23 °C Budapest
Ambulance in a hurry on the city street

Ez várhat a magyar háziorvosokra: átvezénylés és pénzbírság lebeg a szemük előtt

2024. január 19. 09:33

Kemény hangú levelet kaptak az érdi háziorvosok a helyi OMSZ-telepről. Ebben az szerepel, hogy ha nem jelentkeznek ügyeletre, más megyébe helyeztetik őket.

Ha nem jelentkeznek ügyeletre, akkor más megyébe lesznek átvezényelhetők - ezt írta a háziorvosoknak Érden egy OMSZ-alkalmazott, mint az kiderült a Népszava birtokába jutott levélből. Azt nem tudni, miért volt szükség megírni ezt a levelet, mert nincs pontos adat arról, hány orvos tagadta meg az ügyeletes szolgálat felvételét.

Az OMSZ helyi telepének munkatársa a levélben azt is írta az orvosoknak, hogy nem csak más megyébe küldetik át őket, de a neveiket is összeírják és leadják - nem részletezte, hogy pontosan hol. Nem először kapnak a háziorvosok ijesztő leveleket: mióta átszervezték az ügyeleti rendszert, korábban szóba került az is, hogy az ügyeletre nem jelentkező orvosok ötmillió forintos pénzbírságot kaphatnak.

Frissítés!

Cikkünk megjelenése után az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünknek Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs- és pr vezetője. Az kommentárt változtatás nélkül közöljük:

Nyilvánvaló, hogy a háziorvosi ügyeletekben számítunk a háziorvosok részvételére, hiszen a betegek igényt tartanak a tőlük kapott ellátásra. Sok háziorvos vonakodik havonta maximum két alkalommal, délután vagy délelőtt, ráadásul plusz díjazásért ügyeletet vállalni, holott a tapasztalatok szerint az ügyeletbe óránként átlagosan egy-két beteg érkezik, rendszerint enyhe tünetekkel, így ellátásuk nem igényel extrém erőfeszítést a háziorvostól, aki ezért 9-11 ezer Ft/óra díjazásban is részesül. Az új ügyeleti rendszerhez februárban csatlakozó Pest vármegye esetében is szembetűnő, hogy a háziorvosok ellenérzéseit sokan egyéni, vagy politikai érdektől hajtva táplálják és kihasználják, rombolva ezzel a lakossági bizalmat is. Tizenhét, már csatlakozott vármegye egyéves működésének tapasztalatai, 310 ezer elvégzett betegellátás alapján kijelenthető, hogy az egységes alapellátási ügyeleti rendszer Fejér és Pest vármegye területén is jól fog működni, a betegellátás szempontjából előrelépést fog jelenteni és a ma még kételkedő háziorvosok számára is megfelelő feltételeket fog biztosítani. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 20. csütörtök
Rafael
25. hét
Június 20.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem