12 °C Budapest

Az utolsó csapás: már a hitelkártyások se fizetnek

Pénzcentrum
2007. augusztus 28. 10:30

A jelek szerint az amerikai bankrendszer megmentésére irányuló törekvések sem tudják a jelzáloghitel-piac határain belül tartani a bedőlő subprime hitelek számának rohamos emelkedésével megindult lavinát, mely most már a hitelkártyapiacot fenyegeti.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A válság már a hitelkártyás adósságot is megfertőzte, a nemfizetés aránya jelentős mértékben emelkedett az idei év első hat hónapjában, mely tovább gerjesztheti azon félelmeket, melyek szerint a kockázatos jelzáloghitelek piacán kialakult krízis akár az amerikai gazdaság egészséges növekedését is veszélyeztetheti.


A hitelkártya ugyanis különleges szerephez jutott az amerikai fogyasztók körében, akik manapság már mindennapi szükségleteiket is ezen forrásból fedezik. A hitelkártya-piac összeomlása egyértelműen a fogyasztás visszaesését hozná magával, amely recesszióba taszíthatja a lakossági fogyasztástól nagymértékben függő amerikai gazdaságot.


Az üzletágban tevékenykedő társaságok az idei év első fél évében, az adósságállomány 4,58 százalékának leírására kényszerültek, ez a behajthatatlan követelések 30 százalékos növekedését jelenti. A nemfizetés mellett nőtt a késedelmesen érkező törlesztések száma, a hitel-visszafizetési készséget mérő mutató először csökkent az elmúlt négy évben.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20