15 °C Budapest

Jó hír a BAR listásoknak

Pénzcentrum
2006. november 17. 11:00

A pozitív BAR-lista megakadályozhatná a nehéz helyzetű családok túlzott eladósodását, a jó adósoknak pedig alacsonyabb hitelkamatokat jelentene. Az adatvédelmi biztos viszont ellenzi, Péterfalvi Attila szerint a személyes adatok védelme fontosabb az alacsony törlesztőrészletnél - írja a Magyar Hírlap.

Keveset tudnak a bankok az ügyfelekről, emiatt nagyobb kockázatot vállalnak a hitelkihelyezésnél, ez pedig drágítja a kölcsönöket. A Magyar Bankszövetség így azért lobbizik, hogy több más országhoz hasonlóan Magyarországon is létrejöjjön az úgynevezett pozitív adóslista. Jelenleg ugyanis csak a rossz adósok szerepelnek a Központi Hitelinformációs Rendszer adósnyilvántartójában (BAR), az így hozzáférhető információ azonban gyakran kevés ahhoz, hogy a bankok érdemben el tudják bírálni a kölcsönök kockázatát.

Igaz, működik már hazánkban olyan pénzügyi vállalkozás, amely pozitívan különbözteti meg a rendszeresen fizető adósokat. Számukra kamatbónuszt nyújt, ezáltal olcsóbbá válik az adott ügyfél hitele.

A probléma komolyságát jelzi, hogy a Miniszterelnöki Hivatal, az igazságügyi és a pénzügyi tárca, a Magyar Nemzeti Bank, az adatvédelmi biztos hivatala és a bankszövetség készít egy tanulmányt e témában. A szakmai vitaanyag azt vizsgálja, hogy a pozitív adóslista mennyire csökkenhetné a szociálisan nehéz helyzetbe kerülő családok túlzott eladósodását. Ezzel ugyanis nemcsak ők, hanem a jó adósok is jobban járhatnak.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20