24 °C Budapest
Background of currencies from different european countries

Élesíti csodafegyverét az MNB: csúnya pofont kaphat a forintárfolyam, ha ezt meglépik

2024. január 19. 14:03

Megnyílt a tér a Magyar Nemzeti Bank előtt az újabb alapkamat-csökkentésre, ám az a veszély is fennáll, hogy újra növekszik majd az infláció, illetve a forint árfolyamára is negítav hatással lehet a lépés. Az is benne van jelenleg a pakliban, hogy a jegybank 100 bázisponttal csökkenti majd tovább az alapkamatot. Bukovszki András ugyanakkor úgy véli, hogy nem is annyira az alapkamat csökkentése, mint inkább a külső tényezők üthetik a héten amúgy is gyengélkedő magyar devizát.

Decemberben 5,5 százalék volt az infláció, a visszatekintő reálkamatok viszont 2006 óta nem látott szintre emelkedtek. Ez az elemzők szerint utat nyithat egy komolyabb alapkamat-vágásnak, azonban ennek komoly inflációs kockázatai vannak, illetve a forint árfolyamára is negatívan hathat - erről a Portfolio írt tegnap.

A jegybank alelnöke egy szerdai eseményen még óvatosan fogalmazott, de azt elismerte, hogy a kamatcsökkentés reális célként lebeg a Monetáris Tanács előtt. Emellett az elmúlt hónapokban az MNB kiemelten kezelte a visszatekintő reálkamatot, mely hosszú évek után szeptemberben lett először pozitív. Azóta pedig folyamatosan hízik, a 10,75 százalékos alapkamat és a decemberi infláció különbségeként már 5,25 százalékon áll, ennél magasabbra pedig 2006-ban volt példa utoljára. Szakértőkkel tekintettük át, milyen hatásai lehetnek a kamatvágásnak, illetve a forint árfolyamát hogyan érintené.

Jöhet az átmeneti gyorsítás?

Virág Barnabás, a jegybank alelnöke a héten kimondottan pozitívan nyilatkozott arról, hogy a Monetáris Tanács hogyan áll az alapkamat csökkenéséhez. Mint elmondta, szerinte is jöhet az átmeneti gyorsítás, de azért nem olyan gyors tempóban.

A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján ugyanannyi érv szól amellett, hogy a január végi kamatdöntő ülésen 75 bázisponttal vagy 100 bázisponttal csökkentsük a kamatokat. A 100 bázispontos csökkenés esetében azonban azt hiszem, mindezt túl korai lenne megítélni, mert ez az adatoktól függ

- fogalmazott az MNB alelnöke. Az alábbi grafikonon megmutatjuk, hogy alakult a jegybanki alapkamat többek között az elmúlt hónapokban, mikor az infláció csökkenése már megengedte az alapkamat vágását.

Árfolyamromlás lehet, ha meglépik

A jegybanki alapkamat csökkentése átalában együtt jár az infláció növekedésével és az adott ország devizájának romlásával. Beke Károly, a Portfolio vezető elemzője lapunk kérdésére azt mondta, hogy ez utóbbi most is bekövetkezhet.

A kamatcsökkentés erősödése biztosan negatívan hatna a forintra, ezt látjuk az elmúlt napok árfolyammozgásából. Ugyanakkor drámai összeomlásra nem kell számítani, a jelenlegi 380 körüli szintről 385-390 környékére emelkedhet az euró jegyzése, ami nem biztos, hogy akkora probléma lenne a jegybank és a magyar gazdaságpolitika szempontjából

- fogalmazott az elemző. Hozzátette azt is, hogy ő leginkább a 100 bázispontos csökkenést látja valószínűnek.

Virág Barnabás jelzése után reális esélye van, hogy az eddigi 75 bázispontról gyorsít a kamatcsökkentés ütemén a jegybank január 30-án. Ez első körben 100 bázispontos lazítást jelenthet, vagyis a hónap végén 9,75%-ra csökkenhet az alapkamat

- mondta lapunknak Beke Károly.

100 bázispont, de nem több

Hasonlóan látja a helyzetet Bukovszki András, a CIB Bank elemzője is. Mint a Pénzcentrumnak küldött válaszában írta, tér ugyan van kamatot vágni, de a jegybanknak óvatosnak kell lennie.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az elmúlt hónapok inflációs adati jócskán alulmúltak a piaci várakozásokat, emellett pedig a globális befektetői hangulat is kifejezetten támogató volt az utóbbi időszakban. Ebből adódóan pedig megnyílhat a tér az MNB számára, hogy az eddigi 75 bázispontos lazítások után visszagyorsítson az 1%-os lépésközökre. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy maximum két-három ilyen kamatvágást tud a jegybank végrehajtani, utána kénytelen lesz lassítani, mert egy szabad szemmel jól látható pozitív reálkamatot kell egész évre vonatkozóan fenntartania. Ráadásul a tavaszi hónapokban a dezinflációs trend könnyen megtörhet és átmenetileg emelkedhetnek az inflációs mutatók, ez pedig óvatosságra intheti a döntéshozókat. 100 bázispontnál gyorsabb kamatvágásokra viszont nem számítunk, mert az már MNB hitelességét rombolná, ami pedig túlzott volatilitást eredményezne a piacon

- írta válaszában az elemző. Szerinte a forint árfolyamát ugyanakkor nem annyira a kamatvágás, sokkal inkább külső tényezők befolyásolhatják - de azért a honi adatok is keresztbetehetnek.

Az MNB kamatpolitikáját leszámítva rövid távon inkább a külső tényezők lehetnek dominásnak a forint rövid távú teljesítményével kapcsolatban. Az utóbbi hónapokban kifejezetten agresszív kamatvágási lépéseket kezdett el árazni a piac a nagy jegybankoktól. Ugyanakkor elég néhány csalódást keltő növekedési, inflációs vagy munkaerőpiaci adat és a kamatvárakozások azonnal felfele módosulhatnak, ami pedig nem tenne jót a feltörekvő devizáknak, így a forintnak sem

- tette még hozzá Bukovszki András.

Durva gyengülés azért nem lesz

Nyeste Orsolya, az Erste senior makrogazdasági elemzője úgy látja, hogy bár az árfolyam kicsit megrogyhat, drámai gyengülésre nem kell számítani.

A gyorsabb kamatcsökkentés ígérete már önmagában gyengítette némileg a forintot az elmúlt napokban úgy, hogy maga a lépés még be sem következett. Ez nem meglepő, hiszen prominens gazdasági szereplők megszólalásaira mindig reagál a piac. Persze a forint gyengüléséhez más tényezők is hozzájárultak (EU-s politikai zajok a magyar pénzek egy részének felszabadítása kapcsán, a dollár erősödése). A kamatvágások gyorsításának lehetősége tehát egyértelműen megmozgatta a hetek óta a 380-as szint környékén beragadó EURHUF-ot, és most gyengébb az árfolyam. Ez azonban nem drámai egyáltalán, mérsékelt forintgyengülést látunk. A nagy kép nem változott sokat: a kamatvágások még pár hónapig várhatóan folytatódnak, kezdetben nagyobb, később kisebb ütemben. Nem számítunk továbbra sem nagyon jelentős forintgyengülésre, hiszen a reálkamat megfelelően magas szintjére továbbra is kiemelten fókuszál a jegybank, emellett a külkereskedelmi mérleg jelentős többlete továbbra is támasztja a forintot

- fogalmazott az elemző. Azt is megosztotta lapunkkal, hogy szerinte is inkább a külső tényezőkre kell figyelni.

Nagyon sok globális feszültség van jelenleg a világban, ennek ellenére a piacok viszonylag optimisták, egyelőre nem nagyon romlott a kockázati étvágy. A külső tényezők közül az EURUSD mozgásait érdemes elsősorban figyelni, egy esetleges jelentősebb dollárerősödés a nemzetközi piacokon gyengítheti a forintot

- tette még hozzá Nyeste Orsolya.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 28. 11:35
A Media1 podcast- és rádióműsor vendége volt D. Tóth Kriszta újságíró, a WMN alapító-tulajdonosa, a...
Bankmonitor  |  2024. április 28. 10:18
A héten számos, minden magyart érintő hír látott napvilágot, többek között megjelent a legfrissebb á...
Holdblog  |  2024. április 28. 09:25
A Nasdaq Global Financial Crime Report 2024. évi kiadványa szerint csak tavaly nagyjából 3100 m...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem