21 °C Budapest
brother and sister by the side of the road,in the middle of nowhere, looking at sun set.

Óriási fordulat küszöbén: hamarosan megszületnek azok a magyarok, akiknek sosem kell meghalniuk

2023. november 5. 19:04

Mozgalmas hét áll mögöttünk, iga csak 4 munkanapból állt, a november elseje ugyanis szerdára esett, ami munkaszüneti nap volt. A hét elején egy interjúban Oszkó Péter elemezte a magyar gazdaságot, majd megtudhattuk, az itthoni boltok helyett hol vásárolnak inkább a magyarok. De Dr. Rab Árpád, trendkutató, az NKE EJKK ITKI tudományos főmunkatársával is készítettünk interjút, akitől megtudtuk, hogy 20 éven belül megszülethetnek azok a magyarok, akiknek sohasem kell majd meghalniuk. Beszámoltunk a 44. héten a benzin árának alakulásáról, németországi álláslehetőségről, ami naponta 35 ezer forintot fizet, ahogy arról is, hogy végképp beütött itthon a nyugdíjkatasztrófa. Váratlan bejelentésként érkezett a hír a magyar benzinkutakról, meg is írtuk, hogy két napon belül életbe is lépett a változás. A Pénzcentrum vlogjában, a CashTagben pedig az természeti károsodásokat néztük át. És ez tényleg csak néhány az érdesebb híreink közül, ami idefért a bevezetőbe. Alábbi összefoglalónkban összegyűjtöttük neked a 44. hét legfontosabb, legérdekesebb, na meg legolvasottabb cikkeit a Pénzcentrumról.

20 éven belül megszülethetnek azok a magyarok, akiknek sohasem kell majd meghalniuk

Dr. Rab Árpád, trendkutatóval, az NKE EJKK ITKI tudományos főmunkatársával többek között a Z-generáció előtt álló legnagyobb kihívásokról, a mesterséges intelligencia fejlesztéséről, veszélyeiről valamint a munkaerő-piacra gyakorolt hatásairól is beszélgettünk. De kiderült az is, mekkora hatalmas ellentmondások feszítik az egészségügyet, miközben a neurobiológia nagy forradalma már rövid időn belül elhozhatja a leggazdagabbak számára a "halhatatlanságot", ami idővel lecsuroghat a társadalom alsóbb rétegeibe is.

Mint elmondta, most jön a neurobiológia nagy forradalma, most már van elég adatunk, és nem is feltétlenül az emberi test egyre jobb kicserélése, de az öregedés megállítása, a sejtcserékkel, akár testrészek pótlásával elérhető lesz. Ez nyilván azt fogja jelenteni, hogy néhány nagyon gazdag embernek már viszonylag hamar érinteni fogja az életét. Az elit technológiák pedig egyre olcsóbbá válnak, és egyre több embert érintenek De 100 év múlva meg bárki vehet majd magának új testet, ha úgy tartja kedve. A sci-fi mindig inkább ott van, hogy a tudatot hogyan tudnánk átdobni, átörökíteni, mert azért az tényleg egy bonyolult valami, amit rendkívül nehéz digitalizálni.

Tömegek fordítanak hátat a hazai boltoknak: itt sokkal olcsóbb bevásárolni, a gazdaság is megérzi

A külföldre utazó magyarok összesen 338 milliárd forintot költöttek útjaik során az idei második negyedévben. Ennek az összegnek a kicsivel több mint felét fordították szórakozásra, míg a hatodát különböző termékek és szolgáltatások megvásárlására. Utóbbival új lendületet adtak a bevásárlóturizmusnak, ami azonban negatívan befolyásolhatja a magyar gazdaság teljesítményét.

Az elemző által elmondottakat pedig a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) is igazolják. Eszerint a magyarok az idei II. negyedévben összesen 5,4 millió alkalommal utaztak külföldre, 14 százalékkal többször, mint az egy évvel korábbi időszakban. Az egynapos utazások száma 15 százalékkal, a többnaposoké 13 százalékkal bővült. A legtöbben Ausztriába, Szlovákiába és Romániába látogattak, az utak mintegy kétharmadának ez a három ország volt a célpontja. A magyarok átlagosan 2,8 napot töltöttek utazásaik során külföldön, vagyis 0,1 nappal többet, mint egy évvel korábban. 

A külföldre utazó magyarok az egy évvel korábbinál folyó áron 38 százalékkal többet, 338 milliárd forintot költöttek utazásaik során. Ebből többek között 173 milliárdot költöttek szórakozásra és szabadidős tevékenységekre, 42 milliárdot rokonaik, barátaik meglátogatására.

További 51 milliárd forintból különböző termékeket és szolgáltatásokat vásároltak. Ez utóbbi adat pedig azért érdekes, mert 2022 ugyanezen időszakában ez az adat még csak 31 milliárd forintot jelentett.

Magyar dolgozókat toboroz a német hipermarket: napi 35 ezres fizu, nyelvtudás sem kell

A német hipermarketlánc, a Kaufland magyar nyelvű álláshirdetést tett közzé- szúrta ki a Pénzcentrum. A Budapesttől autóval nagyjából 10 órányira lévő német Möchmühl településen található telephelyükre keresnek logisztikai munkatársat, a német nyelvtudás sem elvárás, elég, ha jó csapatjátékos vagy és van saját autód, cserébe a fizetés kellően impozáns, akár óránként 4400 forint is lehet. 

A Kaufland egy német hipermarketlánc, ugyanabban a Schwarz csoportban található, mint a Lidl. Első üzletét 1984-ben Neckarsulmban nyitotta meg, ezután nagyon gyorsan terjeszkedett Nyugat-Németországban. Napjainkra az áruházláncnak több, mint 1000 üzlete van Németországban, Csehországban, Szlovákiában, Lengyelországban, Romániában, Bulgáriában és Horvátországban. Magyarországon jelenleg nincs jelen, ezért is olyan meglepő, hogy a vállalt egy magyar nyelvű hirdetésben keres, magyar munkavállalókat a munkatársai közzé.

Rengeteg magyar él tévhitben az öröklés kapcsán: ezt sokan nem tudják, óriásit bukhatnak

Az év első felében 8 százalékkal többen tettek közjegyző közreműködésével végrendeletet, mint 2022 első hat hónapjában. Egyre gyakrabban végrendelkeznek házaspárok közösen, vagy egymással egyeztetve, a közjegyzők tapasztalatai szerint különösen akkor, ha a törvényi szabályozásnál többet juttatnának egymásnak vagy mozaikcsaládban élnek és korábbi kapcsolatukból is van gyermekük. A házaspárok közös végrendeletet is tehetnek, ennek kötöttségét azonban nem mindenki vállalja.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ez az 5 legdurvább környezetrombolás ma Magyarországon: a végén mi fogjuk megszívni

Aszály, villámárvizek, erdőirtás, biomassza és felelőtlen környezetvédelmi szabályok: öt jelenség ami sújtja a hazai természetet, és amik ellen ádáz harcot vívnak a környezetvédők. A Pénzcentrum volgja, a CashTag legújabb részében a WWF Magyarország szakembereivel járjuk körbe ezeket a jelenségeket, és Litkai Gergely humorista összegzi, mi is a probléma sokak hozzáállásával a környezetvédelemhez.

Annak ellenére, hogy a nyarainkat ma már leginkább az aszály jellemzi, mégis egyre gyakrabban fordulnak elő felhőszakadások, amikor egy kis területen viszonylag rövid idő alatt akár 1-2 havi csapadék is lezúdul, ami a helyekben, dombságokban villámárvizek kialakulásához vezethet. Ezek nem csak komoly anyagi karokat okozhatnak, de akár emberéletet is kiolthatnak

– hívta fel a figyelmet Fehér Zoltán a szervezet Természetvédelmi vezetője.

Rengeteg raktárost keresnek itthon: havi 500 ezres nettó fizetés, végzettség sem kell

Egy a TikTok-on futó profil rendszeresen hirdet végzettséget nem igénylő munkákat, a nettó bérezést feltűntetve. Akadnak olyan munkák, ahol akár 500 ezer forintot is kézhet kaphat egy munkás egy hónapban, de meg is kell dolgozni érte. 12 órás munkaidő 2 műszakban, a munkáltató kilétére pedig már csak akkor derül fény, ha elküdted a fényképes önéletrajzod. A Pénzcentrum utána járt, hogy melyek a friss nyitott hirdetett pozíciók és milyen egyéb információkat szerezhetünk a hozzászólásokból. 

Beütött a nyugdíjkatasztrófa 2023-ban: több tízezer idős magyar kerülhet bajba, ha fizetni kell

Az egyedül élő 65 feletti magyarok több mint 40 százalékának okozna gondot egy hirtelen jött kiadás kifizetése. Ilyen például, ha valamelyik fontos háztartási gép hibásodik meg, és javításra vagy cserére van szükség, vagy a házban, lakásban keletkezik valami akut tennivaló - például egy csőtörés, beázás. Összességében a magyar lakosság bő harmada hasonló gondokkal küzd az Eurostat adatai szerint.

Komoly kihívásokkal néznek szembe az idős magyarok. Az Eurostat adatai alapján az egyedül élő, 65 év felettiek 41,8 százaléka a tavalyi évben nem lett volna képes megbirkózni egy hirtelen felmerülő, váratlan kiadással, tehát a probléma több százezer idős embert érint - gondoljunk csak bele, hogy kb. 2,5 millió nyugdíjszerű ellátásban részesülő ember lehet az országban.

Ilyen váratlan kiadások közé tartozik például, ha valamelyik fontos háztartási gép hibásodik meg, és javításra vagy cserére van szükség, vagy az autót szerelőhöz kell vinni, esetleg a házban, lakásban keletkezik valami akut tennivaló - például egy csőtörés, beázás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm