14 °C Budapest

Vakcina és szoptatás: itt vannak az első kutatási eredmények

MTI
2021. március 11. 17:39

A beoltott szoptató édesanyák az anyatejjel koronavírus ellenanyagot juttathatnak kisbabáik szervezetébe, s ezzel őket is védik az izraeli-amerikai kutatás szerint - jelentette a Háárec című újság honlapja csütörtökön. Az Izraelben és az Egyesült Államokban végzett közös kutatás szerint a Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett oltóanyaggal, valamint a Moderna készítményével beoltott édesanyák olyan antitesteket termeltek a koronavírus ellen, melyek a szoptatásnál átkerültek gyermekeik szervezetébe anélkül, hogy maga a vakcina genetikai anyaga is a csecsemőkbe jutott volna.

Az eredmények szerint az anyatejben képződött antitestek alkalmasak a csecsemők védelmére a légúti vírusok, például a koronavírus ellen. Jariv Wine, a tel-avivi egyetem kutatója egyenesen azt javasolja, hogy a terhesség utolsó harmadában oltsák be a várandós nőket szamárköhögés és influenza ellen, hogy olyan antitesteket állítsanak elő, amelyek megvédik a kisbabákat életük első évében ezektől az őket veszélyeztető betegségektől.

Izraelben egy másik kísérlet is történt a The Times of Israel című angol nyelvű hírportál szerint, melyben beoltottak közel 600, veszélyeztetett csoportba tartozó 12-16 éves gyermeket a Pfizer gyógyszergyár vakcinájával.

Nem láttunk nagyobb mellékhatásokat, és még a kisebbek is meglehetősen ritkán fordultak elő. Ez igen biztató fejlemény

- nyilatkozta erről Boaz Lev, az izraeli egészségügyi minisztérium koronavírus ügyekben létrehozott tanácsadó testületének egyik vezető tagja.

A Pfizer a közelmúltban megkezdte oltásának klinikai tesztelését több mint 2000, 12 és 15 év közötti gyermeken, és remélhetőleg néhány hónapon belül bemutatja a vizsgálatok eredményeit.

Ha a gyermekek körében is ártalmatlannak és hatékonynak bizonyul vakcinájuk, akkor a gyógyszergyártó várhatóan még idén, első félév végéig sürgősségi engedélyt kérhet az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságától ennek a korosztálynak a beoltására is oltóanyagával. Izraelben csakis a gyermekek tömeges vakcinázása után lehet elérni a közösségi immunitást, mivel a lakosságnak mintegy 30 százaléka 16 év alatti, akik jelenleg nem olthatóak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem