senior old stick hospital

Ez keseríti meg minden második magyar idős mindennapjait: ennél már csak rosszabb lesz?

2022. május 13. 16:02

Magyarországon átlagosan minden ötödik lakos olyan hosszú ideje fennálló egészségügyi állapottal él együtt, amely nehézséget jelent számára a mindennapokban. Idősebb korban az arány egyre nő: egy friss statisztika szerint minden második 65 év feletti lakost korlátoz a mindennapokban rossz egészségügyi állapota. A 16-64 éves korosztályban ez az arány mindössze 14,6 százalék. Az Európai Unióban kisebb az aránya átlagban a rossz egészségük miatt mindennapokban hátrányt szenvedő időseknek, lehetne jobb is a magyar idősek helyzete. Európai viszonylatban nem állunk annyira rosszul, Horvátországhoz, Szlovákiához, Romániához képest nálunk sokkal kevesebb nyugdíjasnak van oka panaszra.

Az egészségi állapot nagymértékben meghatározza azt, hogy hogyan éljük a mindennapjainkat. A rossz látástól kezdve a cukorbetegségen át egészen a fiziológiai fogyatékosságig egy tartósan fennálló egészségügyi probléma, krónikus betegség akadályt jelenthet, amivel nap mint nap meg kell küzdeni. Ráadásul nemcsak a mindennapi teendők ellátása jelenthet nehézséget, hanem anyagilag is megviselheti a háztatásokat egy tartós betegség, és az ebből fakadó korlátozottság.

Európában a lakosság negyede él együtt olyan hosszú ideje fennálló egészségügyi állapottal, amely nehézséget jelent számára a mindennapokban. Magyarországon valamivel kevesebben, 22,8 százaléka a lakosságnak érez így az Eurostat frissen publikált adatai szerint. Svédország és Máltán ez az arány 13-14 százalék, míg Lettországban közel 40 százalék. Az osztrák (31,9%), szlovák (32,1%) vagy horvát (32,6%) lakosság jellemzően rosszabbnak, az olaszok (22,4%), szlovének (22,1%) jobbnak érzik nálunk a helyzetüket.

Azt is érdemes megvizsgálni, mennyire korlátozza az egyes országokban az idősödő korosztályt a rossz egészsége. Ebben a statisztikában Magyarországnak rosszabbak a mutatói mint az uniós átlag: minden második 65 év feletti magyarnak mindennapi nehézséget jelent a rossz egészsége. A szomszédos országok közül a horvátoknál, szlovákoknál, románoknál még súlyosabb a helyzet: 62-70 százaléka az idősödő korosztálynak korlátozottságot szenved el.

A norvégoknál, svédeknél, szerbeknél, illetve Máltán a legjobb a 65 év felettiek helyzete eszerint az adatsor szerint. A 16-64 éves korosztály korlátozottságát tekintve pedig a finnek és a dánok vezetik a listát, minden harmadik lakost akadályoz a mindennapokban az egészségügyi állapota. Ebben az összevetésben érdekes módon a szerbek, bolgárok, görögök és Málta vannak a legjobb helyzetben.

A járvány sokat rontott a magyar nyugdíjasok egészségi állapotán

A Pénzcentrum nyugdíjasok helyzetével foglalkozó év eleji kutatásából kiderült, hogy nagy arányban romlott a magyar nyugdíjasok egészségi állapota a koronavírus magyarországi megjelenése óta. A kutatásban résztvevők közül a fizikai egészségét mindössze a nyugdíjas válaszadóink 5,2 százaléka értékelte tökéletesnek, és 30,4 százalékuk nyilatkozott úgy: "Elég jó az egészségem, csak néha okoz gondot". Ezzel szemben 16,4 százalékuk azt jelölte, hogy a rossz egészségi állapota mindennapi nehézségeket okoz számára.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A kérdőívben külön kitértünk rá, hogy az elmúlt időszakban, amióta a járvány megjelent Magyarországon, tapasztaltak-e változást az egészségükben válaszadóink. Bár 51,1 százalékuknak saját bevallása szerint nem változott az egészsége, riasztó, hogy mindössze 1,6 százalékuk tapasztalt javulást, 46,4 százaléknak pedig egyenesen romlott az egészsége.

A felmérésünk kitért arra, hogy mit remélnek az idősek, 2022-ben fog-e javulni az egészségi állapotuk. Úgy tűnik, kevesen bizakodók: mindössze 8,5 százalékuk vár javulást az idei évtől. Azt, hogy az egészségi állapotuk romlani fog háromszor ennyien válaszolták. A nyugdíjasok nagytöbbsége szerint viszont nem lesz változás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem