23 °C Budapest

Még át sem utalják a pénzt máris eltűnik!

Pénzcentrum
2006. május 9. 11:00

Az egészségpénztárak által kezelt vagyon évről-évre folyamatosan gyarapszik, de ez nagyrészt az adókedvezményeknek és azonnali felhasználhatóságnak köszönhető, mintsem az előtakarékoskodásnak.

A szektorban mindenki úgy látja, hogy a pénztártagok jelentősebb része a számlájára kerülő összeget rövid időn belül elkölti, a pénz két évre történő lekötéséhez kapcsolt, az egészségpénztári számlához járón felüli, 10 százalékos adókedvezménnyel pedig alig él valaki.

Szakemberek ezt annak tudják be, hogy a pénztártagok munkáltatóiktól fizetéskiegészítésként kapják a tagdíjtámogatást, viszont a pénztárak tevékenységéből következik a befizetett pénz gyors elköltése, hiszen az intézményt jellemzően gyakran felmerülő, viszonylag kisebb értéket képviselő igények, alapvetően a gyógyszervásárlás kiegészítésére használják.

Az egészségpénztári juttatás egyik legnagyobb előnye, hogy a tagdíj azonnal elkölthető, nincs várakozási idő és adókedvezmény is érvényesíthető. A tagok takarékoskodása általában addig tart, míg összegyűlik a tagdíj egy nagyobb összegű nyaralásra vagy nagyobb értékű sportszerre. A vagyon évekig tartó gyűjtögetése a számlán nem jellemző, ez köszönhető részben a számla előbbiekben említett tulajdonságainak, másrészt a megtakarítási rész hozamainak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A kétéves lekötések aránya a piacon lévő mindhárom szereplő esetében elenyészőnek mondható. Igaz a lekötések száma folyamatosan növekszik az elmúlt évekhez képest, de az abszolult számok még így is messze elmaradnak a nyugat-európai átlagtól.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 05:44