28 °C Budapest
Microscopy virus image of a group of covid-19 infecting human cells, scientific illustration based on the new coronavirus pandemic, shows the structure of virus lipid shell and protein spikes surrounded by cells inside the human body

Súlyos bejelentés jött a WHO üléséről: hamarosan dönthetnek pandémiás vészhelyzetről?

2024. május 27. 15:15

Az Egészségügyi Világszervezet éves ülésén a kormányok képviselői a COVID-19 következményei után a jövőbeli világjárványokra való felkészülés megerősítésére törekedtek, de a pandémiáról szóló szerződés elfogadása elmaradt az országok közötti megállapodás hiányában.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) éves ülését a kormányok miniszterei és magas rangú küldöttek nyitották meg, akik a COVID-19 világjárvány után a jövőbeli pandémiákra való globális felkészülés megerősítését célozták. A tárgyalások középpontjában egy pandémiáról szóló szerződés állt, amelynek elfogadása azonban elmaradt, mivel a résztvevő országok nem tudtak egységes álláspontra jutni - írja az AP News.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója hangsúlyozta, hogy bár a szerződés elfogadásának elhalasztása nem sikerült, ez nem tekinthető kudarcnak. Tedros kiemelte az ENSZ-tagállamok előtt álló "óriási" kihívást és az ambiciózus időkeretet, amelyben próbáltak megállapodásra jutni.

A WHO és más szervezetek képviselői arra törekedtek, hogy a koronavírus világjárvány okozta aggodalmat felhasználva növeljék az érdeklődést egy jövőbeli pandémia felkészültség iránt. Az alapvető gondolat az volt, hogy a határokat nem ismerő kórokozók elleni küzdelem egységes nemzetközi választ igényel.

Az egészségügyi minisztereknek most olyan mélyen gyökerező nézeteltéréseket kell leküzdeniük, mint például az új kórokozókkal kapcsolatos információk és szűkös erőforrások - mint vakcinák és maszkok - megosztása.

A gyűlésen felszólalt többek között Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Antonio Guterres ENSZ-főtitkár és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is. Guterres videón keresztül arra sürgette a résztvevőket, hogy támogassák a nemzetközi egészségügy módosításait.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Srettha Thavisin thaiföldi miniszterelnök emlékeztetett: bár jogi viták és végtelen tárgyalások zajlanak, az egészségügy lényege közös emberségünkben rejlik.

Tedros azt javasolta, hogy a világjárványról szóló szerződés helyett a Nemzetközi Egészségügyi Szabályzat módosítása jelenthetné a legjobb lehetőséget. Ezek a rendeletek segítenek az országokat abban, hogy jobban felismerjék és reagáljanak az egészségügyi vészhelyzetekre.

A gyűlésen felmerült egy "pandémiás vészhelyzet" fogalmának bevezetése is, amely pontosítaná és finomítaná a WHO legmagasabb riasztási szintjét veszélyes járványok esetén. Ez hozzájárulhat ahhoz, hogy jobban tájékoztassák a közvéleményt olyan időszakokban, amikor bizonytalanság uralkodik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 15. szombat
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem