22 °C Budapest
Shot of of mature man who is having pain in back.

Milliónyi magyar életét keseríti meg ez a kínzó népbetegség: így szabadulj meg tőle drága kezelések nélkül

2024. június 20. 11:15

Egy friss kutatás szerint a rendszeres gyaloglás jelentősen meghosszabbíthatja a derékfájástól mentes időszakokat, mindemellett költséghatékony fájdalommegelőző gyakorlatnak bizonyul, melynek köszönhetően ritkábban esünk ki a munkából és kevesebbszer kell orvoshoz fordulnunk a problémával - jelentette a CNN.

A derékfájás egy olyan globális egészségügyi probléma, ami világszerte nagyjából 619 millió embert érint - a becslések szerint azonban ez a szám 2050-re elérheti akár a 843 milliót is! A gyakran kiújuló fájdalom az orvosi viziteken felül további költséges kezeléseket vonhat maga után - ilyen például fizikoterápia vagy a pilates -, egy új kutatás azonban egy egyszerű és ingyenes módszert ajánl a derékfájás megelőzésére, ami nem más, mint a rendszeres séta.

Elűzi a fájdalmat a rendszeres séta

Mark Hancock, a sydney-i Macquarie Egyetem fizioterápiás professzora szerint jelentős előnyökre tehetünk szert, ha rendszeresen gyalogolunk. Egy randomizált klinikai vizsgálat eredményei szerint azok, akik rendszeresen sétálnak, valóban hosszabb ideig kerülhetik el a fájdalmat. A kutatás során 701 olyan ausztrál felnőttet vizsgáltak, akik nemrégiben gyógyultak fel egy derékfájásos epizódból. A résztvevőket két csoportra osztották: a jelentkezők egyik feléből lett a kontrollcsoport, a másik csoport pedig egy gyaloglóprogramot végzett el. Az utóbbi csoport tagjait arra kérték, hogy hat hónapon át hetente ötször 30 percet sétáljanak.

A kutatás eredményeiből kiderült, hogy azok a résztvevők, akik hetente ötször 30 percet sétáltak, kevesebb tevékenységkorlátozó fájdalmat tapasztaltak és később is újult ki a hátfájásuk.

A program során hat, fizioterapeuta által vezetett oktatást is tartottak, amelyek költséghatékonyabb alternatívát jelentettek a hagyományos kezeléseknél. Natasha Pocovi, a kutatás egyik vezetője hangsúlyozta, hogy a gyaloglás egy bárki számára könnyen elvégezhető feladat, amit nyugodtan művelhetünk intenzívebben is.

Mindkét program segíthetett

A vizsgálat eredményeiből nem derült ki egyértelműen, hogy a javulást inkább a rendszeres gyaloglás vagy a fizioterapeuták oktatóprogramja eredményezte-e, mindazonáltal úgy tűnik, hogy ezek a komponensek együttesen segíthetnek megküzdeni a mozgáshoz kötődő félelmeinkkel és elősegíthetik a változtatásokra irányuló, új szokások bevezetését.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szakemberek felhívják a figyelmünket továbbá a megfelelő cipő viseletének fontosságára és arra is, hogy lehetőség szerint gyalogoljunk változatos tempóban. Amennyiben a gyaloglás során egészségügyi problémáink merülnek fel, érdemes lehet pihenőnapokat beiktatni vagy más mozgásformára váltani.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 25. csütörtök
Kristóf, Jakab
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem