18 °C Budapest
Ambulance in a hurry on the city street

Ez várhat a magyar háziorvosokra: átvezénylés és pénzbírság lebeg a szemük előtt

2024. január 19. 09:33

Kemény hangú levelet kaptak az érdi háziorvosok a helyi OMSZ-telepről. Ebben az szerepel, hogy ha nem jelentkeznek ügyeletre, más megyébe helyeztetik őket.

Ha nem jelentkeznek ügyeletre, akkor más megyébe lesznek átvezényelhetők - ezt írta a háziorvosoknak Érden egy OMSZ-alkalmazott, mint az kiderült a Népszava birtokába jutott levélből. Azt nem tudni, miért volt szükség megírni ezt a levelet, mert nincs pontos adat arról, hány orvos tagadta meg az ügyeletes szolgálat felvételét.

Az OMSZ helyi telepének munkatársa a levélben azt is írta az orvosoknak, hogy nem csak más megyébe küldetik át őket, de a neveiket is összeírják és leadják - nem részletezte, hogy pontosan hol. Nem először kapnak a háziorvosok ijesztő leveleket: mióta átszervezték az ügyeleti rendszert, korábban szóba került az is, hogy az ügyeletre nem jelentkező orvosok ötmillió forintos pénzbírságot kaphatnak.

Frissítés!

Cikkünk megjelenése után az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünknek Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs- és pr vezetője. Az kommentárt változtatás nélkül közöljük:

Nyilvánvaló, hogy a háziorvosi ügyeletekben számítunk a háziorvosok részvételére, hiszen a betegek igényt tartanak a tőlük kapott ellátásra. Sok háziorvos vonakodik havonta maximum két alkalommal, délután vagy délelőtt, ráadásul plusz díjazásért ügyeletet vállalni, holott a tapasztalatok szerint az ügyeletbe óránként átlagosan egy-két beteg érkezik, rendszerint enyhe tünetekkel, így ellátásuk nem igényel extrém erőfeszítést a háziorvostól, aki ezért 9-11 ezer Ft/óra díjazásban is részesül. Az új ügyeleti rendszerhez februárban csatlakozó Pest vármegye esetében is szembetűnő, hogy a háziorvosok ellenérzéseit sokan egyéni, vagy politikai érdektől hajtva táplálják és kihasználják, rombolva ezzel a lakossági bizalmat is. Tizenhét, már csatlakozott vármegye egyéves működésének tapasztalatai, 310 ezer elvégzett betegellátás alapján kijelenthető, hogy az egységes alapellátási ügyeleti rendszer Fejér és Pest vármegye területén is jól fog működni, a betegellátás szempontjából előrelépést fog jelenteni és a ma még kételkedő háziorvosok számára is megfelelő feltételeket fog biztosítani. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem