Még át sem utalják a pénzt máris eltűnik!

Pénzcentrum
2006. május 9. 11:00

Az egészségpénztárak által kezelt vagyon évről-évre folyamatosan gyarapszik, de ez nagyrészt az adókedvezményeknek és azonnali felhasználhatóságnak köszönhető, mintsem az előtakarékoskodásnak.

A szektorban mindenki úgy látja, hogy a pénztártagok jelentősebb része a számlájára kerülő összeget rövid időn belül elkölti, a pénz két évre történő lekötéséhez kapcsolt, az egészségpénztári számlához járón felüli, 10 százalékos adókedvezménnyel pedig alig él valaki.

Szakemberek ezt annak tudják be, hogy a pénztártagok munkáltatóiktól fizetéskiegészítésként kapják a tagdíjtámogatást, viszont a pénztárak tevékenységéből következik a befizetett pénz gyors elköltése, hiszen az intézményt jellemzően gyakran felmerülő, viszonylag kisebb értéket képviselő igények, alapvetően a gyógyszervásárlás kiegészítésére használják.

Az egészségpénztári juttatás egyik legnagyobb előnye, hogy a tagdíj azonnal elkölthető, nincs várakozási idő és adókedvezmény is érvényesíthető. A tagok takarékoskodása általában addig tart, míg összegyűlik a tagdíj egy nagyobb összegű nyaralásra vagy nagyobb értékű sportszerre. A vagyon évekig tartó gyűjtögetése a számlán nem jellemző, ez köszönhető részben a számla előbbiekben említett tulajdonságainak, másrészt a megtakarítási rész hozamainak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kétéves lekötések aránya a piacon lévő mindhárom szereplő esetében elenyészőnek mondható. Igaz a lekötések száma folyamatosan növekszik az elmúlt évekhez képest, de az abszolult számok még így is messze elmaradnak a nyugat-európai átlagtól.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22