15 °C Budapest

Mielőtt nyaralni mész, ezt fontold meg!

Pénzcentrum
2006. június 2. 12:30

Eljött a nyár, legalábbis a naptár szerint, de egyelőre a hőmérő higanyszála még nem ezt mutatja. Ettől függetlenül turisták hada lepi el országunkat és hazánk fiainak nagy része is már a külföldi, hosszabb-rövidebb kiruccanását tervezgeti. Ilyenkor mindenkiben felmerül a kérdés: mikor és hol váltsanak pénzt. Szétnéztünk a főváros kedvelt pontjain, valamint az ország néhány "szegletében" és feltérképeztük mi, hol, mennyi. Lássuk!

Eljött a nyár, legalábbis a naptár szerint, de egyelőre a hőmérő higanyszála még nem ezt mutatja. Ettől függetlenül turisták hada lepi el országunkat és hazánk fiainak nagy része is már a külföldi, hosszabb-rövidebb kiruccanását tervezgeti. Ilyenkor mindenkiben felmerül a kérdés: mikor és hol váltsanak pénzt. Szétnéztünk a főváros kedvelt pontjain, valamint az ország néhány "szegletében" és feltérképeztük mi, hol, mennyi. Lássuk!

Fővárosi szemlénk során egy külső kerületet, egy pályaudvart, egy bevásárlóközpontot és néhány forgalmas, a külföldiek által kedvelt helyet kerestünk fel. Vidéki körképünkbe két nagyváros, egy "fürdőparadicsom", egy határátkelőhely és egy "keleti kapu" került. Mindenhol a népszerű valuták eladási és vételi árfolyama felöl érdeklődtünk. A mintákat mindenhol ugyanazon a napon vettük. Miután végeztünk a gyűjtéssel a következő táblázatot kaptuk:


Piros színnel bejelöltük azokat a lehetőségeket ahol számunkra a legkedvezőbb árfolyamot kínálják (legdrágábban tudunk eladni, illetve a legolcsóbban tudunk vásárolni). Eurót legolcsóbban a fővárosban és Letenyén szerezhetünk be - igaz itt adják érte a legkevesebbet is - míg legdrágábban Békéscsabán veszik meg tőlünk. Legdrágábban Miskolcon vásárolhatunk eurót és dollárt is, míg a horvátok fizetőeszközét az ÁRKÁD bevásárlóközpontban "mérik" borsos áron.

Ha dollárt szeretnénk eladni akkor Békéscsabán és Hajdúszoboszlón tudjuk számunkra legkedvezőbben megtenni, míg a vásárláshoz Letenye a legalkalmasabb hely. A turisták egyik kedvelt helye, a Batthyány tér, viszont elég rossz pozícióban van, legalábbis ami az árfolyamokat illeti. A dollár szempontjából, Ugyanis itt a legrosszabb mind a vételi, mind pedig az eladási oldal.

A horvát kunát Letenyén veszik a legolcsóbban ,ez érthető is hiszen mindenki ott akar megszabadulni a nyaralásból megmaradt valutájától, míg a legmagasabb árat az Árkádban adják érte, pont ott ahol a legtöbbet kell fizetni, ha vásárolni akarunk.

A következő táblázatban azt vizsgálhatjuk meg, hogy hol mennyi az eladási és a vételi ár közötti különbség (marzs), azaz mennyit lehet keresni különböző valuták átváltásán.


Láthatjuk, hogy a legnagyobb különbség a két árfolyam között a kuna esetében van. Itt átlagosan 7-8 százalék között van a marzs - ez elsősorban a szezonnak köszönhető - de a határátkelőnél és a főváros egyik külső kerületében ez 11 százalékra ugrott fel.

A dollár esetében a legnagyobb különbség a már előbb említett Batthyány téren van, míg a legkisebb marzzsal Letenyén és Békéscsabán találkoztunk (valószínűleg itt nem annyira keresett ez a valuta). Euró esetében az átlagos 3-4 százalékos marzstól csak a IV. Kerületben és Békéscsabán tértek el, mindkét esetben 2 százalékra csökkent a különbség.

Eddig tartott valuta-körképünk, a nyár folyamán még többször megvizsgáljuk, hogy változott-e valamit a helyzet, illetve más helyszíneken is körülnézünk.
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 14:59
Rogán Antal márciusban 17,6 százalékos áremelést engedélyezett a propagandaminisztérium fő beszállít...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem