Smallpox and Monkeypox MPXV

Végre itt van! Megérkezett az első majomhimlő-teszt a magyaroknak, ennek sokan örülni fognak

2022. október 6. 14:02

Három különböző gyártó professzionális majomhimlő antigén tesztjéből rendelt kísérleti mennyiséget egy hazai forgalmazó, aki azon egészségügyi intézményeknek ajánlja fel az eszközöket kísérleti célokra, kipróbálásra, amelyek számára azok jelenleg vagy a jövőben a legnagyobb értéket jelentheti - írja közleményében az A-lab.

A majomhimlő vírus ugyan hirtelen a figyelem középpontjába került, de Európában és a világ más részein jelenleg még nem tűnik fenyegetőnek a terjedése. A CDC október 6-i adatai szerint a világ 107 országában közel 70.000-en fertőződtek meg a vírussal. Magyarországon még nem érte el a százat az új fertőzőttek száma, és bár itthon nem tapasztalható számottevő növekedés, ez bármikor változhat.

A vírus bármikor mutálódhat, a terjedés módja, sebessége és a vírus fertőzőképessége változhat, így érdemes már most felkészülni és megismerni a gyártókat és a diagnosztikai eszközöket

mondja Karvalics Attila, a gyorsdiagnosztikai eszközök egyik meghatározó hazai forgalmazója, az A-Lab Pharma ügyvezetője, aki emlékeztetett arra is, hogy a diagnosztikai eszközök minősége folyamatosan fejlődik. Míg az első koronavírus antigén tesztek szenzitivitása csak 60% volt, addig ma már a fertőzőképesség fennállása esetén jellemzően az érzékenyebb orrüreg teszt eszközök szenzitivitása magas víruskoncentráció mellett már 100% körül található. Szinte az egész világon ezek a gyorstesztek képviselik a fertőzés megfékezésének első védvonalát az arany standard-nek számító PCR-vizsgálatok mellett.

Forgalmazóként mi a COVID-19 járvány legelején már több mint 100 teszt metaanalízisét végeztük el, és egy részük laboratóriumi vagy kórházi kipróbálására kértünk fel állami és egyházi egészségügyi szervezeteket, laborokat. Ez alapján állítottuk össze, majd finomítottuk eszközeink portfólióját, hogy mindig a legmagasabb analitikai értékű teszteket képviseljük

teszi hozzá Karvalics. Ezt a folyamatot kezdte most meg az A-Lab Pharma a majomhimlő teszttel, de hamarosan olyan ételintolerancia gyorsteszt is érkezik az országba, amely 100 különböző ételre történő antitest reakció alapján szemi-kvantitatív eredményt képes adni a laborvizsgálatoknál kedvezőbb árszinten fél órán belül.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az in vitro diagnosztika területén Kína vezeti a világot, ma már többszáz cég, köztük számos tőzsdén jegyzett vállalat foglalkozik igen magas szinten gyorsdiagnosztikai eszközök kutatásával, fejlesztésével és gyártásával. Termékeik hazánkban is az otthoni öngondoskodás és egy hatékonyabb egészségügyi rendszer új, nélkülözhetetlen pillérei lehetnek az előzetes diagnosztikai döntések támogatásával. Szerencsére létezik már magyarországi gyártó is, aki ezen a stratégiailag fontos területen hazai kompetenciákat épít fel, de lemaradásunk a világtól több évtizedes ezen a téren. A jelenleg elérhető tesztek döntő része nem otthon használatos eszköz, elvégzésükhöz egészségügyi szakszemélyzet igénybevételére van szükség, de növekszik a hazai patikák és drogéria láncok forgalmazásában elérhető önmintavételre regisztrált eszközök száma is.

A professzionális tesztek között elérhetőek már kardiovaszkuláris és tumor markerek-, terhességi hormon-, fertőző betegségek- és állati fertőzések vagy akár drog jelenlétének kimutatására alkalmas eszközök. Otthoni használatra elterjedtek a vastagbélrák előrejelzésére alkalmas székletvértesztek vagy akár a Chlamydia és a húgyúti fertőzés tesztek.

Karvalics Attila szerint a preventív és kisebb egészségbiztosítási erőforrásokat felhasználni képes medicina felé kell haladnia a világnak. E folyamat során mind az államnak, mind az egészségügynek, mind az állampolgároknak át kell értékelniük korábbi stratégiáikat, viselkedésmintáikat, mert hatékonyság javulás nélkül csakis minőségromlás vagy összeomlás várhat az egészségügyre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem