21 °C Budapest
Napping, Resting, Sleeping, Canada, Domestic Cat

Így teszi tönkre magát rengeteg városi magyar a rossz alvással: nem is sejtik, hol hibáznak

2024. március 29. 07:15

A zöldebb utcákban élő emberek jobb alvásminőségről számoltak be egy friss kutatás szerint. A zöld környezet a mentális egészség javulásán keresztül közvetlenül hozzájárul az alvásminőség javításához - írja a PsyPost. A tanulmány egyik következtetése, hogy a várostervezésben is figyelembe kellene venni ezt az összefüggést.

Egy 18 országot érintő friss kutatás rávilágított arra az összefüggésre, hogy azok, akik zöldebb utcákban élnek, jobb alvásminőségről számolnak be. Az Environmental Research folyóiratban közzétett tanulmány az alváshiány és annak egészségügyi következményei kapcsán keresi a természeti környezet és a pihenés közötti összefüggéseket. A BlueHealth International Survey adatbázisát felhasználva, amely 18 838 felnőtt válaszait tartalmazza világszerte, a kutatók 16 077 résztvevő adatait elemezték. A vizsgált változók között szerepelt az alvás hossza, a természeti környezetekkel való interakció típusai, a mentális jólét és a fizikai aktivitás.

A tanulmány hatféle természettel való érintkezést vizsgált meg, többek között az utcák zöldfelületeinek észlelését és az otthonokból nyíló kilátást. Megfigyelték, hogy a zöld és kék színek - mint a fák vagy az égbolt - látványa pozitív hatással van a mentális jóllétre, ami viszont csökkenti az elégtelen alvás esélyeit. (Ez definíció szerint napi kevesebb mint hat órát jelent.)

Különösen erős kapcsolatot találtak az utcai zöldfelületek és a jobb alvásminőség között. A mentális jólét itt mediátor szerepet töltött be, ami azt sugallja, hogy a zöldfelületekből származó pszichológiai előnyök közvetlenül befolyásolják ezt a kapcsolatot. Bár a kék kilátás nem mutatott közvetlen hatást az alvásra, indirekt módon mégis hozzájárulhat a jobb alvási szokásokhoz.

Leanne Martin és Mathew White kutatók kiemelték: az utcai zöld felületek arányának javítása nemcsak környezeti problémákra nyújt megoldást, hanem fontos közegészségügyi kérdés is lehet. Az eredmények szerint a zöldebb utcákban élő emberek 17%-a alszik kevesebb mint hat órát alszanak éjszakánként, míg ez az arány nem zöld utcákban élőknél 22%.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A tanulmány továbbá megvizsgálta a "zöld és kék területekre" - például parkokba, természetbe tett látogatások hatásait is. Az ilyen terek gyakori látogatása összefüggést mutatott magasabb fizikai aktivitással és jobb mentális jóléttel. Azonban csak a mentális jóléttel való összefüggés bizonyultak jelentősnek az alvásminőség tekintetében.

Összegezve: a friss tanulmány új perspektívát nyújt arra vonatkozóan, hogyan befolyásolhatja a természeti környezetünk minősége alvási szokásainkat. Felhívja a figyelmet arra is, hogy ezen összefüggések mélyebb megértése és további bizonyítékok gyűjtése hogyan segíthetne formálni várostervezési és közpolitikai döntéseket egészségesebb lakosság érdekében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem