16 °C Budapest

Az OTP-vezér leállíthatja a jenhitelezést!

Pénzcentrum
2008. szeptember 18. 12:30

Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnöke szerint annak ellenére, hogy a bank megfelelő hitelezési politikát alkalmaz a kockázatok kezelésére, a piacról érkező sorozatos támadások következtében mégis felfüggeszthetik a jen alapú hiteltermékek forgalmazását.

A japán jen alapú hitelek bevezetését hosszú piaci kockázatelemzés előzte meg. A termék kidolgozását megelőző két-három évben a forint-japán jen és a forint-svájci frank keresztárfolyam nagyságrendileg együtt mozgott és az alacsonyabb japán jegybanki alapkamatnak köszönhetően hazánk legnagyobb kereskedelmi bankja a hiteltermék elindítása mellett döntött.

Rövidesen csatlakozott hozzá a K&H Bank, de a csekély érdeklődés, az igénylések alacsony száma és a külföldi tulajdonos üzletpolitikai döntésének értelmében a bank szeptember elején levette a termékpalettáról a jenalapú hiteltermékeket.

Harmadikként a Raiffeisen Bank csatlakozott a jenhitelezéshez, mely pénzintézet elsősorban kiegészítő szerepet szánt a hitelterméknek. Kérdés, hogy a jelenlegi piaci nyomás mellett meddig adnak még teret a köztudatban rendkívül kockázatosnak ítélt hiteltermék forgalmazásának.

Az OTP jenhitelei sikeresebbek voltak és az árfolyamok is egészen jól alakultak a nyár közepéig. Az elmúlt két hónapban azonban több mint 20 %-ot gyengült a forint a japán jennel szemben, ami az adósoknak ötödével magasabb törlesztőrészletet jelent.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kockázati szempontból elsősorban a hitelező biztosította be magát, ezt jelzi, hogy felvett hitelösszeg 160 %-ára jegyeznek be jelzálogjogot. A jen alapú Világhitelt igénylő adósok előtt továbbra is fennáll a devizaváltás lehetősége.

Csányi Sándor kijelentette, hogy még nem született végleges döntés a hiteltermékkel kapcsolatban, a bank vezetése a közeljövőben összeül és megtárgyalja a lehetséges alternatívákat.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. október 7. 16:42
Perre megy az orosz gázóriással, a Gazprommal kötött szerzdések nyilvánosságáért az Átlátszó, mivel...
Kiszámoló  |  2022. október 7. 14:25
Miután orbitális módon kiszúrt a kormány a katásokkal és év közben beszántotta az egész egyszersítet...
Bankmonitor  |  2022. október 7. 09:50
Megjelent a rendelet az energiaintenzív feldolgozóipari vállalkozásokat támogató program elindításár...
KonyhaKontrolling  |  2022. október 7. 07:48
Létfontosságú, hogy komoly mozgósítható vagyonod legyen! Mondom is, hogy miért. Korábban már beszélt...
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?