson belül visszafizetik, és így máris jó adós színében tűnnek fel bankjuk előtt.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?