üres kórházi ágy oldalnézet klinika

Óriási pénzosztásba kezdett a magyar kormány: nem tudtak mit tenni, ezt menteni kellett

2024. június 18. 08:27

A kormány a hétfő esti Magyar Közlönyben megjelent határozatában 41 milliárd forinttal megemelte a gyógyító-megelőző kassza idei költségvetési kiadásait - írja a Portfolio.

A magyar kormány úgy határozott, hogy az Egészségbiztosítási Alap számára 41,0269 milliárd forinttal több forrást biztosít a 2024-es költségvetésben. Az intézkedést a Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló törvény adta jogkörben hozták meg. Pintér Sándor belügyminiszternek és Varga Mihály pénzügyminiszternek azonnal végre kell hajtania ezt az intézkedést.

Orbán Viktor miniszterelnök aláírásával a kormány döntése egyben visszavonja a 1401/2021. (VI. 29.) Kormányhatározatot, amely az állami egészségügyi intézmények energiahatékonysági korszerűsítésének megvalósítását tartalmazta.

Ez a lépés egyértelműen a kórházak adósságának csökkentésére irányul, amely április végén 58,8 milliárd forintot tett ki. Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára szerint, ha a kórházak tartozását 20-25 milliárd forintra lehetne csökkenteni, az már kezelhető szint lenne.

Súlyos gondok vannak

A hazai kórházak adósságának rendezése igen kemény feladat 2024-ben. Mint ahogy arról mi is beszámoltunk májusban, több kórházat is végrehajtás alá vont a NAV: a jászberényi intézménytől például 57 millió forintot szedtek be. De két fővárosi kórház is rajta volt a végrehajtási eljárás alatt álló adózókat összesítő listán. Az adósságrendezés erőteljes elkezdése mellett fontos kiemelni azt is, hogy a minap egy egészségügyi salátatörvény elfogadásával út nyílt Magyarországon a kötelezően elrendelhető szűrővizsgálatok számára.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Hogyan kellene korlátozni a mobiltelefon-használatot az iskolában?

A magyar kormány nemrégiben egy új jogszabály-módosító javaslatot nyújtott be, amely lehetővé tenné a diákok iskolai mobiltelefon-használatának korlátozását. A javaslat szerint a kormány jogosult lenne meghatározni azokat a tárgyakat, amelyeket tilos az iskolákba és kollégiumokba bevinni, illetve azokat, amelyeket csak igazgatói engedéllyel lehet az órákon használni. Ugyanakkor a kérdés egyelőre igencsak megosztja a szülőket, így most leginkább az ő véleményükre vagyunk kíváncsiak, hogyan is kellene rendezni a gyeremekek iskolai mobiltelefon-használatát. Kérjük, segítsd a munkánkat és töltsd ki az alábbi, anonim kérdőívünket.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 25. csütörtök
Kristóf, Jakab
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem