8 °C Budapest
The Photo Of Cartoon Stomach On Womans Body Against White Background, Acid Reflux Disease Symptoms Or Heartburn, Concept With Healthcare And Medicine

Mi jó reflux ellen? Reflux ellen tea fogyasztás, reflux ellen ételek, reflux ellen gyógyszer alkalmazása

2021. augusztus 15. 17:52

A kellemetlen, fájdalmas és égő érzésű reflux, illetve a reflux által keltett rossz közérzet szinte mindannyiunk számára ismerős érzés, azonban nem mindegy, hogy a gyomorsav alkalomadtán marja végig a nyelőcsövünket, vagy krónikus reflux alakul ki, ami hosszú távon rontja az életminőséget és veszélyes szövődményeket okozhat. Mit tehetünk ilyenkor a reflux ellen? Mi reflux ellen a legjobb védekezés?

A reflux egy gyakori emésztőrendszeri rendellenesség, amellyel számos magyar próbálja felvenni a küzdelmet nap, mint nap – éppen ezért érdemes a problémát alaposan górcső alá vennünk, hogy megérthessük a reflux mibenlétét és megismerhessük, milyen problémákat okoz a reflux, illetve mit tehetünk a reflux ellen, hogyan szüntethetőek meg a reflux kellemetlen tünetei. Hogyan védekezhetünk a reflux ellen gyógyszer nélkül és reflux gyógyszer használatával? A reflux ellen tea mint természetes reflux gyógymód alkalmazható? A reflux ellen ételek fogyasztásával lehet védekezni? Ha igen, reflux ellen milyen reflux diéta ajánlott a betegeknek? Mi jó reflux ellen általánosságban?

Mi a reflux?

A reflux egy gyakori emésztőrendszeri megbetegedés, a fejlett országokban a lakosság 10-20%-át érintő, ún. népbetegség. A reflux lényege, hogy a gyomor maróhatású, savas tartalma (más néven a refluxátum) a nyelőcső és a gyomor záróizmainak a gyengesége miatt visszakerül a nyelőcső alsó szakaszára, a nyelőcső fentebbi részére, sőt, akár a szájüregbe is, ezzel szövetkárosodást és a fogazat károsodását okozva. A reflux alkalmi jelleggel bárkinél előfordulhat, okozhatja például a rossz táplálkozás, gyomorrontás és számos esetben stressz is, azonban a hosszútávon fennálló reflux ellen mindenképpen lépnünk kell.

Mik a reflux tünetei?

A reflux tünetei igen jellegzetesek: a maróhatású gyomortartalom, mint sav, ahogy feláramlik a nyelőcsőben, végigmarja a nyelőcső és a gége nyálkahártyáját, ezzel a nyomorban, a gyomorszájnál és az egész nyelőcsőben, különösképpen a torok és a gége tájékán kellemetlen, égő érzést okoz. A reflux okozta fájdalom kisugározhat a mellkason keresztül felfelé, a szájba, illetve a jobb bordaív alatt is érzékelhető.

A reflux miatti fájdalom bármilyen hétköznapi tevékenység, mozdulat kapcsán előjöhet: kifejezetten gyakoriak a reflux tünetei például hajlongás esetén, lefekvéskor és étkezés során is, különösképpen, ha jéghideg vagy forró ételt, italt veszünk magunkhoz. A refluxos égő érzés rendszerint étkezés után néhány órával jelentkezik, miközben a gyomrunk emészti a korábban elfogyasztott élelmet.

A reflux tünetei habár jellegzetesek, sokszor nem egyértelműen erre a betegségre utalnak: a reflux okozhat szorító mellkasi fájdalmat, hörgőgörcsöt, rekedtséget és krónikus reggeli, illetve éjjeli köhögést is, így könnyű lehet összekeverni más mellkasi problémákkal, vagy légúti megbetegedésekkel. A gyomorszáj környékén jelentkező gyomorégést könnyű összekeverni a gyomorfekéllyel – habár a reflux és a gyomorfekély két különböző betegség, a reflux lehet előhírnöke a nyombélfekélynek, gyomorfekélynek. A reflux mindemellett savanyú szájízt és rossz leheletet is okoz.

Mik a reflux okai?

A kutatók nagy jelentőséget tulajdonítanak a reflux kialakulása esetén a gyomor és a nyelőcső záróizmainak gyengeségének, a zárókészség csökkenésének – ennek köszönhetően ömlik vissza a gyomortartalom a nyelőcsőbe és fejti ki a nyálkahártyán maró hatását. Normál esetben, ha a záróizmok a rendeltetésüknek megfelelően működnek, az izmok összehúzódásakor a nyelőcsőben nagyobb a nyomás, mint a gyomorban, így a sav nem törhet fel. Reflux esetén a nyomás ereje nem elég nagy, nem záródnak jól az izmok, így jön létre a reflux.

A reflux okai közé tartozik a nagymértékű hasi elhízás és a terhesség, a gyakori súlyemelés, a megerőltető fizikai munka végzése és a sportok is, ugyanúgy, ahogy a tartós ülőmunka. Okozhat refluxot mindemellett az állandó szűk ruházat, a rendszertelen, zsíros, kalóriadús táplálkozás, a gyakori alkoholfogyasztás és a dohányzás, de különböző nyugtatók is lehetnek lazító hatással a gyomorszájra.

Mit okozhat a reflux, mik a reflux szövődményei?

A tartósan fennálló reflux ellen mindenképpen küzdenünk kell, hiszen az erős gyomorsav károsítja a nyálkahártyát, ezzel gyulladást okozva a szövetekben. A folyamatos gyulladás hatására az egyébként többrétegű, el nem szarusodó nyálkahártya laphámját hengerhám váltja fel – ezt Barett-nyelőcsőnek nevezzük, ami egy daganatképző állapot, vagyis kiemelt figyelmet kell fordítanunk arra, hogy a reflux ne okozzon ilyen krónikus problémákat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A nyálkahártya károsodása mellett a reflux a szájüregre is kártékony hatással van: a reflux és a savas közeg marja a fogzománcot, kellemetlen, savas szájízt és tartós rossz leheletet okoz, amit sokszor még a gyakori fogmosással, öblögetéssel sem tudunk megszüntetni. A reflux ellen mindemellett azért is fontos, hogy felvegyük a harcot, mivel a savas problémák kihathatnak a gyomor egészére és a nyombélre is (ahol a gyomor és a vékonybél találkozik), így nő az esélye a fekélyesedésnek.

Mit tehetünk reflux ellen?

Az alkalmilag elforduló reflux egy teljesen általános és gyakori probléma, azonban, ha a betegség okozta tünetek folyamatossá válnak, mindenképpen érdemes meglátogatnunk háziorvosunkat és kikérnünk a tanácsát. A reflux kezelése alapesetben egyszerű életmód- és táplálkozásterápiával történik, azaz a reflux ellen olyan ételek fogyasztásával vesszük fel a harcot, amelyeket könnyű megemészteni és csökkentik a gyomortartalom savas kémhatását. Ritkább esetekben, súlyos reflux ellen az orvosok különféle gyógyszeres megoldásokat javasolnak (savcsökkentő gyógyszerek reflux ellen), illetve amennyiben szükséges, sebészi úton is történhet beavatkozás.

Hogyan használhatóak a reflux ellen ételek?

Reflux ellen a szakorvos elsősorban egy reflux diéta összeállításával kezdi meg a kezelést, ami mellett a reflux súlyosságától függően kaphatunk gyógyszereket is (reflux ellen gyógyszer). A reflux diéta alapelve, hogy többségében olyan élelmiszereket fogyasszunk, amelyek közömbösítik a gyomor savas kémhatását. Reflux ellen ételek tipikusan a következő tanácsok szerint alkalmazhatóak:

  • A magas keményítőtartalmú szénhidrátok viszonylag rövid ideig tartózkodnak gyomrunkban, de reflux és a gyomorsav-problémák szempontjából ezek a legjobb savkötők. Ha a reflux diéta mellett is figyelünk alakunkra, a kenyér, kekszek, tészták és pékáruk helyett válasszuk a zabot, a rizst és a burgonyát!
  • Habár a zsír jól megköti a gyomorsavat, nem szabad sokat fogyasztani belőle, mert nehezen emészthető és erős refluxot okoz. Részesítsük előnyben a növényi zsiradékokat (kókuszzsír, margarin) az állati eredetűvel szemben és használjunk általánosságban is kevesebbet belőlük!
  • A folyadékok csak rövid ideig tartózkodnak a gyomorban, így nem közömbösítik a savelválasztást, ám javallott minél több szénsavmentes ásványvizet fogyasztanunk. Bevásárláskor válasszunk nyugodtan lúgosított vizet, Salvus vizet!
  • Reflux ellen a zöldségek, gyümölcsök, főzelékek elengedhetetlen szerepet játszanak, ám gondosan meg kell válogatnunk, melyik típusokat bírja el a gyomrunk! Reflux esetén javasoljuk, felejtsük el a savas citrusféléket, együnk inkább olyan lúgosító élelmiszereket, mint a banán, a zöldborsó, az avokádó, a répa és még sokan mások!

Reflux ellen Salvus víz fogyasztásával

Az ásványi anyagokban nagyon gazdag Salvus víz fogyasztása jótékony hatással van a gyomorégésre, alkalmazható gyomorfekély és reflux ellen is, illetve csökkenti a puffadás és más gyomor- és bélbántalmak kellemetlen tüneteit.

Reflux ellen tea fogyasztásával

Reflux ellen tea fogyasztásával is védekezhetünk, ami ugyanazon az elven működik, mint például a Salvus víz. Válasszunk lúgosító teakeverékeket, amelyek nyugtatják a nyelőcsövet és a gyomrot – ezeket semmiképpen se fogyasszuk el túl forrón, nehogy sértsük vele a reflux által felmart területeket! A boltokban, gyógyszertárakban, drogériákban kapható kifejezetten reflux teakeverék, ilyen a györgytea is, de a kamilla, gyermekláncfű és csalántea fogyasztásával is elérhetünk jó eredményeket a reflux ellen.

Reflux ellen gyógyszer használatával

A reflux ellen a háziorvos vagy gasztroenterológus különböző erősségű savcsökkentő gyógyszerek felírásával, savtalanító kúrákkal segíti a szervezetünket. A reflux elleni gyógyszerek szedése mellett ne felejtsük el, hogy a gyógyszer nem helyettesíti a kiegyensúlyozott táplálkozást és az egészséges életmódot! Reflux ellen gyógyszer és reflux diéta együttes alkalmazásával érhetjük el a legjobb eredményeket!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem