12 °C Budapest

Kiderült, hogy miket vállalt Magyarország az IMF-hitelkeretért cserébe (2., korr.)

Pénzcentrum
2008. november 6. 12:24

A nemzetközi közösségtől várható összesen 20 milliárd eurós hitelkeretért cserébe néhány lényeges gazdaságpolitikai és pénzügyi vállalást tett, illetve törvénymódosítást vállalt a magyar kormány, illetve a Magyar Nemzeti Bank (MNB) - jelezte a mai közös pénzügyminiszteri-jegybankelnöki sajtótájékoztatón Veres János, illetve Simor András. Az IMF-fel kötendő megállapodás egyik legfontosabb része, hogy a hitelkeretből megnyitásra kerül egy 600 milliárd forintos rész, amely egyrészt a magyar bankok tőkehelyzetét erősítheti, másrészt az állami garanciavállalás miatt olcsóbbá válhat a bankok devizaforrásokhoz jutása. Év végéig lesz elfogadott közpénzügyi törvénycsomag, szigorú költségvetési kontroll alatt lesz Magyarország és a banki jelzálog, illetve devizaalapú hitelezési gyakorlatra is jobban figyelnek majd a magyar hatóságok.


Mekkora összegről is van szó?

Az Európai Uniótól és a Világbanktól várható készenléti hitelkeretek (6.5 mrd EUR, ill. 1 mrd EUR) megnyitása feltehetően erősen függ(ött) az IMF-fel létrejövő megállapodás tartalmától. Az IMF 12.5 milliárd eurónyi készenléti hitelt nyújt 17 hónapos időtávra. Az erről szóló megállapodást várhatóan ma késő este fogadja el Washingtonban a szervezet Igazgatótanácsa. Az EU-val várhatóan a jövő héten kötik meg a magyar hatóságok a megállapodást, a Világbankkal, illetve az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) még folynak a tárgyalások.

Veres kiemelte: az IMF ügyrendje nem tette lehetővé, hogy az Igazgatótanács döntése előtt nyilvánosságra hozzák a megállapodás részleteit, de magyar kérésre (a nagyfokú érdeklődésre és a transzparenciára tekintettel) az IMF a magyar esetben eltért az ügyrendjétől.

600 milliárdos bankmentő csomag

Az IMF-nél rendelkezésre álló pénz első részlete, nagyságrendileg 2.3 milliárd euro (600 milliárd forint) nagyon gyorsan, akár egy hét múlva is megérkezhet, mert a magyar kormány november 10-ig benyújtja a parlamentnek azt a törvényjavaslatot, amely a bankok tőkehelyzetének és forrásgyűjtési költségeinek leszorítása terén komoly segítséget jelent majd.

A 300-300 milliárd forintos keretösszegű magyar bankmentő csomagot azzal indokolta Simor, hogy Nyugat-Európában számos ország hasonló csomagokat fogadott el a pénzügyi válság súlyos hatásainak enyhítése érdekében és nem akarták, hogy a magyar bankok egy ilyen csomag nélkül relataív versenyhátrányba kerüljenek.

A csomag részletei és a Portfolio.hu véleménye:

2008.11.06 10:27
600 milliárd forintos mentőcsomag a magyar bankoknak! (6.)

2008.11.06 10:37
Itt a magyar bankmentő csomag leírása! Garancia és tőkemelési alap

2008.11.06 11:50
Kaphat-e állami tőkét az OTP? (vélemény)

A továbbiakban lássuk, hogy a különböző területeken miket vállalt a magyar fél az óriási méretű nemzetközi pénzügyi segítségért cserébe.

(Főként) Fiskális politikai vállalások:

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a külföldi gyakorlatnak megfelelően negyedéves alapon vizsgálja majd, hogy megfelelt-e a megállapodás mellékleteiben vállaltaknak a magyar:

- központi költségvetés elsődleges pénzforgalmi egyenlege

- a 12 havi fogyasztói árindex mérséklődési üteme

- illetve az államadósság meghatározott küszöbértékének tartása érdekében a költségvetés teljes adósságállománya.

A konkrét számszerű vállalások a cikk végi táblázatban találhatók.

A fenti költségvetési és gazdasági folyamatok monitorozásának első időpontja 2009. február 15. lesz (az idén december végéig mutatott teljesítményről), melyet május 15-én követ a második (a március 31-ig nyújtott teljesítmény értékelése). Ezt követően negyedéves gyakorisággal vizsgálja az IMF, hogy a programelőirányzatban foglalt célértékek (indikatív célok) valóban teljesültek-e. A megállaspodás 3. pontja szerint ezen értékeket "tartani kell" a hitel felvétele érdekében. Lényeges, hogy a Pénzügyminisztérium továbbra is havi gyakorisággal publikálja államháztartási gyorsjelentéseit, de emellett a negyedévek végén az IMF felé is bemutatja, hogy hogyan teljesítettük vállalásainkat.

További részletek a fiskális politikai vállalásokról, illetve költségvetési megszorításokról:

2008.11.06 10:49
Új naptárt ír az IMF-mentőcsomag: nincs 13. hónap - itt vannak a részletek!

Törvénymódosítási vállalások

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A magyar kormány a fentiek mellett vállalta, hogy:

- november 10-ig benyújtja a parlamentnek egy, a hazai bankokat segítő támogatócsomagot (tőkemegerősítés, garanciaalap) és sürgősségi tárgyalást kér a mielőbbi elfogadás érdekében. A rövid határidőt azért vállalta a kormány, hogy a törvényjavaslat elfogadása után minél hamarabb, lényegében egy hét múlva már megérkezhessen az IMF-hitelkeret első részlete a bankok megsegítésére.

- december végéig elfogadja a parlament azt a közpénzügyi törvénycsomagot (fiskális felelősségről szóló törvény), amely közép- és hosszú távon is kiszámítható fiskális politikai keretet határoz meg (a választási ciklusoktól függetlenül)

- szintén december végéig benyújtja a törvénytervezetet a kormány a parlamentnek a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) vészhelyzeti hatáskörének megerősítése céljából. A törvény megadja majd azt a különleges jogkört a PSZÁF-nak, amely alapján felgyorsíthatja a fizetésképtelenné vált bankok helyzetének rendezését.

(Főként) monetáris politikai vállalások

Simor András a fentiek mellett a továbbiakat jelezte:

- mind a kormány, mind az MNB továbbra is erősen elkötelezett a közép távú inflációs cél (3%) fokozatos elérésére. Ebben segíthet a recessziós gazdasági környezet inflációleszorító hatása, ugyanakkor lassíthatja az, ha a forint ismét jelentősen gyengülne.

2008.11.06 11:13
Éber marad a magyar kamatpolitika

2008.11.06 10:55
Rendkívül bizonytalanok a jövő évi magyar kilátások - tartaléknöveléssel is védekezik az MNB

- az inflációcsökkentési szándékot segíti majd a kormány azon eljárása, amelyben igyekszik leszorítani a szociális partnerek nominális bérnövekedési megállapodásait

- változni fog a jegybanktörvény azért, hogy több fontos adathoz juthasson hozzá az MNB. Ennek egyik csatornája, hogy nem azonosítható adatokat kérhet többek között a hitelkockázatok jobb elemzése érdekében, emellett a biztosítási és hitelközvetítők tevékenységének és termékeinek fokozott szabályozása várható. Ezek mellett a bankok által nyújtott új jelzáloghitelek esetében a fedezet és hitelarány maximalizálására fog sor kerülni(maximális kötelező hitelfedezeti mutató bevezetése), továbbá folyamatosan felügyelik majd a magyar bankok devizaalapú hitelállományának alakulását.

Simor hangsúlyozta, hogy a fenti változtatásokat az MNB már évek óta sürgette, így nagy újdonságot nem tartalmaznak.

A pénzügyi felügyelet erősítésével, illetve az MNB szigorúbb monitorozásával kapcsolatos további részletek:

2008.11.06 12:25
Erősebb felügyeletre számíthatnak a bankok és a közvetítők

Adósságállomány

Cikkünk előző verziójában helytelenül azt valószínűsítettük, hogy a programban rögzített devizaárfolyamok miatt forintban kifejezve jóval több pénzt is lehívhatunk majd a hitelkeretekből, mint amekkora elméleti felső határral számolni lehetett. A programban meghatározott árfolyamok az összes nem forintban denominált adósságra vonatkoznak. Ennek alapján a figyelembe vett devizaárfolyamok csak a kormányzati rendszer teljes adósságállományára vonatkozó indikatív plafonok tekintetében használhatók fel.

A program tekintetében a forint árfolyamát az euróval szemben 243.17 HUF/EUR, az USA dollárral szemben 169.15 HUF/USD, a svájci frankkal szemben pedig 154.01 HUF/CHF szinten állították be, vagyis azon a szinten, amelyet a Magyar Nemzeti Bank 2008. szeptember 30-án hivatalos árfolyamként állapított meg.

A fentiek alapján, ha tartósan gyengébb a forint a fenti "referenciaértékeknél", az a tényező lefelé szorítja a forintban kimutatott, devizában denominált adósságállományt, így könnyebben teljesíthetővé válik az indikatív adósságplafonok teljesítése. Amennyiben az egyes negyedévek végén ez mégsem sikerülne (min. +300 milliárd forintos eltérés), akkor a kormány konzultációt folytat majd az IMF-fel.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm