senior old stick hospital

Ez keseríti meg minden második magyar idős mindennapjait: ennél már csak rosszabb lesz?

2022. május 13. 16:02

Magyarországon átlagosan minden ötödik lakos olyan hosszú ideje fennálló egészségügyi állapottal él együtt, amely nehézséget jelent számára a mindennapokban. Idősebb korban az arány egyre nő: egy friss statisztika szerint minden második 65 év feletti lakost korlátoz a mindennapokban rossz egészségügyi állapota. A 16-64 éves korosztályban ez az arány mindössze 14,6 százalék. Az Európai Unióban kisebb az aránya átlagban a rossz egészségük miatt mindennapokban hátrányt szenvedő időseknek, lehetne jobb is a magyar idősek helyzete. Európai viszonylatban nem állunk annyira rosszul, Horvátországhoz, Szlovákiához, Romániához képest nálunk sokkal kevesebb nyugdíjasnak van oka panaszra.

Az egészségi állapot nagymértékben meghatározza azt, hogy hogyan éljük a mindennapjainkat. A rossz látástól kezdve a cukorbetegségen át egészen a fiziológiai fogyatékosságig egy tartósan fennálló egészségügyi probléma, krónikus betegség akadályt jelenthet, amivel nap mint nap meg kell küzdeni. Ráadásul nemcsak a mindennapi teendők ellátása jelenthet nehézséget, hanem anyagilag is megviselheti a háztatásokat egy tartós betegség, és az ebből fakadó korlátozottság.

Európában a lakosság negyede él együtt olyan hosszú ideje fennálló egészségügyi állapottal, amely nehézséget jelent számára a mindennapokban. Magyarországon valamivel kevesebben, 22,8 százaléka a lakosságnak érez így az Eurostat frissen publikált adatai szerint. Svédország és Máltán ez az arány 13-14 százalék, míg Lettországban közel 40 százalék. Az osztrák (31,9%), szlovák (32,1%) vagy horvát (32,6%) lakosság jellemzően rosszabbnak, az olaszok (22,4%), szlovének (22,1%) jobbnak érzik nálunk a helyzetüket.

Azt is érdemes megvizsgálni, mennyire korlátozza az egyes országokban az idősödő korosztályt a rossz egészsége. Ebben a statisztikában Magyarországnak rosszabbak a mutatói mint az uniós átlag: minden második 65 év feletti magyarnak mindennapi nehézséget jelent a rossz egészsége. A szomszédos országok közül a horvátoknál, szlovákoknál, románoknál még súlyosabb a helyzet: 62-70 százaléka az idősödő korosztálynak korlátozottságot szenved el.

A norvégoknál, svédeknél, szerbeknél, illetve Máltán a legjobb a 65 év felettiek helyzete eszerint az adatsor szerint. A 16-64 éves korosztály korlátozottságát tekintve pedig a finnek és a dánok vezetik a listát, minden harmadik lakost akadályoz a mindennapokban az egészségügyi állapota. Ebben az összevetésben érdekes módon a szerbek, bolgárok, görögök és Málta vannak a legjobb helyzetben.

A járvány sokat rontott a magyar nyugdíjasok egészségi állapotán

A Pénzcentrum nyugdíjasok helyzetével foglalkozó év eleji kutatásából kiderült, hogy nagy arányban romlott a magyar nyugdíjasok egészségi állapota a koronavírus magyarországi megjelenése óta. A kutatásban résztvevők közül a fizikai egészségét mindössze a nyugdíjas válaszadóink 5,2 százaléka értékelte tökéletesnek, és 30,4 százalékuk nyilatkozott úgy: "Elég jó az egészségem, csak néha okoz gondot". Ezzel szemben 16,4 százalékuk azt jelölte, hogy a rossz egészségi állapota mindennapi nehézségeket okoz számára.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A kérdőívben külön kitértünk rá, hogy az elmúlt időszakban, amióta a járvány megjelent Magyarországon, tapasztaltak-e változást az egészségükben válaszadóink. Bár 51,1 százalékuknak saját bevallása szerint nem változott az egészsége, riasztó, hogy mindössze 1,6 százalékuk tapasztalt javulást, 46,4 százaléknak pedig egyenesen romlott az egészsége.

A felmérésünk kitért arra, hogy mit remélnek az idősek, 2022-ben fog-e javulni az egészségi állapotuk. Úgy tűnik, kevesen bizakodók: mindössze 8,5 százalékuk vár javulást az idei évtől. Azt, hogy az egészségi állapotuk romlani fog háromszor ennyien válaszolták. A nyugdíjasok nagytöbbsége szerint viszont nem lesz változás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?