1 °C Budapest
50 EUR euro bank note standing on top of a pile of hungarian 20000 forint HUF Ft bank notes background. Currency devaluation illustration

Nem néz ki túl jól a magyar külkereskedelmi mérleg: betettek az energiaárak és a gyenge forint

2022. december 22. 10:33

Októberben 923 millió euró volt a termék-külkereskedelmi hiány, szeptemberhez képest az export és az import kiigazított volumene azonos mértékben, 2,3%-kal csökkent

2022. októberben a kivitel volumene 11, a behozatalé 7,6%-kal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál. A passzívum 923 millió euró volt, az egyenleg 502 millió euróval romlott az egy évvel korábbihoz képest. Szeptemberhez viszonyítva az export és az import szezonálisan és munkanappal kiigazított volumene azonos mértékben, 2,3%-kal csökkent.

2022. októberében a kivitel értéke 12,5 milliárd euró (5192 milliárd forint), a behozatalé 13,4 milliárd euró (5549 milliárd forint) volt. 2022. októberben az egy évvel korábbihoz képest euróban kifejezve az export értéke 22, az importé 26%-kal nőtt. Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 10, a behozatalé 8,8%-kal bővült. A termék-külkereskedelmi egyenleg 502 millió euróval romlott (az első becslésben közöltnél 86 millió euróval kedvezőbb).

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 27, a behozatalban 35%-kal emelkedett az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A cserearány 5,9%-kal romlott. A forint árfolyama az euróhoz mérten 16, a dollárral szemben 37%-kal gyengült. A gépek és szállítóeszközök 2021. októberi áron számított kivitele 26, behozatala 17%-kal nagyobb lett. A közúti jármű export- és importvolumene közel ötödével nőtt. A villamos gép, készülék és műszer exportvolumene több mint ötödével, importvolumene negyedével emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Az energiafejlesztő gép és berendezés exportvolumene közel 40%-kal, importvolumene harmadával nőtt.

Az általános rendeltetésű ipari gép exportvolumene hatodával, importvolumene közel negyedével volt nagyobb az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az irodagép és gépi adatfeldolgozó berendezés volumene export- és importoldalon több mint felével nőtt. A gépek és szállítóeszközök árufőcsoport a kivitel esetében 14 százalékponttal, a behozatalnál 7,2 százalékponttal járult hozzá a megfelelő irányú forgalom volumennövekedéséhez.

A feldolgozott termékek exportvolumene 0,6, importvolumene 2,2%-kal emelkedett. Az exportoldali volumennövekedést döntően a gyógyszer, gyógyszerészeti termék, míg az importoldalit az egyéb vegyi anyag, valamint a szakmai, tudományos ellenőrző műszer forgalma befolyásolta. A feldolgozott termékek árufőcsoport a teljes export volumennövekedéséhez 0,2 százalékponttal, az import esetében pedig 0,8 százalékponttal járult hozzá.

Az energiahordozók exportvolumene 30, importvolumene 15%-kal csökkent az előző év azonos időszakihoz viszonyítva. Az exportoldali forgalomcsökkenéshez döntően a kőolaj és kőolajtermék, az importoldalihoz pedig a természetes és mesterséges gáz járult hozzá. Az energiahordozók a teljes export növekedését 1,5 százalékponttal, a teljes importét pedig 1,9 százalékponttal csökkentették.

Az élelmiszerek, italok, dohány kivitelének volumene 12%-kal kisebb, míg a behozataláé 12%-kal nagyobb lett.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A mindkét oldali volumenváltozáshoz döntően a gabona és gabonakészítmény járult hozzá. Ezen túlmenően az exportoldali forgalomcsökkenést a hús és húskészítmény, míg az importoldali forgalomnövekedést az állati takarmány termékcsoport forgalma is befolyásolta. Az árufőcsoport által realizált volumenváltozás a teljes export növekedését 0,8 százalékponttal csökkentette, míg az importét 0,6 százalékponttal növelte.

Az EU27 tagállamaiba irányuló kivitel volumene 15, az onnan érkező behozatalé 8,0%-kal nagyobb lett. A termék-külkereskedelmi mérleg 835 millió euróval javult, 1,0 milliárd eurós többlet keletkezett. Az export 77, az import 64%-át bonyolítottuk le ebben a viszonylatban.

2022. januártól októberig a kivitel értéke 117,8 milliárd euró (45,7 ezer milliárd forint), a behozatalé 124,5 milliárd euró (48,3 ezer milliárd forint) volt. Ebben az időszakban az egy évvel korábbihoz képest a kivitel volumene 5,5, a behozatalé 5,9%-kal emelkedett. A termék-külkereskedelmi mérleg 8,7 milliárd euróval romlott, a hiány 6,7 milliárd eurót tett ki.

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 24, a behozatalban 33%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához mérten. A cserearány 7,0%-kal romlott. A forint az euróhoz képest 8,6, a dollárhoz viszonyítva 23%-kal gyengült.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. január 28. 06:32
Az Európai Unió turisztikai ipara kezd visszatérni a koronavírus-járvány előtti csúcsidőszak szintje...
MEDIA1  |  2023. január 27. 22:19
Február 1-jén éjjel pár óráig kiesésekre lehet számítani a szolgáltatónál karbantartás miatt.
Bankmonitor  |  2023. január 27. 08:07
Az elmúlt évek egyik slágerbefektetése volt a deviza – ezen belül is az euró – vásárlása...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?