One hundred Forint - hungarian money

Kamatvágást jelentett be Matolcsy: az árstopokat ki kell vezetni, az infláció továbbra is közellenség

2023. május 23. 15:18

Magyar Nemzeti Bank mai sajtótájékoztatóján Matolcsy György a jegybank elnöke a monetáris politika aktuális kérdéseiről beszélt. Elmondta, hogy az MNB elindította a jegybanki politika normalizációját. Ugyan nem változott az alapkamat, ahogy arról lapunk is beszámolt, az irányadó kamat szintje azonban csökkent. Ezt azért tehették meg, mert a jegybank szigorító intézkedései "beértek". Az inflációs tetőpontot elértük, megindult a dezinfláció - mondta el Matolcsy György.

A monetáris tanács a mai napon nem változtatott az alapkamat 13,0 százalékos szintjén keddi kamatdöntő ülésén, azonban tovább szűkítette a kamatfolyosót, a felső szélét 20,5 százalékról 100 bázisponttal, 19,5 százalékra csökkentette. Erről a döntésről is beszélt ma Matolcsy György. A MNB a 13 százalékos alapkamatszintet ma sem módosította és nem is tervez változtatást - ezt Virág Barnabás is kiemelte.

Matolcsy György szerint a mai kamatdöntés lehetővé tette, hogy a költségvetés konszolidációs pályára álljon. Az infláció azonban továbbra is fontos kérdés, bár már megindult a dezinfláció.

Az infláció továbbra is közellenség

- emelte ki a jegybank elnöke. Az MNB elsődleges célja továbbra is az infláció elleni harc. A jegybank vizsgálta, miért magasabb az infláció Magyarországon, mint más országokban a régióban vagy Európában. Azonosítottak országspecifikus tényezőket is, azonban az élelmiszer árstop hatását is jelentősnek tartják.

Továbbra is javasoljuk a kormánynak, hogy minél előbb vezesse ki az ársapkákat

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- mondta el Matolcsy György, hozzátéve, hogy üdvözölték az árfigyelő rendszer bevezetését, melynek valóban inflációcsökkentő hatása lehet.

A sajtótájékoztatón Virág Barnabás megerősítette, hogy az infláció elleni harc továbbra is a legfontosabb. Továbbra is fennmaradnak a szigorú monetáris kondíciók - az alapkamat jelenlegi 13 százalékos szintjének megváltoztatása nincs napirenden és még jó ideig nem is lesz - mondta el. Azt várják, hogy a reálkamat év végére pozitívvá válik, az infláció pedig egyszámjegyűvé válik év végére.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. június 4. 07:02
A török líra öt év alatt 77 százalékot veszített értékéből az amerikai dollárral szemben írta hétfőn...
MEDIA1  |  2023. június 3. 16:18
Sokat sejtető bejegyzést tett közzé Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a közösségi...
Összkép  |  2023. június 2. 18:33
A 10-es években folytatódott a korábbi évtized népességfogyása, az elmúlt 20 évben összességében 594...
Bankmonitor  |  2023. június 2. 17:46
Jobban figyelsz a vagyontárgyaid biztonságára mint a saját testi épséged megőrzésére? Miért? Amit ed...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 5. hétfő
Fatime
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?