Az OTP-vezér leállíthatja a jenhitelezést!

Pénzcentrum
2008. szeptember 18. 12:30

Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnöke szerint annak ellenére, hogy a bank megfelelő hitelezési politikát alkalmaz a kockázatok kezelésére, a piacról érkező sorozatos támadások következtében mégis felfüggeszthetik a jen alapú hiteltermékek forgalmazását.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A japán jen alapú hitelek bevezetését hosszú piaci kockázatelemzés előzte meg. A termék kidolgozását megelőző két-három évben a forint-japán jen és a forint-svájci frank keresztárfolyam nagyságrendileg együtt mozgott és az alacsonyabb japán jegybanki alapkamatnak köszönhetően hazánk legnagyobb kereskedelmi bankja a hiteltermék elindítása mellett döntött.

Rövidesen csatlakozott hozzá a K&H Bank, de a csekély érdeklődés, az igénylések alacsony száma és a külföldi tulajdonos üzletpolitikai döntésének értelmében a bank szeptember elején levette a termékpalettáról a jenalapú hiteltermékeket.

Harmadikként a Raiffeisen Bank csatlakozott a jenhitelezéshez, mely pénzintézet elsősorban kiegészítő szerepet szánt a hitelterméknek. Kérdés, hogy a jelenlegi piaci nyomás mellett meddig adnak még teret a köztudatban rendkívül kockázatosnak ítélt hiteltermék forgalmazásának.

Az OTP jenhitelei sikeresebbek voltak és az árfolyamok is egészen jól alakultak a nyár közepéig. Az elmúlt két hónapban azonban több mint 20 %-ot gyengült a forint a japán jennel szemben, ami az adósoknak ötödével magasabb törlesztőrészletet jelent.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Kockázati szempontból elsősorban a hitelező biztosította be magát, ezt jelzi, hogy felvett hitelösszeg 160 %-ára jegyeznek be jelzálogjogot. A jen alapú Világhitelt igénylő adósok előtt továbbra is fennáll a devizaváltás lehetősége.

Csányi Sándor kijelentette, hogy még nem született végleges döntés a hiteltermékkel kapcsolatban, a bank vezetése a közeljövőben összeül és megtárgyalja a lehetséges alternatívákat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06